ads

Saturday, May 4, 2013

Manfaat minyak zaitun untuk ibu hamil

Assalam Alayk semua!

Minyak zaitun saya suka amalkan sejak mengandung sampai tempoh berpantang,menyusu badan.Sangat berkhasiat untuk kita dan bayi! Sekarang senang beli kapsul olive oil
.telan saja.Alhamdulillah :)

Apa khasiat minyak zaitun untuk ibu hamil dan janin?

Makanan janin dihasilkan dari darah ibu. Sehingga, apapun yang dimakan dan diminum ibu akan sampai ke janin. Diriwayakan dari Syaidina Ali kw, "Allah SWT telah memerangkap darah di perut ibu, sehingga menjadi makanan bagi anak."

Juga diriwayatkan dari Imam As-Shadiq, "Apapun yang dimakan, diminum dan dihirup ibu selama masa kehamilan, Allah SWT juga memberikannya kepada anak."

Oleh sebab itu, sebagaimana di saat janin membesar, sangatlah penting bagi ibu untuk memperhatikan makanan yang diambilnya. Sekaitan dengan makanan haram, diriwayatkan, "Pengaruh dari penghasilan haram akan tampak pada keturunan seseorang."

Juga ada diriwayatkan bahawa, "Semua dosa itu berbahaya, dan yang paling berbahaya adalah darah dan daging yang tumbuh dari makanan haram."

Kerana itu, dianjurkan untuk mengkonsumsi makanan yang halal serta berkhasiat, antaranya ialah minyak zaitun.

Ibu hamil sebaiknya mengonsumsi minyak zaitun, kerana ianya dapat memutihkan kulitnya dan membersihkan livernya. Manfaat ini juga akan dinikmati anak di dalam kandungan.

Ibu yang sedang mengandung lazimnya mengalami kesulitan BAB (buang air besar). Selain mengkonsumsi minyak zaitun untuk melancarkan BAB, disarankan pula menambah mengambil buah seperti betik, minum air putih dan kurangi makanan pedas.

Kajian dari Harvard School juga ada menyarankan ibu hamil mengambil minyak zaitun untuk mengurangkan risiko anak mengalami Autism. Kajian boleh dibaca di Artikel INI

Minyak zaitun dapat digunakan sebagai minyak urut. Aromanya yang wangi juga dapat juga dijadikan minyak aromaterapi. Ibu hamil seringkali merasa sengal pada kaki terlebih saat kandungannya sudah di atas 6 bulan. Minyak zaitun ini dapat diaplikasikan sebagai bahan urut untuk mengurangi rasa pegal dan krem kaki, melancarkan pengaliran darah dan mencegah timbulnya urat-urat halus akibat tidak lancarnya pengaliran darah.

Minyak zaitun juga dipercayai dapat memudahkan proses kelahiran.insyaAllah.

Wallahua'lam.Kita berusaha dan bertawakal,Kita makan makanan sunnah,kita dapat pahala :)

Dapatkan
KAPSUL MINYAK ZAITUN MINSYAM
1 paket (20 biji) rm10
1 kotak (244 biji) rm120.

 HALAGEL EXTRA VIRGIN OLIVE OIL (minyak zaiton)
120 biji softgel RM40

emel saya : raudhah69@gmail.com.kami akan pos ke lokasi anda ;)

No comments: