ads

Saturday, November 14, 2009

Cerita Si kakak

Salam sayang sume..hohoho... lamanya tak update..sejak kena penyakit MMM ( mood swing,mabuk & malas) jarang betul citer about aufa.then, lama tak letak picture aufa kan..:)



aufa makin byk akal,lasak,talkative,responsive, makin phm apa kita ckp,suka tiru apa kita buat,enjoy exploring a.k.a tukang menyemak.hehe.ni ummi nak citer development and activities aufa at 12months & 13months.

1.skang kami dah panggil aufa kakak.ummi n abi tak panggil aufa baby lagi.hehe.ummi ajar aufa syg baby dlm perut.nanti aufa akan cium perut ummi.sweet!!!

2.aufa blum jalan.masih belajar bertatih.she still prefer crawling.kdg2 dia wat berdiri lepas.skng tgh berlatih jln using her push car.comel tolak terkedek2!!haha





3.ini budak byk manja woooo..nak berkepit je.mcm hanger kat bdn ummi.kn tinggal kejap punyelah melalak sekuat hati.jiran2 pun heran.dorang kata nape tu? nangis kuat.dorang ingt aufa jatuh ke..ummi kate dia mmg mcm tu.tak bole kena tinggal.dorang kate,mmg sshla nak wat keje cmtu.memang susah ummi nak setelkan house chores.tunggu dia tidur baru kelam kabut nak buat kerja.bila dia dah bangun terbantut baliklah kerja ummi.bila main dlm playroom pun kene teman.if kita keluar, dia pun ikut keluar.selagi kite tak lyn dia.mengamuk.menangis sambil nada marah2.manja sbb nak dpt adik ke ni.. :)









4.mulut byk bising.banyak btol mulut.pot pet pot pet..suka ummi abi tgk dia bercakap.hehe.lawak!.


selain bahsa german aufa ada sebut certain word like,



abang. ummi panggil abi , abang.aufa pun ikut panggil abi, abang.tiru ummi je.


nak- bila nak makan or minum.


tanak- bila tak nak sesuatu



baby (bila nmpk baby or rkn sebaya)



tikkk (cantik),



dah-sudah


dap -sedap



ape? napeee?



yannngggg( sayang)



yang paling best.lately dia pandai sebut Awwah (Allah). Ya Allah!!! bile brg jatuh or food tertumpah.suddenly sebut ya Awwah.....(pelat tau.hehe) cute!!



5.bila bace buku suke respon & smbil point to n tny ummi eeehh,apeee tu?? .tu jelah yg phm.yg len besela bhs german dia.skang bila bermain toys nmpk dia more interested.if dulu ummi je yg excited lebih.haha.




6.aufa loves music.she prefer her musical toys,musical books n bila ade iklan dia akan terus pi dkt2 tgk tv n goyang2 bdn.iklan dia paling suka iklan ribena& lemon.yg lagu hindustan tu.hahaha.dia comel,dia buah hatiku...hahaha.suka iklan potong! potong p1wimax gak.iklan yg ada ibu & anak pun suka gak.dia akan pegi kat kite tiru apa dlm iklan tu wat..



7.suka mngmbil perhatian org.suke senyum2 sengih tibe2 kat org yg tak kenal.


8.bila bergmbar,suka wat peace!!


9.hobi skng tibe2 suke hisap kaki sjk bulan puasa aritu.betulla org tua kate if hisap kaki dia nak dpt adik.huhu


10.suka show her loves.pndai syg ummi.kdg2 tibe2 die dtg kat kite.cium pipi kite berulang kali.pipi kanan,pipi kiri,so sweet.. :)





11.aufa loves to share her food.pandai nak suap kita plak.dah mkn mcm2.dah pandai kunyah.apa kita mkn sume dia nak..aufa akan ckp, nakkk..bila nmpk food.tp mkn nye sikit je.pastu bila tgk kita mkn sendiri,dia pun nak mkn kat pinggan sendiri.nak suap sendiri,nak pegang sudu seendiri.tak bagi,mengamukla.bukan pandai mkn sendiri pun.habis bersepah2..konon nak jadi
kakak kan.. :)




12.makin lasak..pnjt sana sini.pnjt tangga fav die.ummi tak pasang pagar.just letak kerusi n bantal sofa.dulu halang je dgn kerusi.dia pandai masuk bwh kerusi tu.pastu pe lagi BOLOS!!! panjat terus.




13.suka mandi.bila ummi kate jom mandi.terus tarik2 baju nak bukak sendiri.bila mandi nak lame2.bila ummi kate,dah? aufa geleng2.nak mandi lagila tu.nak main air..ummi suka nyanyi lagu sndiri bila mandikan aufa..wash your hand,wash your face,wash your hair wash your body..wash your body..dia suka smbil gosok tgn kat dada n perut dia.:))




14.bila abi nak pi keje & start kereta.aufa akan salam,bye2 abi n wat flying kiss.muah!!!




15.bila buat naughty je..ummi panggil nama aufa..aufa..pastu terus dia wat tgn tunjuk jari telunjuk.smbil gerak2 n ckp oo oo oo oo..(selalu ummi ckp cmtu no no no..). .hehe



16.bila jupe org or nak balik.ummi suruh salam.dia akan hulur tgn kat sume org nak salam.salam & cium tgn pandai anak ummi ni..hihi



apa lagi ek.tulah jelah yang ingat.anyway,walaupun aufa manja sgt2.ummi tetap suka layan aufa.sayang kakak! muah!



P/s: entry apa ni.pening tgk.senget benget!.dah tak reti blogging.anyway,tahniah buat diri sendiri sebab berjaya update blog juga.walaupun ambil masa almost 2 weeks.wawawa..teruknya penyakit ku ni..:)

13 comments:

AshAnas said...

huhu, dh besar aufa ek... tak lama dah nk dpt adik... odah, anas pun suke isap jari kaki tau... tp blom nk dpt adik kot... hehe...

Mrs. Adz said...

rindunye ngan aufa..dah besar rupanya aufa ni..dah nak jadi kakak dah..jadi kak long yang baik ye sayang..

macam-macam dah aufa pandaikan..nanti leh ajar adik nyanyi ye aufa..

MaMaSyAzA said...

cutenya aufa..lama tak dengar berita...

Momma Mia said...

1. Heheh... Congrat sbb berjaya berblog & update n3.

2. Tang macam hanger tuh agree sesgt. Akak Damia pun sama. Pantag kene tinggal, melalak. Tgk CD Barney pun nk org teman sebelah dia. Agaknya bb yg nk dpt adik cam gini kot.

3. Tang berjalan tuh takpe US. Slow2. Damia masuk jer 15 bulan dah berani berjalan. So comel tgk dia dah ber"kaki" ni.

4. Wah gg aufa dah byk dah... cute la gamba Aufa pakai tudung tuh. Geram tengok!

Nadiah Sidek said...

hehe...sweet la aufa nih. byk akal dh ye. safiyyah pun suka mandi. kalau mandikan dia sekejap je...melalak2 la dia :p

NURUL IZZA said...

akak

iza dulu teruk preggie..bulan ke5 baru stop mabuk etc etc tu.tu pon masih ada lg kdg2 pg.b4 tu bukan morning sickness je, afternoon, evening, night sume dikebas. blog masa tu memang bersawang.kah2..pemals sungguh.duk atas katil n atas tikar sejadagh je.makan pon hubby buat.kdg dia xsmpt makan roti je.berat bdn mmgla...ekekek 37 tau! kurus sesgt!!!!!

itu dulula..skg berat dh normal dh..ehe

Ummi Salsabila said...

Ashanas>> hah,shira..anas da mntk adik tu..jaga2..huhu

Mrs Adz>> bdn aufa mkin kecikla aunty.coz xsuke mamam..xnk minum susu.tp aufa mmg nak jd kak long xlme lg.kak long kenit! hehe

MamaSyaza>> tq..skng da ok skit.br nak mengaktifkan diri..:)

Ummi Salsabila said...

Momma mia>>

1.huhu.tahniah3x..hehe.skng tgh nk rajinkn diri ni..

2.btolla kak.org2 tue pun ckp cmtu.nk melekat coz nk dpt adik..:p

3.agknye aufa pun cmtu..umminyer yg xsaba ni..:)

4.sume ckp aufa gigi tumbuh dulu ni.kaki lmbt dpt..

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> oo.boleh safiyyah geng dgn aufa.berendam lame2 jom..

Nurul izza>> teruk gak izza preggie dulu ek..smpi kurus jdnye..akak preg yg ni,rsnye ok lg.ms aufa dulu teruk lg.lebih kurang mcm izza la.tp brt xturun plak.hehehe

aisyahumaira said...

alala..aufa dh besar..jd kakak la skrg ni..kena jd kakak yg penyayang..

*qish pn suka hisap ibu jari kaki-haha-tp takat ni xde lg tanda2 nk dpt adik*

yatie chomeyl said...

baby SN pun dh jd mcm aufa skrg neh, bergayut mcm hanger gak. tak leh duk jauh lebih 5cm dr dia hohohoho...mesti baby SN tiru kak aufa tomey neh eheh

Sharini aka Ummi Khayra said...

Wahh... aufa lebey kurang Khayra je... pandai ye aufa ni buat macam-macam... dah jadi kakak penyayang... suka tgk gmbr2 aufa... comei2....

Raudhah, jaga diri elok2... :)

Ummi Salsabila said...

aisya>> hah..qish nak mntak adik tu sya..hehe.

yatie>> alamak,baby SN dah berjangkit dgn kakak aufa ke..nak mntk manja lebih ni..:)

kak ninie>> aah,kite kan lebih kurang je kan,khayra..hehe.tq kak.