ads

Friday, February 8, 2013

Homemade Baking Clay

Salam Sayang semua

Sensori aktiviti atau motor skills aktiviti kegemaran anak-anak ialah Play dough."ummi,buatlah playdoh,kakak nak color pink and purple.Adam pun menyampuk,Adam,blue!! Demand tak? Hahaha.

Bila main tu bagus,leka.Tapi itu lah nanti melekat lekat,bertempek Ala tahi unta lantai rumah dengan playdoh dorang.kita juga kena menyental.

Dan lately terjumpa resepi homemade clay recipe dari google.So,dah dua kali buat aktiviti ini.Alhamdulillah mereka suka! Ubah angin sikit.try clay pulak!

So resipinya di bawah.bancuh saja,kemudian bentuk2kan ikut suka hati Hehe.sama ada gunakan mold cookies.boleh belajar shapes.Atau apa saja minat anak-anak.Kita buat contoh,suruh anak-anak tiru.Aufa boleh ikut lah.Adam belum lagi.Suruh dia buat ball,bulat-bulat.Bila dah mahir, jadi lah banyak.dia cantum-cantumkan bola kecil-kecil itu."ummi,adam buat snake!" Haha

Bila dah siap bentukkan.bakar dalam oven pada suhu 180c selama 40minit-1jam.Tengok-tengoklah jugak.Jangan sampai jadi warna perang pulak.tujuan kita bakar utk keringkan dia.Ada juga kaedah yang menggunakan hair dryer.

Bila clay dah kering,boleh lah suruh anak-anak paint dengan water color.Then,keringkan.Hasil kreativiti anak-anak ni boleh di simpan.Batch pertama mereka buat,dah bagi kat atuk nenek.nenek susun kat almari tv.Cewah!

Ok,selamat mencuba aktiviti ini! :)





Resepi clay.Credit to thejuise.blogspot.com

setelah dibakar

proses menconteng

kusyuk betul

Sesudah dikeringkan

No comments: