ads

Monday, November 30, 2009

Ulangtahun Perkahwinan Ke2




Alhamdulillah, hari ini tepat 2 tahun usia perkahwinan kami.30 Nov 2007 kami selamat diijabkabulkan.dan hari ini happy dan bahagia dgn kehadiran puteri kesayangan kami.aufa memang menceriakan hidup kami dengan aksi2nya setiap hari..insyaAllah, tahun depan lahir seorang lagi cahaya mata kami.kami berdoa semoga kebahagiaan tetap milik kami selamaya.amin.ecehwah!ni ada sikit gambar di hari perkahwinan kami.ummi tak pernah share kat blog kan selain gambar nikah ini...


Kami baru pulang bercuti sempena 2nd wedding anniversary.Alhamdulillah,seronok dapat spent time together.nanti ummi share pictures kami di sana ye.malam selepas kami balik ke KL.aufa tak berapa sihat.tiba - tiba demam panas.pukul 1 pagi,ummi terjaga coz aufa merengek2.rasa badan dia, memang panas betul.alamak,gelabahlah.coz ubat demam dlm simpanan pun da abis.terus kejut abi.bersiap pi DEMC.sambil tu ummi sapu aloe vera in bottle sejuk2 kat badan dan kepala aufa..aloe tu nenek atuk aufa bagi.pesan sapu kat badan aufa if demam.


Bila sampai DEMC, tunggu turn masuk jumpa doc jap.bila doc amik temperature bdn aufa.mmg tinggi.40 celcius da.then, doc masukkan ubat veron (ubat punggung).doc advise balik nanti mandikan aufa dengan air suam.then,kami dibekalkan ubat demam,veron, ubat batuk selsema, dan antibiotik.kalau suhu naik lagi,kena masukkan ubat veron cepat2.Alhamdulillah,esoknya demam aufa dah kebah.skang tinggal batuk dan selsema.pastu,ummi pulak dah mejangkit batuk dia.

Petang esoknya, turn ummi pulak wat pregnancy cek up.skang dah masuk 17weeks.dah lmbat seminggu dari appoinment.vitamin pun da abis.bila timbang berat.naik 2kg.tapi yang tak oknye, tekanan darah ummi rendah.doc kata probably coz ummi kurang minum air dan volume food intake tak cukup.alamak..memang betul kot.lagipun,aufa still breastfeed.mmg ada usaha nak weaning off.tapi aufa nak gak.tu yg tak sampai hati tu..aufa minum gak Formula milk.Paedtrician aufa, Dr Fadzillah suggested bagi susu pediasure.coz susu tu tinggi kalori.sesuai untuk aufa yang tenit tu.tapi aufa akan minum bila waktu dia betul2 lapar je.especially waktu pagi.pastu dia cari nenen gak.hehe.lagi2,bila nak tidur.nak kepit je.doc suh usahakan kurangkan breastfeed aufa.usaha bagi botol.tak pun,ummi kena amik vitamin lebih..Then,doc amik darah.nak tengok nutrien dlm badan ummi cukup ke tak.if tak cukup,dia akan call balik.coz ummi kena amik more supplements lain..


ok,da..aufa dah mengamuk..hehe.bye...

36 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Happy 2nd anniversary US.....tahun ni kita sama ek sambut 2nd anniversary....cuma bezanya saya bulan 8.

Berhanimun kemana tu?....hehehe

Mrs. Adz said...

happy anniversary..Moga kekal bahagia dan bertambah lagi dengan kahadiran insan baru ni nanti..sian aufa demam..cepat baik ye sayang..demam nak jadi kakak la tu..hihiii..

US kna ambik vitamin la ni..sebab kiranya kena supply untuk 3 orang ni sekali..take care k..

Gieyana said...

Salam..hepi anniversary yer..cantik baju kaler purple tue..comeyy siut!hehehe

precious innocent said...

congrate utk dua benda, utk anniversary & pregnancy..

btw, betul ke doc nasihatkan mandikan aufa dgn air suam? lain pulak dgn doc yg kasi nasihat kat akak dulu.. masa ryan demam, kitaorg pun bwk p DEMC.. doc situ nasihatkan mandikan ryan dgn air sejuk, utk coolkan suhu... hmmm

-mama emma®-

MeL said...

happy 2nd anniversary US & husband! semoga bertambah happy nnti bila bertambah lg srg family members ;) alahi sian aufa, tingginya temp bdn aufa tu..alhamdulillah da kebah demam dia. US jg diri elok2 ye ;)

Elyn said...

happy 2nd anniversary!!!

1st time dpt tgk pic kawin ni.... teruja plak hehehe

Jiey^Mien said...

congrats dear!!!
happy anniversary..
=)

Ummi Salsabila said...

Haiza>> samala kite ek.happy 2nd anniversary gaks!.dkt je..kat bkt tinngi je..

Mrs Adz>> tenkiu dear..wah,sungguh bermakna wish farah tu.hehe.

aufa kene ujan sikit kot.tu yg demam tu.

aah,kn mkn byk,mnum byk,vit pun byk..:)

Ummi Salsabila said...

Gieyana >> thanks gie for wish..cantik ke.mesti gie suke color purple ni..:)

Kak emma>> tenkiu kak for double wish..:)

yg psl mandikan ms demam tu kite pun conpius..byk mazhab ni..hehe

MIL kite kate,if demam.jgn mandikan dia.just lap je..


mak kite kate, elok mandikan die.sbb nnt suhu turun..

doc kate mandikan.bile kite kate xpe ke.xsejuk ke doc.sbb conpius dgn opinion MIL kan.hehe.doc jwb mndikan air suam..

hehe.mane satu yg btol kak? huhuhu

Ummi Salsabila said...

Mel>> tq dear for wish..suke2! hehe.mika da baik yer.Alhamdulillah..skang cuaca xmenentu kan.mmg sng kena penyakit cam demam ni..batuk n selsema pun join skali.huhu

Elyn>> tq kak elyn..aah,xpenah share pic kawen kan..coz malula..bese2 jek..

Jiey>> tenkiu jiey for wish..:)

NURUL IZZA said...

US: laa dh masuk 2nd anni dah nk mask anak kedua ke..waaa seronoknye.. kami 2nd anni br mengandung 7 bulan Iman..ekeke..honeymoon lama sgt!

cantikla US berbaju oren.. lain sgt ye. cantik sungguh ummi aufani aufa..

nway..slmt beranniversary..kekal ke syurg aaminn

Ayu Hussien said...

Salam pkenalan...
happy anniversary 2 thn.. smg bahagia selamanye.
smg aufa juga sembuh sepenuhnye..
jom singgah
http://ayuhussien.blogspot.com/

ibu_arifa said...

happy anniversary yer US..

semoga berkekalan dan terus bahagia sampai bila2..

take care diri, baby dan Aufa jgak yer.. harap2 tekanan darah US tu cepat2 lah normal..

aisyahumaira said...

*hepi 2nd anniversary!*

semoga dmurahkan rezeki,dikurniakn zuriat soleh& solehah,dilapangkan&dipermudhkan urusan..juga,moga bhgia selamanya

Momma Mia said...

Happy 2nd anniversary dear!!
Semoga berbahagia di samping keluarga tersayang!!

Kite serupa la, 2nd anniversary dpt 2nd bb. MommaMia nyer anniversary awal dec ni.

Take care !! kiss to Aufa yg tomei...

yatie chomeyl said...

hepi 2nd annivessary US. semoga kekal bhgia sampai hujung nyawa.

lawa la pic kawen u

ezan said...

happy 2nd anniversary US! cantiknya gambar kawen.. :)

sarah dulu pun demam. 39.6 tp kena warded. nasib baik aufa x kena warded sebab sgt kesian kalo budak2 warded ni. :(

aufa.. kena cepat baik ye sayang.. kan nk jadi kakak xlama lagi.. hehehe...

Nadiah Sidek said...

eh..lebih kurang sama warna tema baju kawin kita..akk dulu warna kuning dgn purple. raudhah wat 3 majlis kenduri ke dulu? ada 3 warna baju tu. ke..1 tu hari nikah? akk hari nikah pakai putih ;)

AkMa said...

Happy 2nd annivessary n congrats for the 2nd pregnancy..

Farah said...

happy anniversarry US!

semoga berbahagia selalu..

ooo dr memang tak galakkan BF time pregnant ke?

Shafiee said...

izza>> Alhamdulillah..moga tmbh anak,bertmbh rezeki kan.izza, honeymoon lame2 pun best gak.ktorg ritu xsempat hanimun sgt..hehe

thanks for wish ok..muah!

Shafiee said...

Ayu Hussien>. thanks for wish..and thabks for friendship.nnt kite add link ok..:)

Shafiee said...

ibu arifa>> thanks kak min.harap2 cmtu la..kn minum air byk2..mkn byk2..mkn oren byk2 gak kan kak.huhu

Shafiee said...

aisya>> thanks dik for the doa..amin..:)

Shafiee said...

Momma Mia>> thanks kak alin..:)

samalah kita ye..smg bertmbh rezki,bertmbh happy dgn bertmbh anak nnt...

Ummi Salsabila said...

ALAMAK!!!..tadi ter reply komen guna acc husband lak..hehehe.sori...:)

Ummi Salsabila said...

yatie>> tq yatie..tq smpi ke hujung nywa..:)

ezan>> tula..nsb bek tak kene warded..risau je kan..tq for wish n doa yer..

nieda said...

happy 2nd anniversary..get well soon yer..hopefully will be ok insyaallah

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> akak,same ek taste kite.hehe
actually,
nikah-baju putih
gold putih- mjlis perempaun
purple-majlis lelaki
songket oren- majlis berinai

nanti ltk pic len lagi ek.kn gode2 lagi tula mls tu..tp suke bile tgk blk..berangan blk..hehe

Ummi Salsabila said...

akma>> thanks farah for double wish..:)

Farah>>thanks farah..
aah,dr tu tak galakkan..tp akceli boleh gak BF kan..mcm mommy lyna wat dulu.tp kn ibu kn jg kesihatan..kn cukup nutrien kot..kn tny yg pakar ni..:)

nadnye said...

Happy Anniversary la US... sekejap jea 2 tahun.. Aufa dan nak ada adik..
harap berkekalam sehingga ke anak cucu...
cantik2 gambar kawin tu

[-suziey-] said...

salam US..happy anniversary..smga mahligai indah ini akn kekal abadi dan sntiasa di bwh lindungan dan keredhaanNya..amin :)

Intan said...

Happy 2nd Anniversary US and husband!!

Wah seronoknya dah dua tahun pas tu anak pon dah nak masuk dua jugak...alhamdulillah :)

Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.

Sharini aka Ummi Khayra said...

Happy 2nd anniversary raudhah... best ke g honeymoon? Hehehheheheh Semoga berbahagia untuk selama-lamanya... Aminnn....

Ummi Salsabila said...

nadnye>> tq kak..Alhamdulillah..

suziey>> thanks suziey..lame xnmpk suzie...bz ek?

Intan>> tq kak.Alhamdulillah.smg rezki pun btmbh bile anak bertmbh kan..:)

kak ninie>> thanks akak for doa...hanimun ok..best gaks.hehe

Ummi Hanie said...

Salam US..
Hepi belated anniversary...
baru 2tahun yea..org kate,masih poengantin baru gituh..
bby dlm perut dan ummi bby ceat?
take extra care yer..