ads

Friday, May 22, 2009

Check up dan Imunisasi

Jumaat pagi lepas aufa ada appoinment dengan Dr Fadzillah untuk check up dan injection pneumococcal.Appoinment pukul 9am.Tetapi pukul 8.30am aufa dah sampai DEMC, Shah Alam.Awal aufa bangun siap2 nak jumpa doctor.nasib baik aufa ok dan tak meragam. sambil tunggu Dr,kita posing dulu..:)
aufa sedang mengemas.aufa buat bising.nyanyi2la,jerit2la,tepuk amai2la.semua orang tengok je dia.huhuhu.dalam nursing room.boring.lamanya tunggu...aufa masih ada mood.posing and main2 lagi.aduh,lambatnye..Doc ada hal.lambat masuk pula hari ni. aufa dah tertido after Breastfeeding..
pukul 10am baru dpt jupe Doc.punyalah lama tunggu kan.....
Mula2 doc tanya development aufa.pastu doc cek aufa. cek pernafasan ok and perut aufa tak kembung.pastu doc inject aufa.mula2 aufa diam je.pastu bila hujung2 baru dia nangis.Baru rasa sakit.Bila ummi angkat and dukung, terus aufa diam.doc kata aufa strong girl.kejap sgt nangis nye..ummi jelah penawarnye.huhu.

now, aufa dah 70cm.tinggi ok.berat 6.65kg.Doc tunjuk graf berat badan dia menurun sikit......Doc kata masa lahir 3kg and few months pastu berat aufa ok.naik banyak.tapi pastu dah susah naik.hukhukhuk.sedih and risau...Doc kata maybe coz dia dah aktif.tapi berat dia masih paras normal.Doc suggested, teruskan susu badan and make sure dia makan 3 kali sehari.kena make sure berat dia xturun lebih dari normal..... ummi sgt risau ...nape anak ummi comel je ni:(
aufa's next appoinment bulan 7.gap 2months for the 2nd dos pneumo.

So, ummi put some info about Pneumococcal Disease.
Penyakit Pneumo ni boleh mengakibat penyakit2 merbahaya lain seperti
1) meningtis - jangkitan pada selaput yg melindungi otak.ia boleh menyebabkan kerosakan teruk pd otak yg menyebabkan komplikasi spt kecacatan mental, hilang upaya fizikal spt palsi serebrum, sawan dan masalah pendengaran.
2)pneumonia - radang paru-paru,batuk dan kesukaran bernafas.
3) jangkitan pada telinga tengah dan jangkitan pada darah.- demam panas dan telinga akan bernanah, muntah-muntah,keletihan dan kesakitan.dan kadangkala mungkin mendapat sawan dan kekejangan.
UPDATE :
Cost imunisasi + consultation = rm360.mmg mahal.but, prevention is better than cure!
ummi pun tahu imunisasi ni from ummi khayra, mommy melly and momma mia.TQ for info & sharing.:)

sonot aufa.first time duduk dlm trolley.nampak gigi aufa dah 2 batang:)
balik ummi singgah giant beli barang dapo & aufa's food.
p/s: risau berat badan aufa turun..tapi syukur alhamdulillah..aufa sihat..sume ok,tak de pape.cuma slim je anak ummi ni..:)
p/s: aufa xdemam pulak injection kali ni.pelik.kuat juga anak ummi ni.

19 comments:

Watie Aziz said...

Ummi,

dont worry pasal berat tu, as long as the baby healthy its ok..Qarissa pun macam tuh jugak,sampai satu tahap, dia cam stagnant gitu, sebab dah aktif, kalau setakt turun sket, shud be no prob ..

dulu watie pun ke DEMC, cek up Qarissa semua kat sana. gn Dr Norlin. Dulu Watie duk seksyen 8, dekat giler ah dgn DEMC tuh. So far ok DEMC tuh, cuma satu jer hubby kureng suka. 1st time lepas Qarissa lahir, we all wat cek up sana. Sekali pergi, mak ai ramainya! mmg penuh kat situ.. terkejut jugak.. so after that we all try carik hospital yg tak penuh sgt..

last2 pilih Selangor Medical Centre...tapi rasanya, kalau 2nd baby, cek up maybe wat kat DEMC lagi kot...(tapi beranak kat Putrajaya..heheh)

Watie Aziz said...

ha lupa nak cakap...vaksin penumococal tuh mmg bagus! memang patut amik pun.. ada setengah doktor kata ada 4 vaksin, ada kata 3...

Qarissa dah 3 vaksin dia amik..nati after 1 year, akan amik yg ke 4... insya allah ..

gud for u ummi, banyak jugak mak apak tak tahu yg vaksin nih optional, dorang ingat dah masuk dalam "wajib" nya vaksin..

ibu_arifa said...

ooo..(menyampuk pas baca komen WATIE AZIZ) patut la anak saya tak de dah injection pas umur 6 bulan aritu..mula2 hairan jugak..tp bila baca apa WATIE komen tu..nak ambik jugak lah..mungkin kat klinik kerajaan tak de kot..sbb tak bagitahu pun..mmg lah optional tp penting mcm penting jugak jer utk nak elak penyakit2 yg berkaitan tu..

terima kasih watie dan ummisalsabila..kalo tak kerana korang..saya tak tahu pasal vaksin ni.. skrg 100% checkup klinik gov je sbb dekat dgn umah..dan free..hehehe

Mrs. Adz said...

ala aufa dah boleh duk dalam troly ke..ummi jangan la risau sangat pasal berat aufa tu.bagi je aufa makan banyak skit. yang penting aufa sihat..cuma jangan turun sanagt je berat dia..sebab hari tu eisya demam teruk and bawak g jumpa paed so masa timbang tu berat eisya turun hampir 1 kg.paed macam konfius je then timbang lagi skali.nasib baik naik lak kali ni..kalau tidak paed cakap eisya kena tahan kat ward sebab takut ade masalah..menakutkan betul masa tu..

UmmiKhayra said...

Hehehhe Aufa pun dah amik jugak jab tu ek?
US, pasal berat tu kan, jgn risau sangat. Bak kata paed kata, as long ada peningkatan, should be ok.. lgpun, skrg ni memang diorang tgh aktif.. :) berat Khayra lagi la.. 6.2kg je tau.. turun sikit after demam aritu, sebab tak nak makan..

Khayra pttnya 2nd jad sabtu lepas, tp sebab demam, kene tunda minggu depan. :)

( menyampuk ibu arifa and watie =) )
Jab tu memang kat swasta je.. gomen tak cover lagi. mungkin sebab jab tu cost dia tinggi. Pasal dost2 tu, kalau tak silap saya, below 6 months, 4x dost... 6mon - 1 year ( 3x), after 1 year ( 2x ). Correct me if i'm wrong ye :)

nadnye said...

Bagi detail.. pasal price kat DEMC jab untuk pneumococcal.. setakat nie blum decide nak bagi Sarah jab ker tak..

Momma Mia said...

US, Berat Damia pun ari tuh tak turun cuma naik sikit jer. Doktor pun kata sbb bb dah aktif so that's y tak naik banyak sgt. Doktor kata jgn risua as long bb minum susu or mkn. ade bb kekadang minum byk mkn kurang and ade mkn byk tapi minum kurang...

ummumishkah said...

Kat DEMC selalu ramai org kan? Dulu masa kerja kat PLAZA MASALAM selalu tgk org sentiasa penuh jer kat situ...
rasanya normal jer berat aufa tu.. moga aufa sihat2 jer, jadi anak yang baik penawar hati ibu ayah...

CuTeMiUt78 said...

eemmmm memang kuat la kan.. eemmm alhamdulilah dia tak demam

MeL said...

yeay! prevention is better than cure. paed mika is dr fadzillah sejak lahir lg. bagus2 aufa da amk pneumoccocal jab. rotavirus amek skali x? next month mika amek influenza shot pulak.

atie said...

Aikkk....lepas tu pun boleh gelak2 lagi....sangat baik

MiRaHaNNa said...

amboi.. pandainyer aufa posing..
Cantik baju dia.. haha =)

Ummi Salsabila said...

Watie Aziz ~ wa..bestnye comment watie.da mcm discussion dah.huhu.Tq for sharing ek.ok ek berat camtu.sama mcm Qarissa.tu as long as dia healthy alhmdulillah kan..

DEMC mmg ramai org.tu yg if pi mesti p awal2.dpt no awal.tp ari tu doc plak lmbt masuk..lmbt jugak jdnye..kdg2 bengang jugak.kite bayar mahal2 same gak mcm gomen.lambat.SMC mmg bagus kan.tp takut nak pi.mcm mahal je kos nye..ke same jek? cam kiteorg ni.payment hospitality sndiri jek.xde cover2.huhuhu.

mmg bagus & wajib ek.mmg majority skang mommies dah dah tahu ttg importance vaksin ni kan.oo,byk lg ek dos yer?

Ibu arifa ~ aah,kene ambik jugak untuk dalila..penting ni.:)

Mrs adz ~ TQ ummi eisya.sng sikit ati.asalkan dia sehat.jd ibu ni mmg camni.asik xpuas hati jek.dah sehat.dah suh tembam2 pulak.huhu.
huh,dulu eisya turun 1kg.byk tu.nsb bek xkene masuk ward kan..seram jer..

ummi khayra~ TQ UK.ok ek.ummi ni jer ter over riso..aslkan dia sehat & develop kan..TQ3! khayra 6.2kg? nmpk cam dia besar & chubby je ek..smg khayra sehat betul2 pasni.boleh mkn byk2 lg..jd bam2 ok!

tunggu dia sehat betol2 kan.nnt terkjut plak bdn die.sian dia.
actually,ummi pi private iorang pon xexpose pon psl vaksin2 ni.just bgtau vaksin yg wajib2 tu.ummi xtahu pon pasl vaksin2 ni.ummi th bila UK,mommy melly,and momma mia amik tuk their babies.maybe dorang xexpose coz cost die yg mhl.tp kat DEMC ade pamplet info2 bout vaksin ni.tp doc xdelah duk promote or expose bout it..TQ coz sharing dgn ummi yer.:)

nadnye ~ ari tu kat DEMC caj rm360.2nd dos bln 7 nnt.em,kn kumpul duit siap2.huhu.mmg mahal.tp kite sanggup je berkorban kan utk anak.hopefully dia sehat je..:)

Mommia Mia ~ TQ momma for sharing.tulah,aufa sehat dah ok.tp kn makesure xunderweight jer..

ummu mishkah ~ oo,dulu akakk keje kat plaza masallam ea.aah,ramai org..normal ea.oklah kot .xunderweight lg..TQ ummu mishkah for the doa.:)

CuteMIut78 ~ alhamdulillah.xdemam.pelik jugak sll die demam..kuatlah pulok.huhuhu

Mel~ aah,da amek mommy! yey! TQ mommy coz bg info kat ummi ritu? mommy mane mommy th pasal vaksin2 sume ni..? ade info ? katne?

Atie ~ hahaha.aah.die boleh gelak2 je.ok je pastu..TQ aunty atie..doakan aufa terus sehat yer.and berat nek sikit.:)

Ummi Salsabila said...

MiraHanna ~ beselah..ikut ummi & kak miralah.suke posing..hahahaha.cantik ea baju.polka dot tau! suke3! hehehe.

[-suziey-] said...

dont worry too much US..as long as she's completed feeded wth bf..sume nutrition dia ckp..berat xnaik xpe..as long as dia sihat..yakin dgn susu ibu:D
p/s: lps inject tuam kt tpt injek tu..insyaAllah xdemam..aQeel xpnh demam lps inject..sbb cpt2 tuam..

Ummi Salsabila said...

suziey~ TQ for advise.kn caj ke? hehehe.ok,yakin dgn susu ibu! chaiyok2!
oo.tu petua supaya xdemam ek.insyaAllah..TQVM for sharing..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Ummi,dah lma tak menjengah blog ummi ni-ku rindu..hehe..eem ummi,memang nampak susut sikit badan Aufa,tak pe..yg penting dia makin cerdik n sihat,kan?lagipun baby yg makin besar akn makin susut badannya sebab mula nak aktif-Abdullah pun mcmtu skrg..huhu

kakyong said...

hmm. aliya memang takde amik jab ni.. kalo kat PRI ArRidzuan brp regenya yer.. ari tu kakyong minta ayahnya amik injection chicken pox utk ANis pun ayahnye dah macam ralat jer.. RM90 jer.. tp tu ler bila ibu tak koje, jenuh nak ngayat.. kalo ibu koje memang tak kesah sbb ibu cepat jer hulur duit utk kesihatan anak2...

Ummi Salsabila said...

ummu abdullah syakir ~ rindu ek.terharu pulak...huhu.tulah,susut kan..dah lah nak naik susah.turun plak.tu yg worry..tp aslkan anak2 kite sihat.syukur3 alhamdulillah kan..:)

kak yong ~jab ni mmg mhl la.ummi pun punyela pujuk abi.yelah,bila kite xkeje.sume beban kat husband kan..sian juga..tu yg depa berat sikit tu..