ads

Friday, May 29, 2009

Milestone dan Karenah Aufa

Salam Semua.Ada yang sudah bertanya bila ummi nak update blog ni..huhu.sgt busy melayan karenah aufa yg tak terlayan skang ni.aufa sungguh mendengki ummi nak berblogging.hahahaha.ni dia tgh tido.ape lagi...cpt2! huhu.


ni ada some pictures aufa semasa pegi kenduri di johor,awal bulan ari tu...(aufa ketika 7months)

ummi nak update Milestone aufa for 7months:

-mulut makin kepoh.pot pet..pot pet..mcm2 bunyi die buat.

- anak ummi dah ada gigi 2batang.skang bila sengeh,dia kelihatan sgt2 comel coz nmpk gigi2 itew!

- anak ummi dah positif to food.dah pndai mamam...
- dah tahu nama dia aufa,bila panggil,dia pandang! hahaha.
- dah pandai tegur orang.bila abi balik keje.dia pon tego abi in her language..ngeeee..
-aufa dah kenal orang.tgk mood jugak if dia nak orang.if mood baik org len amik ok.mesra alam je.if mood xbek,sume xnak.abi pon dia xnak.ummi je dia nak.huhu.ummi perasan dia takut dgn org laki.dgn atuk and pak lang dia pon xnak.
- hobi aufa skang is tepuk tgn.bgn tido, nak tido,mandi,makan, tengok tv..lg2 bila jln2,hepi2.abis sume tepok tgn je.xtunggu ummi nyayi pok2 amai2 da..
- aufa suke gak tepuk2 mulut smbil nyanyi.yg ni ummi xajar.xtau mane die dapat! huhu
- aufa suke main peek peek a boo dan main geletek2..
-bile dengar music dia suke gerak2kan bdn kedepan keblkang.joget ke..hahhaha.
- aufa skang duk mengundur2 je.undur2 masuk bwh kusi,meje,katil sume.sesekali dia angkat punggung...xsabo ummi nak tgk aufa duduk!
-suka cmpak2 mainan.* mr duck dia da ilang.mane ntah pegi*.dlm byk mainan,dia suke jugak remote tv, & hp ummi!
- bila bace buku skang.ummi point to, dia pon buat point to.dia pon nak pegang buku,dia pon nak selak buku! amboi!
- suke perhati orang buat ape..ade skali dia tgk je ummi minum air gune straw.pastu aufa grap straw tu,die pon ikut nak minum.isap& geget straw tu.dia dah pndai tiru ape kite buat.so,skang ni ummi ckp dgn abi.kn jage behaviour skit.dia dah tahu ikut tau!!
- suke bende cantik2 cam jewelleries! bila nmpk orang pki gelang or cincin.dia akan belek2 smbil mulut mengomel2 "eh..eh..eh..".hahaha.xpadan tecik ah budak ni!
dan nak cite pasal karenah aufa, anak kesyangan ummi lak skang..
- dia xbole kene tinggal sorang2.xnak letak langsung.so, ummi susah nak buat keje skang.bawak dia ke hulur hilir.bila kite letak,dia akan melalak sekuat2 hati.kuat betul dia menangis skang! ummi dah menyusukan,dah lyn aufa,dah bacakan buku sume..tapi dia still nak berkepit.dia xsuke tinggal sorang2...if ummi tinggalkan,dia xmelalak.mmg nasib baiklah ummi that day!
-so,bila dia xnak letak langsung.ummi dukung or pakai baby sling.memasak, menyapu or sidai baju sambil kendong dia! aduih.anak ummi ni..noty ke manja? ade org kate baguslah tu, dia manja & syg ummi dia.ada pulak orang kate susah camni.dia buli mak dia.coz dia tahu mak dia tak keje..abi pulak kate ummi manja kan aufa sgt2..ye ke ummi manjakan aufa.....???
- lg satu dr dulu, aufa mmg nak tido nak 'gayut' lama2.now,aufa dah pandai.bila 'gayut' skang kaki aufa atas badan ummi..tgn dia pgang baju ummi.aufa takut ummi tinggalkan dia.kdg2 bile kite bgn,dia pon bgn..bila tido kejap je plak tu.bile dia tido je,boleh marathon buat keje termasuklah blogging ni.huhuhu.aduh..anak ummi....
- maid jiran kami ada tanye.ummi tak nak amik maid ke...susah camni .aufa xbole tinggal.ummi tak bole wat kerje...dlm hati, " ish,takkan lah sampai kene amik maid, xperlu rasanya.ummi just jawab, if ada maid, saya pulak yang xde kerje nanti.huhu.lgpun abi xsuke amik maid2 ni..
- aufa skang, xnak sgt dengan abi.dia prefer ummi than abi.if bad mood.ummi je dpt pujuk aufa.tak makan pujuk abi...sian abi..abi merungut.aufa tak sayang abi..sayang ummi je..huhuhu.sian lak.yelah,aufa dah tahu beza orang yg selalu bg perhatian & layan dia.abi busy.balik keje dah penat.tak de mase nak uruskan aufa.hanya ada masa nak bermain2 & bergurau je dgn aufa...sian abi..huhu.abi kene luangkan masa lebih untuk aufa pasni.tak pe,nanti lama2 aufa pahamla..
aufa sayang, ummi tetap sayang aufa walau ape pun..syg aufa gak!
p/s: bila jiran2 nampak ummi buat kerja kat depan umah sambil kendong aufa.dorang kate siannye kat ummi..huhuhu.so,dorang dtg amik aufa sambil ummi habiskan kerja.naseb bek aufa nak org.dia tak nak balik pulak!
p/s: bila dok umah,melayan anak.kite pulak xterlayan...huhu.kdg2 tension gak.tapi sabar2...tgk balik aufa ni.cair blk jdnye.hahaha. camne ek if mommies yg anak2 ramai2 tu..ummi tgk ok jer...????
ok2, chow! bye sume! aufa dah bangun!!!!! :)

19 comments:

PadNani~~{@ said...

Salam Ummi salsabila,

Baby Aufa dah semakin bijak n mmg la tersangat cute..gewaam auntie la!!

Samala kita US..kalau anak bangun mmg tak sempat nak berblogging..priority to hafiy=)
Mcm nani..even ada maid..Hafiy mmg dgn nani je..except cooking time, nani bagi maid jaga kejap.
Nanti lepas maid dah takde(cukupla setahun ada maid)..harap nani stil bole co-op dgn house chores nih n plus stil boleh jaga hafiy dgn baik! Harap bila Hafiy makin besar..dia makin faham n bijak main sendiri..

Fuh..mencabar sungguh nak jadi isteri dan ibu yang cemerlang ni kan=) Good luck to all mommies!

Aufa mmg manja ummi..dats why camtu!=)
Hugs kisses sweet cutie Aufa..Take care dear!

ummumishkah said...

So sweet aufa! baca milestone aufa teringat baby anak2... memang masa tu kita rasa anak manja dgn kita lah, apa lah tetapi perasaan menjadi seorang ibu cukup indah kan?

[-suziey-] said...

alalalal comel nye aufa..nmpk dh gigi..kejap je kan rs baby membesar:)

MAMASYAZA said...

comei betol aufa bila senyum/sengih..cam mak dia gaks...hehehe

Gieyana said...

wahhh comelnyeeee dier..pandai n cerdik tueee...

Watie Aziz said...

wah ...serius mmg susah gak nak wat kerja kalau berkepit sokmo Ummi...siannya kat u ..manjanya si comey nih.. hehehe..

jelesnya tgk dia dah ada gigi 2 batang ..Qarissa ada sebatang jer, tuh pun baru tumbuh 2 minggu lepas...heheh..lambat sket ..

mmg terer lah u ..buat all in one job ..heheh salute!!

MiRaHaNNa said...

wah.. da byk perkembangan Aufa. Kesian ummi dia kena buli.. hahaha..

Kesian abi sbb Aufa tak nak kat dia.. hahaha..

tomey ar Aufa bila senyum.. nampak gigi.. haha..

Mrs. Adz said...

amboi...aufa ni macam-macam dah pandai ye..bagus la tu..cepat la besar skit aufa senang skit ummi tu..kesian ummi susah gak nak wat keje macam tu kan..tapi tak pelah itulah cabaran seorg ibu.. comel la aufa ni..

MeL said...

shomel nye aufa ni, sweet je mcm umminye jgk :) mmg penat bl jd SAHM ni. dgn keje2 rumah n kerenah anak yg semakin aktif ni kan. tp rs puas dan bangga dpt besar2 anak sendiri dpn mata kan..? my hubby pn xkenan nk ambk maid ni, lgpun xselesa bl org luar tinggal serumah dgn kita. unless kt still tggl ngn parents ke..

yatie chomeyl said...

aufa nak jd full time commitment utk ummi dia..x nak share ummi dgn org lain termasuk kwn2 blogger ummi hik3x

Fara_Adura said...

Aufa sama ngan sofea..suke mendengki fara memblog.. pandai lak tekan tempat shut down tuh..huhu..
Makin cerdik aufa eh.. comei, geram tgk

mama auni firdina said...

alalala..tomei nye aufa tenyum2..geram tgk die la..makin cerdik aufa skg yer..bgs2..

to ummi..xpe la ummi klu aufa x nk letak ke pe,thats mean aufa tau ummi die lg syg kt ummi..lgpon da besar,die da phm sape yg lyn die tiap2 ari..to abi aufa,jgn le terase ek..die syg kt abi tu cume manje ckit je kt ummi..xpe,nnt take time abi manje2 ngn aufa yer..=p

Zuhaini said...

wah.. dah besar dah dia.. :) pandai pulak tu! :)

Intan said...

Us, aufa sama ngan arissa...nak berkepit je kalu boleh. I think maybe sbb kita menyusu badan so baby kita pon suke noh nak "dekat" dan manja2 gitu ngan kite. Betul, mmg tak menang tgn dibuatnya but rasa seronok pon ada coz dia nak kat kita je...best best :)

Ummi Salsabila said...

Padnani ~ wslm.ku suke benor dgn komen mu..lega hati bace.TQ nani..TQ aunty..doakan aufa sehat2 sj ok.

sama kan kite.fuh,mmg mncabar nk jd ibu, isteri, wanita cemerlang! huhuhu.apepon kite try the best kan?..Good Luck nani..

ummumishkah ~ mmg time camni dia tgh mnja ye kak..kenangan berhage ni kan..sweet memories dgn anak2.;)

suziey ~ TQ aunty..gigi dah ade! lglah suke gigit nenen ummi! adoihhhh! huhu.cpt je dah beso...;p

MAMASYAZA ~ TQ aunty..aufa comel ke ummi yg comel? pilih satu je...kihkihkih.

Gieyana ~ Tq aunty....malu tersipu2 aufa..:D

Watie Aziz~ teror ke..xdela watie.if i xbuat sape nak buat kan? hehehe.niat hati mmg nak buat sume bnde kan....tamak sungguh! hehe.tp ape kan daye..

Qarissa.xlm lg tumbuh la tu gigi lg 1..aufa dah de gigi,suke sengeh tunjuk gigi.pastu suke gigit i! sabo jelah budak ni...hehehehe.

MiraHaNNa ~ hehehe.aufa buli ummi....uwek..kak mira tlonglah jg aufa ni....huhuhu.

Mrz Adz ~ TQ aunty..yup.doakan aufa cpt besar..bole tlg ummi lak nnt.
yup,mmg tula cbran jd ibu kan...:p

Mel ~ TQ aunty.yup..mmg xlarat kan Mel.tp sabar2...hehehe.kite dpt tgk anak mmbesar.besarkan anak sndiri.tp mstilah ade ujiannye kan..
Mel,samalah dgn my hubby.dia xselesa if ade maid2 ni.die kate mcm strangers dlm umah..hehehe

yatie chomeyl ~ huhu.mommy shafiq smpat lg singgah blog ummi.TQ3! hehe.aah,aufa xnak share2! kedekutlah aufa ni...hehehe.

Fara Adura ~ hehehe.sofea lg teror.pndai tekan shut down.xbg can kat ummi langsung ek..hehee..TQ aunty..

mama auni firdina ~ TQ aunty.doakan aufa chubby & sehat mcm auni yer...;p
Thanks mama..aufa mmg syg ummi.manja dgn ummi..kn sabar kan..

Zuhaini ~ TQ aunty..:p

Ummi Salsabila said...

Intan ~ sama ek dgn arissa.yelah,if BF budak mmg manja len skit..manja sgt3.nak kepit2 je..tp best.coz dia dah pndai & tahu syg kite kan..tu yg dia nak kite je..same best3! hehehe

Momma Mia said...

Pandainyer Aufa baca surat khabar, mc org besao... Kalo Damia abis dah dihoyok2nyer... pastu nk masuk mulut.

kakyong said...

US,

camtu lah kakyong setiap hari.. lebih lagi la ni kakyong dah mula buat schedule utk homeschool fikri.. jadi memang lah masa utk bertenet @ blogging tak byk.. bila dpt update entri.. baru nak blogwalking (tak leh marathon dah.. heheh).. dah anak2 bangun, aliya nak itu ini... kalo dulu boleh marathon 20-30 blog sehari.. skrg ni kalo dpt jengah 5 blog pun dah kira cukup bagus... ;)

take care yer ummi.. ni training utk lebih cekap bila dpt adik2 aufa nanti...

Ummi Salsabila said...

Momma Mia ~ heee..xdela aunty.tu masa awal2 die kusyukla tgk paper tu.lama2...samala mcm damia gak.koyok2.koyak2kan...besela tu...hahaha.

kak yong ~ first, congrats coz kak yong dah stat HS tuk fikri..sonoknye dgr..samalah kite.dah xle maraton & update slalu.kak yong lg la rmi ahli kan.xterlyn..kerje umah lg..msk lg.uish,,mmg mencbr nk jd ibu & istri cmerlng nih.