ads

Monday, June 17, 2013

Mini Cheesecake..Say cheese!

Assalam Alayk!

Punyalah lama dalam draf.Nak share resepi simple.Resepi Cheesecake paling senang dan sedap

Sebelum bersalin mintak resepi dari kawan di instagram.Tiba-tiba terberanak.Haha.Terperuk dulu lah cheesecake jawabnya.

Dan akhirnya,selepas 2 bulan cheese cream tersimpan dalam freeze.Oven kembali berbau harum.Syukurlah menjadi..Sampai tak cukup.Anak-anak suka.Adik-Adik suka.Nanti boleh buat lagi! :)


blueberries bagus untuk kulit.sedap tapi mahal lah benda cenonet ni kan.

untuk base : finely crush 140 g biskut marie ( saya guna digestive biscuit) dan 70 g melted butter.
bahagikan mixture biskut sama rata ke dalam case/ cupcake or muffin cup.( about 1 firmly packed tablespoon per case)

beat 250g cream cheese ( softened) dan 40g caster sugar

masukkan dua biji telur ( jika saiz kecil,kalau besar guna 1 sahaja) dan pukul sehingga sebati

masukkan 1 sudu besar lemon jiuce dan 150ml thickened cream

divide evenly, sedia untuk di bakar : 20 mins pada 180 celcius

Kemudian hiaskan dengan jem dan blueberies.Yummm.Siap!
Saya doublekan resepi.
Dapat dalam 20 + biji cheesecake.senangkan.Simple je resepinya.Selamat mencuba! :)

5 comments:

@lfidah @dim said...

sedapnya..saya peminat tegar pada cheese..yummy!!

Ummi Salsabila said...

Sama lah! Nsb baik Ada resepi simple camni.Puas makan :)

waNi said...

jem ni pakai jem ape ye?

waNi said...

jem ni pakai brand ape ye?

Ummi Salsabila said...

wani : jem ni saya beli di bakery supply shop je