ads

Tuesday, December 30, 2014

Daddy pun boleh menyusu?

Usaha untuk mendidik kaum bapa tentang penyusuan susu ibu - dan semua nipple guard,  masalah latching dan lain2 - kempen pengiklanan baru menggunakan photography berlainan gender untuk mendapatkan perhatian kaum bapa.

Kaum bapa pun perlu ambil tahu tentang penyusuan ibu.Betul tak? Lagi-lagi ibuyang  menyusukan bayi pada kali pertama.yelah, first time nak menyusukan baby ni, macam-macam mommy kena hadapi.yang first mestila rasa susah kan.Pengalaman baru..Biasanya new mommy akan akan hadapi breast bengkak, nipple tak terbentuk, baby tak boleh nak latch, nipple takde lubang.Fuh dugaan.Sakitnya.Boleh demam mengigil kalau bengkak susu ni.Kaum bapa lah kena bagi support masa ni untuk mommy tetap bersemangat, jangan putus asa.kena usaha pam juga kalau baby tak boleh nak latch, sampai baby pandai latch sendiri.Teruskan sampai nipple ada lubang, boleh keluar susu.Sakit kena tahan.Isk isk..

ini kempen untuk bagi kesedaran kepada kaum bapa tentang penyususan di public juga.Breastfeeding is natural. Jangan nak jelik pula tengok orang menyusukan baby.Off course kena make sure mommy cover aurah la.Cover dengan tudung, nursing cover.Atau yang lebih memahami teman mommy ke nursing room.Sekarang di mall semua dah ada nursing room.

Yang lebih memahami lagi menyayangi belikan baju nursing untuk mommy! So sweet kan. Jadi tanggungjawab menyusukan anak, bukan tanggungjawab mommy seorang.Kaum bapa juga perlu ambil tahu.

"Hector Cruz, a father-of-two and the founder of Project Breastfeeding, told MailOnline: 'My goal is getting dads involved. When it comes to breastfeeding we think its none of our business, so we think that it's not our duty - but that's so not true.'

I want to give dad's a voice,' the photographer explained. 'I want them to ask themselves: Do I want to be the most supportive father I can be? The best father I can be? Would I do whatever I could to help my wife and child? 

'Then, what if you had to go through the breastfeeding process with your wife to do that? Most fathers, at that point, understand. They say: "I can do this, I have my wife's back and we can do this together.'

Artikel ini boleh di baca di SINI 


Sebahagian gambar daddies pose untuk menunjukkan mereka support kepada penyusuan ibu.So comel HAHAHA




P/S : Abi memang sangat sokong.Dah jimat beratus -ratus tin susu dah ummi susukan anak-anak dia.Alhamdulillah.Memang tak patutlah kalau dia tak sokong kan.Jimat duit Abi kan? HAHAHA

No comments: