ads

Friday, December 27, 2013

Jubah menyusu Risha Azraa Button

Assalamualaikum wbt :)

Koleksi terbaru www.rishacollection.com

High quality chiffon with full lining.nursing friendly untuk mommies. :)






Follow kami di Instagram @rishacollection
Email kami di rishaclothing@gmail.com untuk membuat order.

Jenguk website rishacollection.com untuk lebih lanjut.


Tuesday, December 10, 2013

Review Little Caliph

Assalammualaikum.

Sekejap betul dah sampai penghujung tahun.Pantas sungguh kamu wahai masa.

Ingat lagi, hari pertama Kakak ke tadika.Menangis berdrama tak nak sekolah.Puas pujuk.

Sampai sekolah, monyok saja. Tak menangis sebab malu ramai orang. Dia tahan katanya.ummi pun sedih, anak yang ummi tatang sendiri dari kecil dah sekolah! sudah tiba masanya alam baru buat kami.Mahu tak sayu hehe.

Adalah dalam 3 hari dia berdrama. Hari seterusnya dia dah terima alam persekolahan.Kesian juga, dah kena bangun pagi, kena paksa tidur awal. Susah nanti nak kejut, sampai ambik spray air, sembur kat dia!

Alhamdulillah bila balik ada saja ilmu baru, seronok tengok.Belajar solat, wudhu, hafazan, zikir, doa,dhuha, sejuk je.semua pun sejuk kan.mak mak sangat!

Bab itu memang cair. Selain itu ummi perasan dia minat maths dan sains.kalau bagi soalan tambah tolak, semangat selesaikan.Lagi satu,suka tengok backyard science kat TV IQ. Kemudain mula lah buat ujikaji sendiri dengan adiknya. Campur bedak, susu, sabun.kacau-kacau, masukkan dalam peti ais! ya rabbi.
Bila dia teringat, dia buat lah show apa yang belajar.ummi pun mula overwhelmed.Eh, pandainya.. Teacher ajar eh.Adam solat silap sikit, dia betulkan.Amboi!

Akhir tahun haritu, konsert & ihtifal day little caliph.Excited dia perform atas stage.Tercapailah impian.Selalu nyanyi depan cermin saja.

"kakak kecik, tapi berani tau"
"kakak suka sangat tadi, best! Sebab semua orang amik gambar kakak" HAHA
Perasannyaaaa.



Alhamdulillah nampak dia mula dah socialized.Dah ramai kawan.sayang kawan sampai bagi wallet & duit kat kawan .

ummi belikan buku, tapi bagi kawan,kesian kawan takde buku.Tak tahu nak react apa Haha."Separation anxiety" dengan mak pun dah kurang.Berdikari banyak lah.grown up girl!

Akhir tahun, ummi kenalah pergi "parent meeting" dengan teacher.Macam report card day lah.HAHA

Sistem pemarkahan Little Caliph tidak berdasarkan peratusan, nombor, A,B, C sebagainya.

Mereka merangkum setiap pencapaian pelajar dengan Good progress, Satisfactory, working on Skill.guru tidak akan push anak murid, mereka akan ikut kemampuan setiap murid.

Pencapaian pelajar di lihat dari aspek languange, mathematical skills, motor skills, environmental studies, work habits, physical development, hafazan, iqra',Islam & Adab.

Percapaian? Dari awal, ummi berharap dia lebih bersosial dengan orang luar, bina "self- esteem". Alhamdulillah.mestilah ada perubahan kan. :) Selain teacher report, dialah paling pandai posing bila bergambar.Paling suka bergaya.Haha, alamak!.

Teacher kata,  kalau datang sekolah selalu dia boleh dapat excellent student.Haha kantoi disitu.Dia memang banyak kali tak datang sekolah.Cuti dapat adik, cuti dia sakit, cuti ummi sakit, cuti jalan-jalan, cuti berkampung di rumah nenek, cuti suka suka hati dan lain-lain.Hehe

Walaupun dia jarang datang, tapi dia boleh catch up, kata teachernya sambil pesan tahun depan kena datang sekolah selalu tau! Rugi :)

Kena tingkatkan lagi bacaan.Bahagian itu dia tak boleh kejar. Hehe.Kami pun tak mula ajar bacaan " bacalah anakku" di rumah. Kecuali ajar baca Peter & Jane. Takpelah slow-slow.Banyak tahun lagi kakak kena pergi sekolah.

Buat kawan- kawan tanya bagus tak Little caliph, bagi saya sangat puas hati.Syukur apa ilmu dan pengalaman yang Kakak dapat di sekolah. Benefiting from both world macam mottonya. Insha Allah tersemat di dadanya. Jitu tauhidnya sampai bila-bila.

Tahun depan anak bujang pula ke tadika.Kita layan drama versi hero pula.:p


Sunday, December 8, 2013

Aunty Aini's Garden Cafe

Aunty Aini's Garden Cafe
Batu 16, Jalan Sepang,
Kampung Chelet,
71800 Nilai,
Negeri Sembilan
Tel: (06) 799 1276
GPS:
N 02" 97. 853'
E 101" 46. 322'
Business Hours:
Mondays – Saturdays: 11.30am – 3.30pm;
5.30pm – 11.30pm. Closed on Sundays.


Assalamualaikum

Al kisahnya kami sudah berapa sampai ke lokasi ini, tapi tak bernasib baik.Tutup.Masa tu nak ke Port Dickson.kalau pergi semata jauh nak makan, tak kuasa jugak hehe

Jadi, jika anda nak bercuti ke port Dickson, boleh masukkan plan singgah makan di restoran ini.Tapi bukan di hari ahad dan cuti umum ya.

Selain nilai 3, restoran ini juga lokasi menarik di nilai. Lokasi di tepi jalan kampung.Tak menghalang dikunjungi ramai orang.

Kami pergi waktu malam, jadi tak berapa nampak keindahan dekorasi restoran, kalau siang mesti cantik.Senibina melayu dan penuh dengan pokok dan bunga. Disediakan juga Surau.Toilet juga.Biasalah anak-anak mesti buat "rombongan" ke toilet.

Kami order masak lemak daging salai, masak lemak tempoyak ikan jenahak, ayam goreng kampung rempah, ulam, telur masin, ikan masin dan sambal belacan.

Masak lemak daging salai - daging sangat lembut.ayam goreng kampung mengejutkan, tak liat, lembut dagingnya.Paling sedap masak lemak tempoyak ikan.Fuh berapi kow betul. Alhamdulillah puas hati. Makan pula dengan ikan masin dan ulam, memang kecur kan.Tambah nasi lagi! 











Terima kasih Mak Cik Aini! Lama mengidam masak tempoyak & gulai daging salai.Alhamdulillah.