ads

Wednesday, October 27, 2010

Everyday is a good day!

Salam sayang.

How was yours day? yang penting lebih bersemangat.Walaupun sesibuk mana pun kita,just make sure it was a good day!Ummi ni baru anak dua sudah rasa busy bukan main.belum anak 10 lagi.Boleh ke meneran 10 kali ?.hehe.Orang anak sepuluh boleh uruskan semua,kita lagilah boleh buat.sebenarnya tak perlu semuanya terlalu sempurna,yang penting buat yang terbaik dan belajar memperbaiki dari masa ke semasa.

Memang geram bila anak buat sepah.busy buat pelbagai projek.ada je kerja menyelongkar sana sini.brg2 kita dibawa ke tempat lain.stress bila dia tapi raikanlah fitrah kanak-kanak mereka.fahami lumrah mereka suka explore sana sini. mereka suka bermain.otak mereka sdg berfikir.kita yg perlu kawal kemarahan.

Rasa pening bila dengar anak-anak menangis.rasa bising.Nak mandi kelam kabut.Nak makan tercekik.jadi ibubapa kena banyak sabar.kita harus nikmati saat-saat itu sebab mungkin satu hari dipanjangkan umur nanti kita pula yg menangis rindukan mereka.rasa sepi bila anak2 sudah ada keluarga msg2,haluan msg2.sunyi pula kita. kita pula sayu sedan .


Saya tahu saya harus nikmati setiap saat saya bersama anak-anak.saya bersyukur kerana dapat melihat perkembangan anak-anak di depan mata dan membesarkan mereka.saya suka dengan nasihat dari nieda, yg lain2 tu boleh dibuat kemudian hari, tapi kalau terlepas perkembangan anak, MASA tak boleh diputar balik.dan yg paling indah ialah dpt melihat perkembangan anak-anak depan mata.while, kak ninie calls all of that as 'ganjaran'.i like!. tapi ummi tak pasti sampai bila ummi dapat menikmati 'ganjaran' ini .yang pasti,saya tahu saya akan rindukan saat-saat itu nanti.




Ummi nak cerita some activities anak-anak seminggu lepas.:)




setiap pagi rutin mandikan mereka.selalunya mandikan aufa dulu.ada sekali ummi mandikan adam dulu,aufa complain.ummi,mandikan aufa dulu lah! biasalah,saya tercengang bila pertama kali dia tegur begitu.then,terus tergelak! pandai complain sekarang.tapi kakak tak kisah kalau mandi sama2 dlm tub adik! suka! hehe.


saya gembira bila adakala hubby layan aufa membaca.even hubby sgt busy,ummi appreciate sgt bila luangkan masa sekejap layan aufa.sbb ummi nak anak-anak rapat dgn abinya juga.



Adam pun baca buku ke? hehe.adam dah pandai main toys.dah kenyang elok duduk diam mengulit toys. seronok !



sekarang aufa dah nak pakai tudung bila keluar.bila dia nak tudung,ummi sarungkan.sepanjang outing dia tak cabut.rasa glamor pulak bila berjalan dgn ustazah kecil ini! ramai yg tertarik.comel bertudung kata mereka.hehe.


Cheeky boom boom pula bila outing senang duduk dalam baby carrier je.stroller duduk kat rumah! selesa guna baby bjorn ni.tapi lama-lama rasa sakit pinggang juga bawa budak bam bam ni.


Her favaourite activity.conteng2! ummi layan aufa sekejap.tengok dia dah leka.tinggalkan buat kerja kat dapur.




Playroom ni bilik bawah,dekat dengan dapur.senang jenguk2 sambil kita masak.kena selalu awasi.takut aufa di projekkan adik dia nanti.


Bijak dan lasak sama naik.ada je benda dia nak buat..macam2 akal.kadang-kadang tgk dia aktif semacam je,terpikir ummi terlebih bagi makan vitamin or appeton ke?hehe.



reading time! ummi ajar kakak..pastu ummi suruh kakak ajar adik.tapi tengok, kakak sepahkan flashcard pulak..
My little helper rajin nak menolong ummi kupas bawang jugak.guna pisau set masak2 dia lah! rajin bukan main.bunyi papan pemotong je lebih.haha.besar nanti rajin tolong ummi ye.adik plak tukang tengok je.hehe.
Paling happy bila tengok aufa berselera makan air tgn ummi.ummi masak her favorite food,nasi ayam! ajak makcik dia sekali dtg makan.
weekend bawak anak-anak outing.and weekend is a shopping day for ummi! yeay! thanks kids.both of you was well behaved, kasi ummi shopping dengan aman. muah!
Alhamdulillah...Seronoknya melayan anak-anak sepanjang minggu.It has been awesome days and more to come.InsyaAllah.:)

Saya ada terbaca satu ayat.terus jatuh cinta! , you dont get paid for the hour.but you get paid for the value you bring to the hour.buat aufa dan ada,ummi appreciate every single moments bersama anak-anak ummi kerana ianya terlalu bernilai lebih dari wang ringgit!

walaupun susah payah kita mendidik n membesarkan mereka,pasti berbaloi juga usaha kita.Kerana Allah ada menyebut dalam al-Quran.setiap kesukaran itu ada kemudahan (kebaikan),yang penting,kita sentiasa buat yang terbaik dan dengan hati yang ikhlas.semoga mereka menjadi penyejuk hati kita di dunia dan di akhirat :)

8 comments:

Momma Mia said...

1. Yes.. Everyday is a good day!

2. "yg lain2 tu boleh dibuat kemudian hari, tapi kalau terlepas perkembangan anak, MASA tak boleh diputar balik.dan yg paling indah ialah dpt melihat perkembangan anak-anak depan mata" ---> setuju juga!!

3. you dont get paid for the hour.but you get paid for the value you bring to the hour ---> jatuh chenta juga sambil guling2 :)

4. Tah tahan tgk aksi aufa potong bawang. tak pedih lak mata dia ek??

5. tetiba emo twringat anak-anak kat umah... uuuwaaaa!!

yatie chomeyl said...

rajin aufa tolong ummi masak...;)

AshAnas said...

mcm mana la bila shira plk anak 2 kan... mcm nk berenti keje je tau... tp nasib la, hehe...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

aufa nampak lebih ceria bila ada adik ni. wondering if Miya akan begini bila dah ada adik nnt.

shu said...

seronok tgk aufa & adam!

Ummi Salsabila said...

Momma Mia :

1. Yes,even its a long day.make it as a good day!

2.setuju.kita ni tua selalu kan? masa berlalu dgn cpt.anak2 membesar pun cpt.

3.haha.sambil guling2.tak tahan la kak..haha.

4.dia bkn kopek pun.eksen potong guna pisau mainan tu.tak lut pun.haha.

5.alamak.jgn nanes kak..duk umah pun pnt jugak sama mcm pi opis.

Ummi Salsabila said...

yatie :

tukang sebok je tu...besar nnt jgn malas pulak.hehe

shira ;

jgn berhenti shira..nnt siapa yg majukan comp ayah shira,kalo bkn shira.insy,apa yg shira usahakan tuk anak2 shira jugak tu...family biz tu..bestnya!

Ummi Salsabila said...

Miya :

mmg seronok ada adik! tp sumtimes dia buli adik juga...jeles kot!

shu:

thanks sbb suka tgk kami! :)