ads

Friday, March 8, 2013

Pregnancy update

"A mother's joy begins when new life is stirring inside... when a tiny heartbeat is heard for the very first time, and a playful kick reminds her that she is never alone."

Salam Sayang semua

Alhamdulillah.Sekarang saya dah 37 weeks bawak perut ni atau bergelar mak buyong.Hehe.terkedek-terkedek.Berjalan perut kedepan macam peguin.Nak bangun punyalah berat mengalahkan gajah.Hehe.Start 35weeks dah mula weekly check up.Baca makanan sihat & sunnah untuk ibu hamil di sini.

Dah hujung2 ni,morning sickness saya datang semula.mula balik membuang cecair di merata-rata di khalayak ramai.Ishhh..

Selain itu,sengal sakit urat di pinggul,peha,pinggang.Orang kata tegang otot.Pada waktu malam,biasanya saya flat habis.Kalau dah tak larat, memang mood pun tak baik lah.Sakitnya badan.Nak pusing pun sakit! Mulalah merengek menangis macam budak kecik kesakitan.minta tolong suami picit.ujian ibu mengandung kan?

Dah tak lama.Sabar lah.bermengah-mengah dahulu.Berpeluh berkepam kepam.Nanti rindu.Tak tahu lah bila ada rezeki mengandung lagi..:(



35 weeks check up


Berat kali ini adalah 65kg! tak naik langsung dari check up 32 minggu lepas.Sungguh pelik.Saya mengandung dua anak sebelum ni,memang wajibul berat naik dengan gemilang! Haha.Makan kerap jugak.Asal lapar,ngap! Malam-malam bila lapar suruh suami tapau.tapi mungkin sarat mengandung dengan dua anak yang belum mumayyiz adalah menuntut kita bergerak aktif.Apa-apa pun,ummi!!! Ummi!! 

Tapi bagus juga.satu kerja lepas pantang nak turunkan berat badan yang menembam dan mengembang ni. Gemok ok!

Then,bila masuk doktor ambil semua detail.tanya butir anak2 lahir dulu.Dr terkejut bila dengar berat adam dulu 3.7kg! hehe.Check tekanan darah ok.Urine test ok.Then scan,uri,air ketuban semua ok.Baby pun Alhamdulillah ok.Berat dah 2.5kg.Wah makin besar baby.Dr kata as long baby membesar takde apa masalah,berat mak tak naik pun takpe.Alhamdulillah.Syukur baby is fine.





36 weeks check up

Minggu ini,Berat naik 1kg.So,dah 66kg.Air kencing kotor sedikit.Dr pesan Kena banyak kan minum air kosong.Tekanan darah semua ok.Scan baby,uri & air ketuban banyak.Alhamdulillah baby pun ok.Berat dah 2.7 kg. Baby, please hidung mancung.Hehe



Then, saya di bawa ke tingkat atas untuk buat CTG.Nak tengok pergerakan baby.Aufa & Adam punya lah excited tengok baby dalam nursery room.Bising tanya macam2.

Dua kali buat CTG,sebab yang first baby is sleeping.So tak dapat detect dia gerak.sangat berdebar-debar dengar bunyi CTG tu tau! Hehe.Tapi lega baby is fine inside me.

Sepanjang buat CTG tu,macam2 perangai si Aufa Adam.nyanyi,pusing2,nak pee,nak poo lah.Boleh serentak nak pergi "melabur" tu.Ishhh budak-budak ni.pergi toilet siap buat lawatan.Cantiknya toilett sini ummi...macam hotel! Amboi!

Selesai CTG,turun jumpa doc semula.Dia beri nasihat.Kira gerakan baby.Sebenarnya tak pernah kira pun.Selama ini make sure baby gerak lah.Dia suruh start kira from 9am-10pm.At least baby gerak 10kali.Least than that within that time,kena pergi hospital cepat2.sebab dah hujung-hujung ni air ketuban will decrease.So,ni cara kita lebih concern lah dan senang hati after that kan? Baby aktif,so Baby is fine .Ok,new info for me hehehe.Tq Dr!

Dan selesai check up.


Check up 37 weeks

Berat ummi maintain 66kg, berat baby sekarang 2.9kg.Wah makin membesar kamu ya! :)

Urin test, ada 50 gula! Alamak.Dr pesan kena jaga makan minum.Lately banyak makan aiskrim dan air sejuk yang manis.Cuaca panas kan sekarang.Tak tahan mak yong! Dan Tekanan darah ok.

Masa scan,kepala baby dah kat bawah.nervous! Alhamdulillah semua ok.Dr sempat tanya nak berapa orang anak ni? Aim berapa? Hehe.lama juga saya terdiam.Soalan cepumas pulak Dr ni.Nak jawab berapa ya? so jawab..Saya jawab,berangan nak empat orang sambil menjeling sengih pada suami.Hehe. tengok lah kemampuan dan rezeki Allah beri.larat ke tidak lagi tidak Hehe.

Disebabkan aufa dulu keluar on due,adam overdue 1 week.So,kali ini mungkin sama juga.Dr kata kalau keluar darah, sakit-sakit cepat lah datang hospital.Ok berdebar Mak buyong!

Dua kawan yang due sama bulan Mac, dah selamat bersalin.Alhamdulillah.ibu dan baby selamat dan sihat.

Persiapan bersalin dan berpantang Alhamdulillah semua dah ready.Cuma ujian tang mencari confinement lady.Dua kali cancel.Memang susah nak cari confinement lady sekarang.Akhirnya,mak saya uruskan ambil pembantu rumah.So,gajikan dia lah nanti.

Menanti dan berdoa dalam debar.Kali ke tiga pun masih berdebar yang sama! Gemuruh Jiwa.

Dan Abi baby ini sudah teruja.Mula mencari-cari nama baby.Beriya belek belek,sebut-sebut itu ini,tanya pendapat.

Ok,doakan saya dan baby ya semua :)

Baca info menarik disini .
Makanan Sihat dan Sunnah Ibu hamil

https://www.facebook.com/SihatCantikBerkat
http://dietsunnahnabi.blogspot.com/


6 comments:

Mama Khairin said...

Seronoknya! Bila due odah? Semoga selamat semuanya..

Nadiah Sidek said...

semoga kita sama-sama dipermudahkan bersalin nanti..ameen. agak-agak baby raudhah ke baby akak yang keluar dulu ek? :D

Xiet_Enigma said...

Salam Odah.xsmpat nk pm fb odah. Nk tny kt DEMC odah ngn Dr sapa?

Ummi Salsabila said...

Mama Khairin : 23/3 ni.thanks for doa mur! :)

Kak Nadiah : Ameen.semoga Allah mudahkan akak juga.jeng jeng jeng..akak dulu kot :p

Jie : wslm..Odah bersalin kat Razif Insy.Next week odah mula stay klang.Pantang sebulan di sana juga.:)

~ ms julie ~ said...

wah da 37w ye..
berdebar2 plak..
hope selamat ibu dan baby yerk..

Ummi Salsabila said...

Syukran! Di doakan untuk julie juga! May Allah ease everything ok :)