ads

Tuesday, December 10, 2013

Review Little Caliph

Assalammualaikum.

Sekejap betul dah sampai penghujung tahun.Pantas sungguh kamu wahai masa.

Ingat lagi, hari pertama Kakak ke tadika.Menangis berdrama tak nak sekolah.Puas pujuk.

Sampai sekolah, monyok saja. Tak menangis sebab malu ramai orang. Dia tahan katanya.ummi pun sedih, anak yang ummi tatang sendiri dari kecil dah sekolah! sudah tiba masanya alam baru buat kami.Mahu tak sayu hehe.

Adalah dalam 3 hari dia berdrama. Hari seterusnya dia dah terima alam persekolahan.Kesian juga, dah kena bangun pagi, kena paksa tidur awal. Susah nanti nak kejut, sampai ambik spray air, sembur kat dia!

Alhamdulillah bila balik ada saja ilmu baru, seronok tengok.Belajar solat, wudhu, hafazan, zikir, doa,dhuha, sejuk je.semua pun sejuk kan.mak mak sangat!

Bab itu memang cair. Selain itu ummi perasan dia minat maths dan sains.kalau bagi soalan tambah tolak, semangat selesaikan.Lagi satu,suka tengok backyard science kat TV IQ. Kemudain mula lah buat ujikaji sendiri dengan adiknya. Campur bedak, susu, sabun.kacau-kacau, masukkan dalam peti ais! ya rabbi.
Bila dia teringat, dia buat lah show apa yang belajar.ummi pun mula overwhelmed.Eh, pandainya.. Teacher ajar eh.Adam solat silap sikit, dia betulkan.Amboi!

Akhir tahun haritu, konsert & ihtifal day little caliph.Excited dia perform atas stage.Tercapailah impian.Selalu nyanyi depan cermin saja.

"kakak kecik, tapi berani tau"
"kakak suka sangat tadi, best! Sebab semua orang amik gambar kakak" HAHA
Perasannyaaaa.



Alhamdulillah nampak dia mula dah socialized.Dah ramai kawan.sayang kawan sampai bagi wallet & duit kat kawan .

ummi belikan buku, tapi bagi kawan,kesian kawan takde buku.Tak tahu nak react apa Haha."Separation anxiety" dengan mak pun dah kurang.Berdikari banyak lah.grown up girl!

Akhir tahun, ummi kenalah pergi "parent meeting" dengan teacher.Macam report card day lah.HAHA

Sistem pemarkahan Little Caliph tidak berdasarkan peratusan, nombor, A,B, C sebagainya.

Mereka merangkum setiap pencapaian pelajar dengan Good progress, Satisfactory, working on Skill.guru tidak akan push anak murid, mereka akan ikut kemampuan setiap murid.

Pencapaian pelajar di lihat dari aspek languange, mathematical skills, motor skills, environmental studies, work habits, physical development, hafazan, iqra',Islam & Adab.

Percapaian? Dari awal, ummi berharap dia lebih bersosial dengan orang luar, bina "self- esteem". Alhamdulillah.mestilah ada perubahan kan. :) Selain teacher report, dialah paling pandai posing bila bergambar.Paling suka bergaya.Haha, alamak!.

Teacher kata,  kalau datang sekolah selalu dia boleh dapat excellent student.Haha kantoi disitu.Dia memang banyak kali tak datang sekolah.Cuti dapat adik, cuti dia sakit, cuti ummi sakit, cuti jalan-jalan, cuti berkampung di rumah nenek, cuti suka suka hati dan lain-lain.Hehe

Walaupun dia jarang datang, tapi dia boleh catch up, kata teachernya sambil pesan tahun depan kena datang sekolah selalu tau! Rugi :)

Kena tingkatkan lagi bacaan.Bahagian itu dia tak boleh kejar. Hehe.Kami pun tak mula ajar bacaan " bacalah anakku" di rumah. Kecuali ajar baca Peter & Jane. Takpelah slow-slow.Banyak tahun lagi kakak kena pergi sekolah.

Buat kawan- kawan tanya bagus tak Little caliph, bagi saya sangat puas hati.Syukur apa ilmu dan pengalaman yang Kakak dapat di sekolah. Benefiting from both world macam mottonya. Insha Allah tersemat di dadanya. Jitu tauhidnya sampai bila-bila.

Tahun depan anak bujang pula ke tadika.Kita layan drama versi hero pula.:p


No comments: