ads

Monday, December 14, 2009

Kecil macam anak patung

Kecil macam anak patung? hehe.aufa lah.siapa lagi.selalu bila jumpa orang.orang akan terkejut bila budak dah berumur setahun lebih tapi badan kecik je.dan byk org kata aufa kecik je.comel je macam anak patung.heheorang kate,so petite...Risau juga bila aufa kecil je.dia meninggi je.hehe.tapi alhamdulillah,aufa sihat,jarang sakit dan cergas je.
Masa aufa berumur setahun aritu kami bawa untuk suntikan MMR dan check up.masa tu berat aufa just 7kg.tak naik! dan bulan depannya kami bawa appoinment suntikan chicken pox vaksin lak.masa tu berat aufa 7.5kg.Alhamdulillah,naik juga walaupun sebenarnya aufa dikira underweight ikut umurnya.Dr Fadzillah kata,byk juga berat dia naik.tapi tak pe jika semula jadi badan kecil tapi risau la jika underweight pula kan...

Aufa memang susah nak makan.sampai aufa 6bulan, Alhamdulillah ummi dapat BF secara exclusive.tapi bila kita fully BF,tak boleh expect anak kita akan tembam2 kan...tak semua baby camtu.sbb aufa even BF,xdela tembam sgt mase dlm 6bulan tu.then, after 6bln bayi patut diberi makanan pelengkap yg cukup.tapi aufa mmg susah nak mkn.tak cukup pun 3kali sehari macam doc sarankan tu.ikut mood nak mkn.bila dia nak mkn,lega alhmdulillah.dan bila dia tak nak,risau dan frust jugak..hehe.lagi2 bila aufa dah pandai geleng kepala bila disuap makanan.dah mcm iklan dlm tv tu..cute gak.hehe.aufa nak menyusu jugak.ofkosla tak cukup untuk dia kan.maybe sbb tu bdn dia makin mengecil..


Then, mmg risau.nenek dan atuk aufa pun risau.nenek usahakan cari kan air bacaan dari seorang ustaz untuk aufa.kami bagi Appeton syrup as a supplement untuk aufa.Alhamdulillah,aufa start mula nak dah.lagi2 dlm 1o-11bln,bila dah byk gigi,dia nak makanan kita.tak suka yg lembik2.dan bila umur setahun,aufa dah pandai mintak bila nak sumting.NAK..NAK..NAK..sambil tunjuk2.hehe.

nak mkn sendiri.mula2 tgn kiri.pastu kanan plak.hehe




Skang lega aufa dah suka mkn.mkn mcm2 dah.plus,skang aufa nak makan sendiri pula.doc kata biarkan dia suap sendiri tapi sambil tu kita suap gak.so,bila makan mmg bersepah sepah lah jadinya.Sebelum mkn,aufa ikut ummi tadah tgn baca doa mkn.cute!.Skang ummi pastikan aufa mkn 3 kali hidangan utama.if dia mkn sikit pun takpe,tapi bagi makan dgn kerap.selain tu,snack pun bagi kerap juga.sumbat je selagi dia nak.skang senang sikit coz dia dah le mkn hidangan kita.tapi if pi mana2 pun kena bwk bekal dia sbgai snack.

Hidangan utama aufa nasi & lauk (aufa suka lauk sup ayam/ikan letak kentang),nasi goreng,mee,kuey teow dan paling aufa suka,pasta! yummy!! Snack plak kena pelbagaikan mcm roti,biskut,bijrin ( aufa suka honeystar & coco crunch), buah ( aufa suka anggur,oren), keropok ikan ( aufa suka sgt), kuih,oat, kismis (boleh habiskan satu kotak sekaligus tau). kismis mmg bagus untuk minda kan..ummi ada tanya Paed aufa gak,aufa suka makan nugget,jejari ayam dan sosej koktel.tak pe ke..Dr Fadzillah kata, boleh sbb dia dah byk gigi kan.tapi sebagai snack jelah.makanan sampingan.Vitamin lak aufa makan vitamin C champs dan appeton syrup setiap hari.aufa suka sgt vitamin C tu..bila nampak mesti nak..hehe.
Bila supper,mesti bagi aufa mkn sblm tidur.bagi roti atau oat.susu pun bagi juga.hah,skang aufa dah start suka minum botol.aufa minum susu Pediasure seperti yg disarankan Dr Fadzillah.perisa vanilla.sedap gak.skang minum susu mesti habis.dah pandai mintak ummi buatkan susu.hehe.tapi bila nak tido mesti cari nenen gak..nak gayut baru boleh tido..hehe.tak pelah.pelan2 pisahkan susu kan..
Senang sikit hati skang.Kena bersabar gak.sbb budak2 len2.aufa ni tergolong yg ssh nak mkn gaknye..tapi Alhamdulillah.Tapi bila dah byk mkn ni.aufa poo poo pun byklah.kdg2 smpi 3 or 4 kali sehari.adus!! hehe.bila dah poo poo.merengek2 tunjuk drypers dia.hehe.pandai anak ummi ni..dah pandai mkn lagilah ummi syg.huhu..
Rujukan Garis panduan anak yg kekurangan berat badan di sini

18 comments:

lin said...

beselera eh aufa mkn..sara skg ni kdg2 mkn byk..ada masa tu dia tak nak mkn.naik risau saya..

nadnye said...

sedapnya tgk dia makan..:>.. asal dia sihat jea

Mrs. Adz said...

budak2 memang macam tu..susah skit bab nak bagi makan ni..alhamdulillah aufa dah mula suka mkn tu..kena rajin la skit bab makan ni..eisya pun sama jugak..kena ikut dia kemana dia pergi untuk nak bagi makan..moga aufa terus membesar dengan sihat ye..

Momma Mia said...

Salah satu motivasi nk bg budak suka makan adlh bg mereka makan suap sendiri. W/pun 2-3 suap takpe at least dia makan. Yes, US betul. bg secara kerap selagi mereka nak.

Damia pun ikut mood dia skarang ni kalo nk mkn. Kalo x nk siap geleng2 sungguh2.

Suka tgk Aufa makan ler. Semoga Aufa membesar dgn sihat & cergas.

Momma Mia said...

lupa lak, gambo menu2 tuh memang menarik ler... nnti bleh share resepi nye

Nadiah Sidek said...

mmg rs senang hati kalau anak nk mkn. kalau dia tak nk mkn tu mmg kita rs ssh hati. safiyyah pun tak suka mknn lembik2 ni. ms mula2 kenalkn dia oats nmpk mcm dia suka tp pastu dia takmo dh. nk mkn nasi jgk :)

Sharini aka Ummi Khayra said...

Wahh, aufa dah pandai suap sendiri ye? Heheh Khayra pun sama. Dia tak suka kita suapkan makanan untuk dia. MEsti dia nak jugak.. :) Kelakar je kekadang tengok diorg makan. Khayra punyer peel, bila dah msk sikit makanan dalam mulut, baru tadah tgn baca doa, sambil tahan makanan tu dr di telan.. Lepas amin, baru smbg kunyah...

Aufa... auntie rindu la kat aufa.. bila leh jumpa nih? :D

dila~noor said...

wow..bestnye kalu duk umah..leh msk sdp2 mcm US =)
zahra kite mkn ok..wlpn tak byk,mnm susu plg byk pun 5oz la plg byk in 1 time..die tecit sgt,mgkn 7kg jgk kot.tp gigi cume 2 btg,so tak bolehla nk mkn sedap2 mcm aufa lg..heheh

Intan said...

Byknya aufa dah leh mkn...tak mcm arissa...hu hu hu :(

Yelah US, share lah resepi kat sini...nak try gak!

yatie chomeyl said...

rajin ummi masak untuk aufa, jd aufa kena rajin jugak makan ye cayang

fizamior said...

my baby pun jenis rangka kecikkkk jek cinonet...hikhik...

Ummi Hanie said...

salam US...
alahai sungguh petit n tomeinye Aufa..
setahun baru 7 kg???
latest baby Uh ni si Zaid , baru 3 bulan dah 6.4 kg..ekceli sume baby UH cenggituh..kecik2 debab2..kusssemangat..tp bile dah berjalan..sume mengecut jadik slim2 gituh..kecuali yg sorang , no.3 tu,Munirah..umur dah 2 tahun tp masih maintain tembam..masih geram2 tgk dia walopun dah ade adik..:)

xpe US,asalkan sihat kan..Aufa brslera makan tu bagus la..ummi dia pun rajin masak2 kan?

ema82red said...

kecik tapi cergas..... hehehe

Ummi Salsabila said...

lin >> budak2 mmg ada yg cmtu kan.mmg riso..

:::

nadnye>. alhamdulillah kak..aufa sehat je.

:::

Mrs Adz: eisya pun cmtu.ni da dpt kaki.lgla ummi dia kn kejar nak suap mkn ye.:)

:::

Momma Mia: oo.motivasi ye kak.yelah,if xbg nnt msti mengamuk.nangis.baik biar je.hahaha.
tq aunty..muah!

Ummi Salsabila said...

Momma Mia>> InsyaAllah..doakan ummi aufa ni rajin ek.hehe

:::

Nadiah>> mmg ssh hati.lg2 tgk dia mengecil.dah lah kita jaga sendiri.tapi anak ssh nak besar..huhu
Alhamdulillah,skang da ok.safiyyah selera melayulah.hehe

:::

Kak Ninie>> khayra pun da pndai baca doa mkn ye.clever girl!
aah,bila nak jupe.perut ummi dah beso dah, aunty.hahaha

:::

dila Noor>> dila,bila aufa nak mkn ni baru la smgt nak ikut resepi mcm2 tuk dia.dulu ms dia xnk,sllu frust.dia xnk mkn..pnt wat mcm2..:(

aufa pun minum 5oz one time.nnt zahra da de gg.bolehla mkn mcm2..:)

Ummi Salsabila said...

Intan>> aufa suka mkn mknan kite.tu yg da jd mcm2 tu..

ok2..nanti share ok.

:::

yatie>> baiklah aunty! :)

:::

fizamior>> samalah kite..cinonet je.hihi

:::

Ummi Hanie>> tulah.risau..dia kecik mcm ummi dia ke? haha.umminyer xdelah kecik sgt pun.tulah,asalkan dia sehat.alhamdulillah..

:::

ema>> yup..mcm tulah..

NURUL IZZA said...

akak< huh xnyempat nk blog walking.ekeke..

kata visited nurse yg selalu dtg umah, baby FM tembam sebabnya..Fm susah nk digest, sebab tu baby asyik kenyang lama dlm perut. BM senang digest sebab tu kurg skit ketembaman dia.xpe akak, asalkan anak sihat. itu dah cukup kan.

kecit tu comey..mcm untie ni la kecit tambah pula comey.wakaka (perahsan betoll)

Ummi Salsabila said...

Izza>> oo.camtu ye? xpela..kecil2 cili api.comel gak mcm aunty izza.:)