ads

Monday, September 14, 2009

Kebun Kecilku

Sebagai seorang suri rumah yg sendirian berhad.Haruslah ummi bertanggungjwb menjaga tanaman di kebun kecil kami.ecehwah..ayat tak tahan..hihi.Aktiviti baru ummi selain dari ummi berkebun di farm ville dan farm town dalam facebook.hahaha.Setiap pagi sebelum aufa bangun.inilah aktiviti ummi berkebun kecil-kecilan.seronok juga!hehe

rumput carpet philipine,senang tanam,senang jage..


pokok cili cinonet yg power & cute!
daun limau purut.nak msk tomyam or asam pedas, petik jek..



pokok duit2 besar..moga dpt rezki duit besar2 gak.amin..ahaks!!




pokok bonsai montok! tak perlu byk air..


pokok duit2 yg suka memanjat..mcm aufa suke pnjat gak! hehe


pokok duit2 gak ni..duit syiling lak.:)


masa amik pic ni.blum abis tanam rumput lg.separuh lg.but now,bab gardening settled! abi yg tanam..abang memang rajin.hihi.Tq dear..:)



Ummi start berkebun aunty siti yg baik hati bg kami sebahagian pokok2 beliau sbb dia nak pndah ke Dubai.So,Bila dah berkebun ni,ummi kenalah siram setiap hari, belek2, mencabut2 rumput2 liar,bubuh baja organik,dan kene gak menyapu daun2 yg berguguran.hehe.sekarang bila ada pokok yg mcm tak sihat je, daun kuning2.ummi dah risau2.kena pkir psl pokok lak.tapi best berkebun ni.mcm theraphy for us gak.yelah, bila tgk hijau..tenang je.bab bercucuk tnm lak.mmg saving cost kan.kita dpt hasilnya.pasni nk tnm gak pokok len lak.insyaAllah..:)
p/s: u all suka gardening tak? hope ummi rajin berkebun smpi bile2..hehe

20 comments:

MeL said...

beshnye US stay landed house. mcm2 bole tanam kn..klu dok condo space adalah limited..

Jiey^Mien said...

setuju ngan mel..
takde tempat nk bercucuk tanam..
:P

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

SAME LA KEBUN KITE...

Farah said...

saya suka berkebun jugak...tp sedeyla umah takde tanah huhu

Nadiah Sidek said...

wah...rajinnya. akk ni tgn 'panas' la. tanam tak menjadi. jd petani moden kat facebook je la. haha!

kakyong said...

bestnya tgk hasil kebun odah..
sungguh tak menahan dgn pokok ciliapi tu..

kebun kakyong dah hidup segan tak mau... uhukkkk.. ni kes jauh hati dgn en ayah lah ni....

ibu_arifa said...

saya pun suka bercucuk tanam..tp umah sewa skrg ni tak de ruang..heheehe sama mcm US gak.. suka main Farm Ville kat facebook.. nnt add saya yer..jd jiran berkebun :P

UmmiKhayra said...

Wahh... menarik itu kebun.. Hehehhe betul2, cili api macam tu sedap kn? senang, tak yah g pasar beli.. :) pandaila dia berkebun.. kalau akak? hehehe pokok tu mati agaknya... hehehehehhehe

Eh, US, akak tak boleh komen kat page US kalau guna blog baru.. kene guna google account je.. :( US on kan la yang boleh letak nama n link tu.. kalau tak nak on anon... :D Demand2...

syayassir said...

syoknya berkebun.. banyak nya pokok...

dulu suka tanam pokok, tapi asyik mati je... husband kata tangan saya panas.. hahaha... betul ke? :P

Mrs. Adz said...

daku pun suka gak berkebun..ade gak la tanam skit2 jugak ni..hari tu beli orkid..cantik tul bunga dia..tapi susah gak jaga orkid ni kan..sampai rasa dah nak bagi orang je ni..teruskan berbakti pada tanah ye..

Intan said...

Sangat tertarik ngan "pokok cili" US tu...nampak sungguh merah dan sungguh sodap kalo di campak kan ke dlm masakan...nyum nyum...lagi podas lagi best ooo!

Ummi Salsabila said...

Mel>> tapi penat gak mel nak jaga.if de pembantu snang skit kan.hehe

Jiey Mien>> maybe jiey boleh tnm pokok yg gantung2 tu.comel gak tau..:)

Mummy Miqhael>> same ek.high 5! :p

Ummi Salsabila said...

Farah>> tnm pkok dlm pasu ltk dlm umah pun cun gak farah..le purify udara lg..:)

Nadiah>> huhu.akak mmg hebat dah bertani dlm facebook.xle nak celen.hiihi

Ummi Salsabila said...

kak yong>> pokok cili tu mmg berapi kak yong.best wat ns goreng cili padi kak yong..yum yum..

ibu arifa>> kite pun ingt nk tnm dlm pasu jela.tnh tnm rumput je..cantik tp xde hasil pun.hehe.ok,nnt jd jiran.:)

Ummi Salsabila said...

Ummi Khayra>> huhu.ssh gak nk jg pokok2 lak kak..mcm jg bby gak.hihi.kn bg perhatian gk.lgpun duk umah ni, bkn bua pe pun.eloklah berkebun.hihi

ok,nnt tuko setting ek.:)

Ummi Salsabila said...

syasyir>> tgh rajin ni elokla..if mls..takut mati gak pokok2 tu.kihkih. penah gk org ckp cmtu.xth la btol ke x..:P

Ummi Salsabila said...

Mrs adz>> btol2.orkid cerewet ckit nk jg.tp mmg cantik if mnjadi..:)

Ummi Salsabila said...

Intan>> aah,kak intan.pokok cili tu mmg berapi.kecil2 cili api..yum yum..

PadNani~~{@ said...

keep it up dear..x rugi berbakti pada tanah kan:)
nani pun suka gardening..kdg2 berangan ada garden yg cantik bila dah ade rumah sendiri:)
nak gardening kat Oman x berapa sesuai..sbb panaskan..

Anonymous said...

dapatkan benih sayur murah di http://benihruncit.blogspot.com/