ads

Monday, December 15, 2014

Cheesy butter prawn basah






Goreng Udang dengan kunyit & garam.

Bahan2:
-bawang putih  (dicincang) 
-bawang besar  (potong dadu) 
-cili api kalau nak pedas
-daun kari
-1/2 sudu kecik serbuk kari 
-1 tin susu cair (nak guna brand ideal pun ok)
- butter 1/4 dri seketul tu 
-cheese ( saya guna parmesan cheese, guna cheese cheddar kraft keping2 pun boleh)

Cara cara: 
1. 1/4 butter cairkan dalam kuali, masukkan garlic & onion yg dicincang.
2. masuk kan daun kari, 1/2 sudu Serbuk kari.
3. Masukkan cili api (ikut nak pedas mana).saya tak letak, budak2 tak tahan pedas.
4. Kacau, masukkan susu, then masukkan cheese & garam sikit je sebab butter & cheese dah masin.



5. Tunggu pekat sikit, masukkan udang.atau tuang je atas Udang yg digoreng td.


Memang licin resepi Udang versi ini.Sedap sehingga jilat mangkuk!
Selamat mencuba!


No comments: