ads

Monday, May 13, 2013

Milk booster : Rahsia susu ibu banyak

Ibu - ibu yang menyusukan bayi tentu selalu terfikir makanan apakah yang boleh menambahkan susu badan. Pengambilan pemakanan yg digelar galactogogue (makanan yg dapat membanyakkan susu) dapat membantu untuk membanyakkan penghasilan susu. Kalau orang kita sebut, petua-petua membanyakkan susu ibu.Macam-macam petua muncul kan? ^_^

Tetapi perlu diingatkan di sini, ianya tak akan berhasil sekiranya penyusuan secara direct atau ibu pam susu secara kerap tidak dilakukan.Makanan makanan yang di gelar “lactogenic foods and herbs” tidak boleh bekerja sendiri tanpa stimulasi penyusuan.Gitu lah gamaknyaaaa..Hehe.


Di samping kita memikirkan apa yang kita makan dapat memberi kesan kepada penyusuan badan, kita juga sekaligus mendapat khasiat dan vitamin dari makanan itu sendiri.

Klik sini untuk koleksi blouse dan jubah nursing friendly terbaru.

Jom kita lihat lactogenic foods / herbs tersebut :


Air Longan dan kurma merah


Horlicks atau cereal drink


Kurma
Bayam

Hummus / Kekacang
Halba
Ikan salmon  koleksi resepi di SINI



 Lobak Putih

Tempe
Oat

Habbatussauda' (kini lebih mudah dengan ada habbatussauda kapsul)
Lain- lain lactogenics foods di  SINI  (Top Ten Lactogenic Foods: Foods that improve your milk supply)

Walau apapun,

1.Percaya kepada demand and supply concept
Kalau banyak demand banyaklah hasilnya.Walau dah ambil makanan penambah susu kita lupa nak susukan anak tapi tiada rangsangan.Maka susu kita tidak akan meningkat)

2. Jangan stress
Penyusuan susu ibu melibatkan dua jenis hormone iaitu hormon oksitosin (hormon gembira) dan hormon prolaktin (hormon susu). Apabila bayi mula menghisap susu dari payudara ibu, ia akan mula merembeskan hormon oksitosin dan hormon inilah yang akan meransang kelenjar pituitari (otak) ibu untuk merembeskan hormon prolaktin yang seterusnya meransang kelenjar susu ibu untuk menghasilkan susu memenuhi keperluan bayi. Jadi apabila kita stress, hormon oksitosin itu tiada dan ia tak mampu memberi signal kepada otak untuk merembeskan hormon prolaktin. Oleh itu, ibu-ibu yang menyusukan perlu sentiasa tenang dan gembira saat menyusukan. (info dari adrinis.com)

3.Doa dan tawakal
Sesungguhnya ALLAH swt itu Maha Mendengar permintaan hamba-hambaNya yg betul-betul ikhlas, khusyu’ & tawaddhu’ memohon sesuatu drpNYA

Dapatkan Habbatussauda Oil.Ia digalakkan untuk ibu berpantang dan menyusu badan.Ia dapat membuang angin,memberi tenaga dan memperbanyakkan susu badan.Selain ia merupakan supplement, ia juga sunnah Nabi Muhammad S.A.W.Makan dapat badan sihat,Makan dapat pahala.InsyaAllah :)

Halagel BLACK SEED OIL
120 biji softgel RM60



kandunganSemenanjungSabah/Sarawak
20 bijiRM12.00RM12.50
240 bijiRM144.00RM150.00



hubungi untuk order : raudhah69@gmail.com


Baby saya yang membesar sihat dengan khasiat susu ibu.2 bulan, 6 kg.Syukur Alhamdulillah.Thank you Allah! Doakan dia membesar sihat yaaa ;)

Sunday, May 12, 2013

Perfect Getaway : Tanah Aina Farrah Soraya

Assalam Alayk..

Sebelum ini dedahkan anak-anak dengan pantai atau taman tema air.Kali ini bawa mereka mandi sungai pula.Rakan suami suggest tempat ini.Lokasi menarik untuk bercuti.Alhamdulillah anak-anak sangat gembira.Dan kami sangat puas hati dengan layanan staf sepanjang berada di Tanah Aina.Dan ternyata minggu kesukaan anak-anak.

Jika ke sini tidak perlu bawa makanan.Mereka sediakan semua.Makanan tengahari,malam dan sarapan pagi.Kami bawa roti,tapi tidak termakan.Banyak sangat makanan dihidangkan di sini.

Untuk ke Tanah Aina, kita akan dijemput menaiki 4x4 drive untuk ke atas.Kereta parking di bawah.Agak adventure kan.Bila sampai kita akan disambut dan diberi air minuman.Suasana sangat tenang.Bilik berhadapan dengan "swimming pool semulajadi" :)

Sepanjang menginap disana.Cuaca redup,tidak perlu aircond.Sentiasa terdengar deruan air sungai.kabus di waktu pagi.Udara yang segar.Terasa sangat dekat dengan alam semula jadi.Subhanallah.

Air sungai pula sangat jernih.Boleh nampak ikan-ikan berenang.di dasar.Yang best,Takde pacat! Hehe
Anak-anak siap kutip batu sungai untuk bawa balik.Budak-budak kan suka main air.Memang payah lah ajak naik.Syok dapat mandi sungai! Sejuk!

Kalau datang musim buah,akhir tahun.Dapat makan buah durian,manggis,pulasan percuma! Syok tu! :)

Okay,layankan gambar saja ok.















































Anak-anak asyik tengok video mereka mandi sungai.Adam siap request nak pergi sini lagi.Aufa cakap,suka pergi sini.Anak- anak kecik tak dapat join aktiviti luar seperti jungle treking,flying fox dan leap of faith.Mandi sungai pun tak puas rasanya.Mungkin juga lain kali menginap 3 hari 2 malam pula.InsyaAllah.

Tak pun kita pergi mandi sungai kancing jela lepas ni.Dapat berkubang berapa lama pun takpe noks!.Hahaha




Tanah Aina sesuai untuk mereka yang cintakan alam semulajadi dan mereka yang mahukan kelainan.
Tanah Aina,Journey of love.Back to the nature :)  www.tanah-aina.com



Dapatkan produk terbaru kami :

Royale Placenta
Sheep Placenta Plus 36,000mg
Product of New Zealand Kini Berada di Pasaran Malaysia!


30 Capsule
International Price :
Singapore – SG$ 328.00
Malaysia – RM 750.00
Harga Offer Kami : RM 650.00
 Free Pos Seluruh Malaysia

hubungi : raudhah69@gmail.com




Saturday, May 4, 2013

Manfaat minyak zaitun untuk ibu hamil

Assalam Alayk semua!

Minyak zaitun saya suka amalkan sejak mengandung sampai tempoh berpantang,menyusu badan.Sangat berkhasiat untuk kita dan bayi! Sekarang senang beli kapsul olive oil
.telan saja.Alhamdulillah :)

Apa khasiat minyak zaitun untuk ibu hamil dan janin?

Makanan janin dihasilkan dari darah ibu. Sehingga, apapun yang dimakan dan diminum ibu akan sampai ke janin. Diriwayakan dari Syaidina Ali kw, "Allah SWT telah memerangkap darah di perut ibu, sehingga menjadi makanan bagi anak."

Juga diriwayatkan dari Imam As-Shadiq, "Apapun yang dimakan, diminum dan dihirup ibu selama masa kehamilan, Allah SWT juga memberikannya kepada anak."

Oleh sebab itu, sebagaimana di saat janin membesar, sangatlah penting bagi ibu untuk memperhatikan makanan yang diambilnya. Sekaitan dengan makanan haram, diriwayatkan, "Pengaruh dari penghasilan haram akan tampak pada keturunan seseorang."

Juga ada diriwayatkan bahawa, "Semua dosa itu berbahaya, dan yang paling berbahaya adalah darah dan daging yang tumbuh dari makanan haram."

Kerana itu, dianjurkan untuk mengkonsumsi makanan yang halal serta berkhasiat, antaranya ialah minyak zaitun.

Ibu hamil sebaiknya mengonsumsi minyak zaitun, kerana ianya dapat memutihkan kulitnya dan membersihkan livernya. Manfaat ini juga akan dinikmati anak di dalam kandungan.

Ibu yang sedang mengandung lazimnya mengalami kesulitan BAB (buang air besar). Selain mengkonsumsi minyak zaitun untuk melancarkan BAB, disarankan pula menambah mengambil buah seperti betik, minum air putih dan kurangi makanan pedas.

Kajian dari Harvard School juga ada menyarankan ibu hamil mengambil minyak zaitun untuk mengurangkan risiko anak mengalami Autism. Kajian boleh dibaca di Artikel INI

Minyak zaitun dapat digunakan sebagai minyak urut. Aromanya yang wangi juga dapat juga dijadikan minyak aromaterapi. Ibu hamil seringkali merasa sengal pada kaki terlebih saat kandungannya sudah di atas 6 bulan. Minyak zaitun ini dapat diaplikasikan sebagai bahan urut untuk mengurangi rasa pegal dan krem kaki, melancarkan pengaliran darah dan mencegah timbulnya urat-urat halus akibat tidak lancarnya pengaliran darah.

Minyak zaitun juga dipercayai dapat memudahkan proses kelahiran.insyaAllah.

Wallahua'lam.Kita berusaha dan bertawakal,Kita makan makanan sunnah,kita dapat pahala :)

Dapatkan
KAPSUL MINYAK ZAITUN MINSYAM
1 paket (20 biji) rm10
1 kotak (244 biji) rm120.

 HALAGEL EXTRA VIRGIN OLIVE OIL (minyak zaiton)
120 biji softgel RM40

emel saya : raudhah69@gmail.com.kami akan pos ke lokasi anda ;)

Wednesday, May 1, 2013

Demam bengkak susu

Salam sayang semua

Pengalaman pertama saya kena demam bengkak susu.Dulu masa bersalin anak pertama, B bengkak je,lepas berurut,susu keluar,dan beransur.Jadi tak sempat demam.

Kali ni saya merasa demam bengkak susu! MasyaAllah sakitnya.rasanya kalah demam sebelum ni.huhu

Saya kena pula sejurus habis pantang.Memang Allah nak bagi rehat lagi.hari ke 45.Baby menyusu saja petang hingga malam sebelum tidur.sampai saya rasa B dah kosong.Risau dia tak puas menyusu.Maka,sebelum tidur saya makan milk booster.

Malam itu bila tidur saya perasan baby tidur lena.Tak kerap bangun seperti biasa.bangun sekali dua,saya bagi sebelah B saja.

Bila bangun pagi saya rasa sejuk sangat mengigil-gigil,badan sakit-sakit dan sebelah B bengkak.Ya Allah,kenapa ni?

Maka,saya telan panadol, pain killer,berbungkus dengan selimut tebal dan tidur saja.Tak larat betul.Syukur anak-anak berdikari main sendiri.lain watak bila umminya sakit.Bibik tolong layan bila mereka dah boring.

Mak balik kerja terkejut tengok saya.Mak kata,saya bentan ni.Sebab saya mengigil-gigil.Saya pelik gak.Takkan dah habis pantang bentan.Dan saya pelik juga takkan bengkak susu sampai demam mengigil-gigil.

Lalu,mak panggil tukang urut.Ya Allah,sakitnya kakak tu urut.Setiap inci dia tekan.Dia urat2 semua tegang.Kaki sejuk.Bila dia nak sengkak, dia kata dah peranakan cantik.dah naik,kiri kanan kosong.Sebab dah urut 3 hari awal bersalin hari tu agaknya.

Maka,memang bukan bentan.Kalau bentan ia sesuatu berlaku dengan peranakan.Mak pernah kena bentan.Dia tahulah rasanya.sejuk mengigil juga rasanya.itu yang dia risau.

Apakah rasa demam bengkak susu ini? B ofkos besar dan berbisa.demam panas diluar,tapi kita rasa sejuk sangat sampai mengigil-gigil.Pening dan muntah.satu badan sakit sakit.Kaki sejuk dan kebas,Nak kunyah makanan mukut sakit.Pegang cawan pun sampai bergetar-getar.Rasa bergegar bergoyang bumi macam raksasa datang menyerang.Amboi! Haha.

Lengkap semua.Serik rasanya.3 hari saya merasa keadaan di atas.Ujian Allah bagi..supaya ingat Dia selalu.Bila mengigil gigil tu,saya dah ingat mati.UYa Allah...Ya rabbi..3 hari juga lah saya berehat,banyak tidur.makan pun atas katil.huhu

Apa yang buat untuk surut kan demam? Masa bengkak tu memang maha sakit lah kan.Kita tersentuh sikit pun sakit,belum urut ke apa lagi.Tapi kena lah tahan gak.Memula,Saya tuam B dengan tungku moden.sebab susu dah berketul,pump pun tak keluar.kemudian sikat B ( urut ke bawah) dan urut B ikut pusingan jam.Last sekali perah B dengan tangan.picit picit bagi keluar selain bagi baby minum.Buat itu jelah sampai surut bengkak.

Alhamdulillah dah sihat.Allah lah yang menyembuhkan.Maka,inilah pengalaman pertama demam bengkak susu saya.Hehehe.saja nak kongsi.Korang pernah kena tak? :)