ads

Monday, September 30, 2013

Lakaran Adam

- Creativity is allowing oneself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep - Scoot Adams 

Tiada yang lebih gembira melihat perkembangan anak-anak.ummi tak mahu terlepas menyaksikannya,anak.Dan baru baru ini Adam nampaknya mula minat melukis.Sangat suka melihat dia berimaginasi. Lukisannya juga buat rasa terharu.Mak mak kan suka keterharuan.Haha.Alhamdulillah.

Think out of box, be creative and have fun dear!

my family


ummi and Adam
a cat


Saturday, September 28, 2013

Homemade Play Dough paling mudah.(Resepi senang)

Assalam Alayk...

Play doh, kegemaran anak-anak.Mereka boleh leka bermain play doh.Aktiviti yang bagus untuk sensory dan perkembangan minda mereka.

Saya nak kongsi resepi play doh paling mudah.Saya ada cuba pelbagai resepi.yang perlu masak atas dapur, yang letak cream of tartar.Kalau buka youtube macam-macam resepi.Tapi yang ini paling senang...

Ia tanpa perlu masak
Ia tanpa cream of tartar.pekebenda tu? Nak cari mana? Tak payah susah -susah.
Tiada alasan tak boleh cuba.Senang sangat ni.Berdosa tau tak cuba.Amboi berlebih-lebihan.Hehe

Bahan- bahan yang diperlukan di bawah, termasuk seorang kanak- kanak atau lebih.Hehe



Cara- cara : 
Ambil 4 mangkuk 
1. Bahagi air kepada 4 mangkuk.
2. Masukkan minyak, bahagi kepada   4 juga.
3. Tambah warna pilihan ke dalam setiap mangkuk.
4.campur tepung dan garam dalam bekas besar.
5. Bahagi campuran tepung dan garam tadi ke dalam 4 mangkuk.
6. Gaul rata semua
7. Uli atas meja, tambah tepung jika doh lembik.

Rujuk video di bawah.Lagi senang faham.Hehe
Selamat menguli.Galakkan anak membentuk mainan, objek, bentuk, huruf kesukaannya.

Gunakan cookies cutter juga boleh

Campur dua warna primari, dapat warna baru. Yeay! Magic! mereka akan teruja mempelajari.Masa berkualiti bersama dengan kreatif.
Selamat mencuba.:)






Tuesday, September 24, 2013

Riak

Assalam Alayk..

Seorang sahabat kongsikan ini.Mari sama-sama kita renung-renungkan.Terasa sendiri sebenarnya Haha

Kadang-kadang kita tak perasan
Melayu mudah lupa?
Apa pun Islam mengajar kita,
semuanya kita lakukan bergantung pada niat kita.

Mahu kongsi, atau mahu riak? 
Nak muhasabah diri jugak ni.
Tengok balik entry lepas-lepas.
Ada ter'riak' tak? Huhu

Ayah Ada pesan, jangan letak gambar terlalu banyak di Facebook.Nanti orang cemburu.Haha nampak sangat suka post gambar beratus-ratus kan? Haha

Ada ke orang nak jealous dengan I yang biasa-biasa ini? Haha.
Bila fikirkan, mungkin ada benarnya.Itu kan nasihat orang tua...



Apa pun fikir positif, kalau kita niat nak kongsi,manfaat untuk orang lain, No problem je.
Ok bai! :)

Tuesday, September 17, 2013

Makanan pertama, Bubur Bayi 6 bulan

Assalam Alayk! 


Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan, maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau, Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang kurma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa.Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya berbuah, dan (perhatikan pulalah) kematangannya. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman. ( Al-an'aam: 99) 



Alhamdulillah baby dah 6 bulan.Syukur juga masih ada rezeki susu ibu.Dan seperti sebelum ini, ulangi semula masak-masak makanan bayi.Hehe.

Bila Anak-Anak dah 6 bulan, Ada yang tanya nak bagi makan apa dulu.Mulakan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran sebab senang dihadam serta tak menyebabkan alergik.

Sayur-sayuran Pertama: lobak, kentang, ubi, labu, dan keledek.

Sayur-sayuran berakar seperti lobak merah, kentang dan labu adalah makanan yang sangat popular yang pertama sebab  mempunyai rasa semula jadi manis dan mempunyai tekstur licin.Yumyum!

Buah-buahan Pertama: Apple, pir, betik  pisang dan avocado.

Adalah penting kita memilih buah-buahan yang masak dan mempunyai rasa yang baik, jadi cuba merasa dulu sebelum memberi  
kepada bayi.sedap tak ni? Mmmmmm...

Buah  seperti epal, pir kita memasak, kukus dan membuat puri.Manakala pisang, betik dan avokado tidak payah masak.hancurkan saja.

Campurkan dengan air, atau susu badan dengan puri buah-buahan atau sayur-sayuran.

Puri Pertama Sarah : puri carrot.Kemudian apple dan kentang.Nampaknya dia suka makan.Alhamdulillah.Walaupun sarah Poo poo makin banyak dan bucukkkk, Ummi tak kisah.Asal Sarah suka makan.

Tak sempat buat puri hari-hari.Frozenkan, esoknya boleh panaskan.

Belum sempat snap gambar Sarah makan lagi.kesian...

Sarah genap 6 bulan! Cepatnya masa.cepatnya kamu membesar! Keep growing  dear...nanti kita cuba resepi bubur baru ok .:)

Saturday, September 14, 2013

Make up natural look


Assalam Alayk..

Sesungguhnya beruntung jika anda memiliki kulit clear and smooth.Tak perlu solek tebal. Pakai bedak saja,ok sudah.

Atau pun solekan nipis supaya muka tidak kelihatan kusam atau pucat.Sudah cukup berseri.

Saya suka pula tengok video dari make up artis ini, Michelle Phan.Semua video-videonya best dan kreatif.Orangnya cantik Subhanallah.Tutorial natural beauty make up di SINI




Iklan sikit.Jika berminat untuk juru mekap natural beauty look untuk photoshoot,convocation atau hari pertunangan.Sudi-sudilah emel rufaihah.ishak@gmail.com atau whatsapp 019 347 4743.




Syawal 1434H

Assalam Alayk..

Sepatutnya tajuknya Raya dah habis,sekarang baru nak update. Hehe

Alhamdulillah.tahun ini raya berlima bersama ahli comel terbaru.dah cekap pusing meniarap dia raya hari tu.ya, tak menang tangan handle siapkan tiga anak pula.Beraya bersama Mak ayah, keluarga tercinta.Dan di kampung tercinta Melaka.Kenangan indah indah.Sederhana tapi meriah.

Anak-anak yang dua sudah besar itu.wah besar ke?. Saya dapati mereka mula memahami apa itu Hari Raya daripada tahun sebelum ini.Pilih sendiri dan request baju raya sendiri."ummi,nak baju itu, warna kuning".pandai nak bergaya.Kan demand  sekarang. 

Tolong masukkan beras dalam ketupat, Ya, main bunga api dengan beraninya.Tidak takut lagi dengan percikan api kecil itu.Berseronok-seronok nyanyi lagu raya bersama sepupu.Suka makan kuih raya.Adam menghabiskan satu bekas kuih bangkit.Bawa pula muruku masuk dalam poket.Setelah dikesan,dia nampak suka kuih-kuih lama.kuih bangkit,dahlia,semperit.Paling ketara anak-anak ummi mula memahami apa itu, duit raya.Orang bagi,ambil terus.Mula lah maknya pula malu.Eh,salam dulu.salam salam cium tangan.Cakap Terima Kasih..Jangan memalukan Mak boleh? Hehehe.

Untungnya tahun ini, musim buah.kuih raya tak layan sangat kalau ada buah.ceh berlagak.Hehe.Durian lah paling laku.Rambutan bergayut-gayut.orang kampung tak heran dah.Kanak-kanak bandar lah yang  jakun dapat petik rambutan sendiri.

Syawal ini.Banyak kali jumpa saudara mara.sepupu kahwin, Adik tunang, kenduri kendara.Bertambah lagi ahli keluarga kami.Perjumpaan ada yang rasa seronok, ada yang sayu.Tiga minggu lepas ibu saudara kami meninggal dunia kerana dijangkiti kencing tikus.memang mengejutkan.Al-fatihah buat Hajah Zawiyah bt Hj Jaafar.:(
Cerita raya itu yang masih ingat dalam ingatan.Kenangan dalam foto foto juga.

Coretan Eidul lfitri 1434H.Letak lah gambar sikit.Hihi





Twenty Nine

Assalam Alayk..

Alhamdulillah, im still breathing..Alhamdulillah ala' kulli nikmah.Im 29 plus 8 days years old.Hahaha Amboi cik mek molek! who's counting?.Selamat hari tua ya..Mula lah rindu zaman muda remaja dahulu.Sila lah sedar-sedarkan diri boleh?  Haha


Syukur Alhamdulillah.Allah panjangkan usia.Dilimpahi kasih sayang milikNYA dan rezeki dikurniakanNYA.
Beberapa bulan lepas masuk wad.Doctor suspek mungkin kes kencing tikus.Syukur kembali sihat.Ingat dah tak panjang umur. Siap dah pesan kat suami. Jagalah anak kita baik-baik.Huhu.

Terima Kasih atas semua doa-doa.Semoga murah rezeki,panjang umur,dimurahkan rezeki,sihat tubuh badan,sentiasa diberkati, ceria dan cantik selalu.Eh cantik? Hehe Amin Amin. Semoga Allah kabulkan semua. :)

Secara rasminya, saya memasuki fasa terakhir 20's.Syukur atas semuanya.Thank you Allah.