ads

Tuesday, November 9, 2010

Sibling Rivalry : Kakak yang cemburukan adik

It’s almost 6month for Aufa becoming a sister to Adam. Tapi big sister selalunya terlebih manja dari si adik. Kakak Aufa yang selalunya mintak perhatian lebih.She always made Ummi and Abi headache with her behaviour.Dia juga selalu buat kami senyum,ketawa, geram dan naik angin kerana karenahnya.

The first meeting between Aufa and Adam at DEMC went well. Kakak nampak gembira.Kakak memang suka baby.happy je tengok baby.Walaupun masih belum memahami adik itu siapa? belum memahami dapat ahli baru? perut ummi yang buncit dah keluar adik? inikah baby yang duduk dalam perut ummi? Ya,dia belum memahami ketika itu...
I am big sister for 6 months!

Bila dalam confinement, slowly Kakak shows her love towards adik.Suka kiss cheek adik.tak abis-abis cium.sometimes sampai ke kaki dia kiss.She requested to hold adik and look excited to hug adik whenever people hold her brother. Suka peluk adik sampai penyek adik.Sayang sangat kat adik! I felt relieve because seeing her welcoming his brother and no such jealousy shown.

However,lately she started to show his jelousy towards adik.Peningnya kami..Sekarang dah lain..


Kakak nak jugak macam adik



Among her reactions or behaviours showing her jealousy:

1.Bila bangun pagi.Mesti mandikan kakak dulu.Kalau tak,dia bising.komen,suruh mandikan dia dulu.

2.Everytime Adam baru breastfeed , Aufa will ask for milk as well. Terpaksa tinggalkan adam sekejap melalak buat susu dia.


3.Bila ummi bagi toys kat adam.Dia akan rampas toys tu dari Adam.Kesian Adam.Melalak lah.Dah lah semua main toys kakak dulu.Kami tak beli toys untuk dia lagi.


4.Bila breastfeed adam on our bed.Dia terus datang baring sebelah ummi yang tak ada ruang kosong.Nak berhimpit tepi ummi jugak.padahal,tepi adam banyak ruang lagi.


5. I'd took camera to snap their picture.Aufa will warn me.Tak payah,ambil gambar adik.ambil gambar kakak je. kan? jeles lagi...


6.Bila ummi dukung atau pangku adik.Dia pun nak jugak! aduh..lotih omak!


7.Yang paling geram, bila ummi tinggalkan dia berdua atas katil.Kakak duduk atas badan adik.Kakak smackdown adik.Kakak gigit adik.Kakak tarik adik.Kesian adam kena buli. Ada je kakak nak usik dia

.

Pujuk dia,ambik gambar sama-sama


Adam rimas,aufa peluk dia


Kenapa sibling rivalry ini terjadi?

1.Dia takut adik rampas kasih syg ummi abi dari dia. Dia sudah paham.Dia ada pesaing.
2.Semua orang cakap pasal adam.attention less on her.
3.Semua orang suka cium peluk dan main dengan adam.Sebab adam digerami dan wangi.Aufa tidak lagi.hehe.



How to overcome this Sibling Rivalry

1.Involve kakak in looking after the baby. eg : Kakak know where was I kept diapers, Ummi suruh ambil.Nanti dia terkedek-kedek,dataang bawak diaper untuk adik.


2.Spend more time with her. eg : Teman tgk fave cartoon prog, more play.read her fav book while breastfeed adam,conteng-conteng, and learning time. give her more attention!


3.Compliment. eg : Selalu puji dia bila buat sesuatu yang baik,bila jadi kakak yang baik.. Pandai kakak! Clever girl.Good girl! Puji je,sampai dia kembang.hehe.


4.Play time together : Whenever I want to play with Adam, I will involve Aufa as well. Cak-cak is our fave game.Adam love it so much.Terkekek kekek ketawa kakak terjah dia!


5.Show equal love towards her : If I’d kiss & hug Adam, same kiss & hug goes to her. Semua kena sama rata.


6.Give more attention to her : Apa-apa dulukan kakak.Layan kakak first, then baru adik.


7.Try to stay calm and patience.selalunya saya cepat marah bila Aufa start buli adik dia.Tapi saya perasan dia jadi seorang pemarah juga.Dia marah adam bila adam menangis.saya tahu,dia belajar dari saya.So,saya cuba control marah.dan pujuk baik-baik atau terus selamatkan adam. (Bab yang buli adik ni memang mecabar dan susah betul.Ya Allah,berikanlah kami kesabaran). Any advice momimes?

I know you love adik.Tapi jgnlah jeles dgn adik.please...



Kakak, we just wanted you to know that we love you eventho you need to share with your little brother.You are our big sister forever!

13 comments:

Nadiah Sidek said...

kuat cemburu jgk aufa ni ye :). anak sulung biasa la kalau manja lebih sikit sbb dia dah setahun lebih sorg. org duk layan dia je..mmg la manja (mcm akk la..ehehe..)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

it's normal..tapi tu la, kadang2 kesabaran teruji kan..tapi memng betulla, budak2 ni kalau dimarah lagi dibuatnya.

dila~noor said...

ni la yg takleh tinggal bc blog US ni..byk tips..alahai..kene bersedia menghadapi situasi yg same.
zahra pun blh thn jeles jgk..mmg tak berkesempatan nk pgg baby org lain dpn die..cmnela kalau die dpt adik nnt.

just wanna share..sy ade dgr cerite ttg fauziah latiff,cara dia nak kurangkan sibling rivalry ni, masa adik lahir,die akan sediakan 1 hadiah plg special utk si abang..so bile blk dr hospital dia ckp baby tu yg hadiahkan..so dptla memujuk hati abangnye td n terbukti kurang sibling rivalry.
nk try kt aufa,adik adam dah besar..heheh..
tp sy akan bt cmtu kot..tgh fikir nk bg zahra hadiah ape ni =)

yatie chomeyl said...

I wnat to mak econfessins, i ni jeles dgn adik bongdu I tu dari dia lahir smp lah I dah tua bangka.hahaha

I jeles sbb sebelum ni i anak pompuan bongsu, alih2 bila I umur 13thn, I dapat adik pompuan yg btul2 bongsu.

arwah ma & abah dah tak tahu nk buat apa nak bagi I x jeles kat adik bongsu I.

I stop being jealous towards her on the day arwah ma meninggal. so I guess it's normal for a kakak to feel jealous, eh..ke I yang tak normal? hahahaha

nieda said...

aufa dah rasa ada pesaing. lama2 nanti oklah tu

Drama Mama said...

kakak dah umur berapa eh?

aiseh...kalau irfan dapar adik pun taktau lah camna acceptance dia nanti. huhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

NURUL IZZA said...

kak raudhah, kata org ..anak kedua nnt bermslh..i mean byk kerenah.. simptom anak kedua. however iza anak kedua, jrg lak duk jeles dgn along (sm baya dgn akak je pon) .. mgkn sbb pk adik2 lg kot... entah....

Ummi Salsabila said...

Kak Nad : dia dah biasa bermanja berkepit dgn kite je..em,mmg manjala dia.hehe.

Ummi Aisyah: kalo kita mrh2.dia bukan takut kan.boleh gelak2 pulak.sabar jelah.

Ummi Salsabila said...

dila : bagus jugaak tips tu..tp dah terlepas pulak..dila nnt bolehla practikkan kat zahra.:)

yatie : maybe sbb u ingat u akan jd anak bongsu..tp ada adik laki.dah lama bermanja.tup2..jd kakak pulak.sebabtu kot u jeles kat dia..hehe.:)

Ummi Salsabila said...

nieda : dia dah phm skang.tulah,hope oklah..tq.

Drama mama; kakak is 2.bila irfan nak dpt adik pulak? hihi

izza :tulah,neighbour akak pun ada bgtahu cmtu.tu yg cr info 2nd child syndrome ritu.tp tak sume camtu.izza pun tak kan..:)

kakyong said...

odah,
fasa ni akan berubah2... at a time dia akan jadi pembela adik dia nanti.. tunggu la adik dah besor sikit, kalo org buli adik, aufa mesti akan defend...

cemburu ni on & off akan berlangsung... anak2 kakyong yg ber3 org ni pun sama jugak... kdg2 bg tak bg adik2 main menan dia... so nak bg main sama, ibu kena lah pandai2 saiko... ;)

Sharini aka Ummi Khayra said...

hehehe Khayra until now still jeles lagi. mcm2 dah buat...sampai tak tau nk buat cemana.. hihihihi kne tgu lepas confinement ni kot br dia ok... :)

Momma Mia said...

bermaraton kat sini...
Damia pun lately nih makin jeles dgn adik dia.. apa yg adik nak, dia pun nak juga!! semakin banyak ragam. main dia dia puny, mainan adik pun dia punye.. apling best bila adik nenen, dia pun nak juga tp malu2 nak isap. main usik2 and sua mulut cukup syarat jer kat B.