ads

Tuesday, August 17, 2010

Ajar anak tidur di bilik sendiri

Assalammualaikum w.b.t.

Salam sayang semua.Sejak kami dah berempat.tak mungkin lagilah nak berhimpit semua atas katil.mana muat.tak selesa.Adam tidur dalam dlm cot.tapi bila dia nak meyusu,pindah lah juga kat ummi.Kami rasa tibalah masa untuk Aufa tidur di bilik sendiri.Lagi pun sekarang dah tak bangun menyusu waktu malam lagi.bermula lah cabaran untuk kami dan aufa. Memang mencabar.Tahu jelah kakak tu manja bukan kemain.siang berkepit je dengan ummi,malam kenalah bagi privacy ummi dengan abi lak ye.Haha.

Mula-mula,kami kemas bilik dia cantik2.letak semua teddy bear dia atas katil.Bagitau dia,tu bilik dia.kena tidur kat bilik tu.At first,memang rasa kesian.mula-mula ummi teman dia.pastu bila ummi stay kat bilik kami.dia datang balik bilik kami.kesian.pastu kita bagitau lagi.terangkan kakak kena tidur bilik kakak.berulang alik jugalah dia.Haha.Its a long process...Lama-lama dia nampak dia dah le accept.dia ada bilik sendiri.

Bila malam,dia ajak tidur kat bilik dia.selalunya ummi teman dulu sampai dia tidur.Tapi kena get readylah.sebab bila dia terjaga.mesti melalak sakan.panggil ummi.so,kita kena temankan balik sampai dia tidur.Maybe should give more time for her.Slow-slow la kan.So,sekarang still dalam process nak bagi dia biasa dan berdikari.manja sangat ni.tak boleh berenggang pun tak elok juga kan.

So,you all macam mana? anak2 tidur sama or asing? If tidur asing,share lah tips untuk biasakan dorang..:)



Adik beradik sedarah sedaging.pesen tidur pun sama..:)




12 comments:

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Salam ummisalsabila,
jom singgah tengok tungku moden kat blog saya

http://bintanghatiummi.blogspot.com/2010/08/tungku-panas.html

yatie chomeyl said...

bagusnya aufa dh di ajar tidur kat bilik sendiri. nanti baby SN dh berhenti menyusu pun, nak suruh baby SN tidur bilik dia sendiri gak :)

Ummi Hanie said...

bagus tu odah...

hanie dulu utk ank sulung tu xdes edia bilik sndiri lagik..maklumle umah sewa,maleh sikit nk kemas cantik2 n then kena pindah lak lagi...

so si kakak tu tidur di tepi katil...tu pun kejap2 nk naik atas katil balik...

adiknya masa tu ukasyah(now 5yrs old) tido dlm cot..tp hanie ni nama je ada cot,but most of the time tido sama2 ats ktil gak...sng nk nyusu..haha

skrg ni barule ada bilik sndiri , dah bertiga depa..kakak,kasyah n munirah...dah xde jalan2 ke bilik kami memalam sbb dah besar kan...munirah aje laa masih manja2 sikit kena teman tido dulu,tp 2-3 hr ni dia mau pulak tido sndiri dgn abg kakaknya tanpa sy teman ;)

ops sory pnjg pule...;p

MAMASYAZA said...

akak dulu pun buat cam odah gaks, nak bagi anak2 tdo bilik sendiri, kena hias bilik anak2 bagi cantik, insyaallah mesti dia nak tdo dlm bilik seniri

Sharini aka Ummi Khayra said...

Khayra pun akak tengah plan nak biasakan tidur kat katil dia sendiri.. Tapi buat masa ni, nak dia tidur kat cot dia dulu. Bilik lain nanti kot.. heheheh sekarang ni, dia dah boleh tidur sendiri.. siap tidur kat tepi katil sendiri.. Dia yang nak.. tu yang fikir, ok gak train dia untuk tidur asing... :)

AshAnas said...

shira sejak awal minggu ni baru ajar anas tido kat tempat die sendiri. die masih bangun malam utk nyusu, so, shira cuma tidokan dia atas tilam. mlm2 bila dia merengek, shira yg akan pegi kat dia...

MiszMama@Haslinda said...

salam US,

dulu jemmy pun akak buat macam tu jugak. Belikan dia katil, cat bilik, tampal decor untuk wall. Memang susah jugak, kena make sure dia tido baru mamanya boleh keluar. Tapi dalm kul 3@4 pagi dia akan menangis sebab tersedar. Pastu dah berbulan nak kena buat perkara yg saama sampai semua org tak cukup tido nak layan dia, last sekali papanya ambil katil dia letakkan dalam bilik kitorang. So, tidolah kat dalam satu bilik, tapi pisahkan katil je.. ntah le bila dia nak start balik semula ke bilikk dia, mungkin lepas dekna dah benti menyusu, so.. dia ada teman utk tido sebilik.

Ummi Salsabila said...

Umi aisyah: insy.thanks singgah sini ya.

yatie: aufa baru belajar.nnt bby SN lak.:)

Hanie: pelan2 la ek ajar dorang.lama2 oklah..

adam pun gitu.mula2 tido dlm cot.tp asik nak nyot2 je.tido ngan kita gak akhirnya.bila braestaurant camtulah.mesti duk kepit dgn kita jugak.hehe.

Ummi Salsabila said...

Mamasyaza: yup.betul gak.ada mood baru.baru dia suka.;)

kak ninie:bagus khayra.nak berdikari ek.nak jd kakak xlama lg kan.:) aufa ni ssh gak.lama jugak nak train dia.manjosss...hehe.

Ashanas: oklah tu shira.slow2 kan train dorang.barulah dpt privacy dgn hubby.hehe

Ummi Salsabila said...

Miszmama: jemmy sama mcm aufa skang.mlm if tersedar melalak sakan.mmg pntlah.bgn tmn dia blk smpi tido..hrp lm2 dia biasalah..:)

ibu MZW @ farah idayu said...

salam...emm..nice story pasal nk ajar anak tdo bilik sendiri ;) leh saya praktikkan nnt. thanx ye US for sharing.. by the way, aufa skang brape tahun dh diajar tdo sendirian? saya planning pas bersalin anak kedua nih nk suh zharif tdo sendiri gak..masa tu umur dia 2 tahun genap.

Ummi Salsabila said...

ibu MZW: wslm.ur welkam..aufa lg 2mon msuk 2thn :)