ads

Tuesday, November 3, 2009

Kenapa Malas Blogging?

Salam Sayang Semua.hari ini ummi rajinkan diri untuk menulis.mungkin ramai dah tahu kenapa blog ini selalu bersawang.ada juga yang bertanya bila nak upload gambar aufa lagi.sudah rindu.hehe.kenapa malas? kenapa tiada mood nak blogging? sebab ummi tak sihat.sebab aufa nak dapat adik tak lama lagi.Alhamdulillah...:).ummi skang rajin mengupdate dalam fb je.sebab malas rasanya nak menulis...



baby at 12weeks( 1st trimester).adik dah besar camni dalam perut ummi.(photo credit google)

Ekceli, ummi rasa tak sihat badan dan loya2 pada penghujung ramadhan.dan pada 16 sep ummi ada wat pregnancy test,positive! tapi kami belum jumpa doctor sampai penghujung aidilfitri.pada mulanya kami tak percaya.bila jumpa doktor dan buat ultrasound memang ada.terkejut!baby tgh terlompat2! baby happy ye ummi, abi & kakak dtg tgk baby .due date insyaAllah 9 may 2010.doc jangkakan mengikut saiz baby.sebab ummi period sekali je semasa aufa berusia 7bulan.doc kata period tak teratur disebabkan fully breastfeeding.kami memang terkejut.tulah,kenapa tak percaya rezeki Allah nak beri.Alhamdulillah.plan nak tambah after aufa setahun.tapi Allah dah plan terlebih dulu untuk kami.siapalah kita..Allah yang menentu dan memberi segalanya..mungkin juga termakbul doa kawan2 yang bertanya bila aufa nak dapat adik.



Ummi bila pregnant morning sickness memang tahap teruk.Alhamdulillah tapi kali ni tak seteruk masa preg aufa dulu.dulu ummi hobi muntah berlambak di mana2 sahaja.nak bersalin pun muntah2 berlambak2 lagi.skang loya2,pening dan letih biasalah masa preggy kan..aufa pula dah pandai mengajuk camne ummi muntah.tertonggeng2 dia meniru gaya ummi muntah.sambil buat uwek..uwek..uwek...bila ummi muntah.aufa tengok je.pastu aufa tanya ummi.nape...???? hehe.macam paham je anak ummi ni.terus tergelak ummi dibuatnya.




Bila dapat tahu nak dapat adik.aufa demam tak lama pastu.demam terkejut agaknya.maybe juga demam sebab ummi start bagi aufa formula milk atas nasihat doctor.tapi smpai skang aufa belum mahu sgt FM.kalau sekali minum 1 atau 2 oz saja.sedap lagi susu ummi agaknya.so,aufa minum campur skang.aufa makin manja skang.tak boleh tinggal walau sekejap.nak melekap kat badan ummi je.kalau tak,melalak sekuat2 hati macam kena pukul pula.memang susahlah ummi nak buat kerja.nak masuk toilet pun sama.aufa melalak sekuat2 hati mengetuk2 pintu..nenek aufa kata ummi dulu pun macam tu.sama je.alamak! pastu bila dah dapat adik terus ok.ada kawan bermain..nanti aufa dah dapat adik..mesti ummi rindu lak bila aufa nak manja2 dengan ummi.





Sekarang ummi tak berapa selera makan nasi.ummi prefer roti dan fruits.pastu kat rumah ummi suka masak burger or hotdog..ummi memang terliur je dgn fast food.tapi abi tak galakkan.bila preggy ni ummi teringin makan benda yg tak di galakkan mcm sushi,pizza..sedapnye..ish ish..ish..tapi supplemen,kurma ,kismis, fruits mesti kena makan.just ummi tak suka minum susu.if air soya ummi memang suka..apa lagi ye? you all sharing lah apa yang baik amalkan masa preggy ni..
p/s: aunties, gambar2 aufa upload next entry ye..sowi..tunggu..muahhh!!

37 comments:

ummumishkah said...

Tahniah US... nanti satu kapal lah dengan baby kami.. :). Akak sekarang amalkan minum susu kambing dari HR Marketing -- no goaty taste, sbb tu blh telan. Pil susu kambing pun ambil..

Ahliahnizam said...

Tahniah ya ummi. Al-hamd .. semoga ibu dan baby dalam kandungan sihat2 selalu.

Waa, due kita lebih kurang la. Saya Insya-Allah 14 April, *Skang ni dah 16 minggu +*. Doakan ya :D

yatie chomeyl said...

congrates US preggy 2nd baby..ptutlah lama x berupdate..take care ye

Sitisifir10 said...

Tahniah!!!! Sama lah anak kita tahun 2010 nanti insya ALLAH... masa mula2 preg aritu ada la malas2 je, takde la sampai muntah... saya mcm biasa amalkan salindah tapi kali ni makan B1 aje...huhuhu

Elyn said...

tahniah!!! ptt la lame mendiam diri....

Jiey Mien said...

Congrats dear!!
=)

nadnye said...

Tahniah US.... padanla takde mood .. tgh mood swing camnie..
Cepat jugak Aufa dapat adik yea... :> mesti bestkan Aufa nak jadi kakak...

Nieza Ishak said...

tahniahhhhh US, patutla sonyap sunyi jerk ..hihihi

wahhhhhh .. tak lama jerk lagik aufa nak jadik kakak .. ada geng nak main nanti.

SYAbAR said...

alhamdulillh... bertambah rezeki keluarga & Aufa ada teman bermain nanti

Mrs. Adz said...

bestnye aufa dah nak dapt adik..tahniah k..

azzamoro said...

tahniah.. wa..dekat2 la due date kite yer...:)

aisyahumaira said...

Congrats ya kak raudah..

Hmm..patutlah lama x berbloging..ada makna tuh^_^

Nadiah Sidek said...

tak tahan part aufa tiru umminya muntah. kelakar la aufa ni. hehe...

AshAnas said...

moga selamat semuanya... aufa dh besar nk ada adik dh ek... nnti kakak jaga adik baik2 tau!

Putra Mama said...

Tahniah.. mmg awal2 preg tgk PC rase cam nak muntah..samer2 la kita lahir 2nd baby 2010.. hehe

Momma Mia said...

Salam US. Congrat2x... kite seclub mood swing berblogger... Wah ramai juga ek rakan2 blogger yg pregey... Semoga semuanya selamat!

momma skrg amalkan mkn gamogen... susu kadang2 minum... tp slalu terbabas...

Take care US!

MeL said...

congrats US! :)

ezan said...

congrate... dah nak jadik kakak ek aufa.. :) seronok pulak dgrnya..

Ummi Hanie said...

Salam,
wah rindula lame xjenguk Odah dlm blog.Selalu FB je kan..
Take care yer...
kengkawan Hanie pun ramai yg preggy ni,terjangkit..hehe..
BTW,nape blog Odah x update yer dlm bloglist Hanie?Muskil2..

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

selamat melayan segala phases of pregnancy & the hormones roller coaster...take care..

Lovely Mommy... said...

lar... pregnant ke beb??? ehehehe.... tahniah!!!! eh rajin update FB? add la sue in ur Fb too sbb sue mmg selalu on FB tuh eheheheh...

Dayah said...

congrats US..welcome to 2nd baby club..take care

NURUL IZZA said...

salam US, mmg if fully bf ssh nk period tp rezekikan..xpe2..

dulu ms mengandungkan Iman teruk muntah..berat ms preggie turun 10 kg! huh xlarat..bulan ke 5 preggie br ok skit tu pon masih muntah lg..asyik duk uweeeekkkk je..sian je hubby..

congrats!!!

Ummi Salsabila said...

ummumishkah>> tq kak..satu clubla kite yer.;).insy nk try susu tu nnt.

Ahliahnizam>>thanks for the doa.sama lah kite ya.smg baby sihat n slmt juga..


yatiechomeyl>>alhamdulillah.tq ok..

Sitisifir>>oo.kak siti pun sama ye.satu club lagi.hehe.congrtas gak ye

Ummi Salsabila said...

Elyn>> hehe.mood swingla kak elyn..xlrt je ni..:)

jiey mien>> tq dear!!

kak nadye>> tq kak.tula xsangka gak cpt cmni..aufa jadi kakak tenit..hehe

Nieza>> tq kak.mabuk laut sudah mari kak..hehe.aufa de kwn nnt.;p

Ummi Salsabila said...

Syabar>> tq kak.alhamdulillah..yeyeye..ade kwn main! hehe

Mrs Adz>> pasni eisya lak dpt adik ok.suh ummi n daddy bagi adik tau! hehe

azzamoro>> oo.azza pun preggy yer.sama la kite.congrats! baru th sbb lame xblogging kan..

aisyahumaira>> dik,diam2 berisi tu maknenye..hehe.tq dik..

Ummi Salsabila said...

Nadiah Sidek>>kak nad,mmg lawak..kalo la dpt rekod die tiru tu kan best..hehe

Ashanas>> odah pun doa camtu..tq shira..aufa jadi kak long nnt.:p

Putra mama>>tq..aah,samalah kite.adik putra lahir awal thn kan..moga sume slmt ye.

Momma mia>> yes kak.rmi rupenye club baby 2010.doa sume slmt nnt..

Ummi Salsabila said...

Mel>> thanks mel!

ezan>>tq..alhamdulillah..seronok :)

Ummi hanie>>kite sllu jupe dlm fb je kan.odah pun berjangkit dgn member gak ni.mmg sng berjangkit.hehe.nape xupdate plak ye..pelik gak ni.

Mama miya>> i know..xpe layan jela.huk huk huk..tq ok.

Ummi Salsabila said...

Lovely mommy>> aah la sue.berjangkit dgn watie la ni.hehehe.thnks.u bile lak?;p

Dayah>> tq dear..

Nurul izza>> thanks izza..kire izza preggy mabuk teruk btol ni.smpi turun brat bdn.xpe2la.msg2 punye ujian kan..doa sume slmt nnt lahir babies 2010 yg chomelsssss.:)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

congratsss dear...nanti aufa ade kawan...leh main same2...

Hanz said...

Me tertingal keretapi-lah! ekekekek.Lambat wish.Tahniah & do take care. :D

treasurekeeper said...

wah..congrats, congrats..semoga dimurahkan rezeki sentiasa :)

amin.

-hajar

treasurekeeper said...
This comment has been removed by the author.
¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

tahniah sonok nya dengar

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]master reseller software, [url=http://firgonbares.net/]Creative Suite 4 Master[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] power policies windows xp registry nero burner
software resellers in [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs3 brushes downloads[/url] to buy spss software
[url=http://firgonbares.net/]used microsoft software[/url] where to buy macromedia flash
[url=http://firgonbares.net/]www macromedia software flash[/url] windows vista skins
free interactive coreldraw 11 tutorial [url=http://firgonbares.net/]photoshop software to buy[/b]

MamaDamia a.k.a Haiza said...

alamak ...saya dah tertinggal ketapi la nampak gayanya.....sampai US dah preggy lagi pun tatau....waaa beshnya

tahniah ye dear...jaga diri n baby dalam tu baik2...kiss jugak buat si kakak ye :P

Hazu~ said...

tahniah. saje-saje dalam visit blog ni. tengok-tengok masa kita lebih kurang sama, beza beberapa hari.

salam kenal