ads

Monday, July 29, 2013

DIY Headband untuk Puteri kecil

Assalam Alayk!

Nak buat headband untuk anak-anak gadis? Jom Cuba buat sendiri! 

Tutorial sumber dari littleinspiration.com







Taraaaa! Make it and Love it!
Selamat Mencuba :)

Saturday, July 27, 2013

Resepi Nasi Bukhari Chef Ammar

Assalam Alayk!



Ramadhan minggu kedua, rancangan berbuka rumah ibubapa.Adik-adik semua berkumpul.Mak tanya, boleh masak nasi arab tak? Masak lain macam dah boring katanya.Macam teringin je mak...:) 

Dan kebetulan memang dah jodoh, esoknya  menonton Rancangan Masak dari hati, masak dengan iman.Chef Ammar ajar masak nasi bukhari. Maka lihat demo di tv dan refer resepi di Facebook chef Ammar.





King of the Rice Nasi Bukhari ( Raja Segala Nasi ) please enjoy the recipes 

1- Cut the Chicken from the back bone as you seen on TV Al Hijrah 

2- season the Chicken from Both side with Cajun Spices, Black peppers, Salt and Cinnamon Powder use only as you needed ( saya tambah olive oil, lemon, carrot & kentang). Saya suka rasa sedikit masam pada ayam panggang bergabung dengan rempah lain.Suka suka hati bak kata chef Ammar.

3- Place the chicken on a Roasting tray and make sure you add about 125 ml water for one Chicken the oven must be at 170 / 180 C and roasting it for about 45 minutes to one hour.

4- Make sure that the gravy of the chicken can be use. (Jangan buang,jadikan kuah. sedap gravy ayam ni tau! )

it is so easy and simple too. Thank you Chef Ammar, Barakallah!


1-Episode 
Nasi Bukhari Raja Segala Nasi. 
Resipi Turun temurun Chef Ammar 

1-Salata Arab tomato bersama Tahini sos. 

Bahan-bahannya 

Tomato Tahini Salad 
1.Tomato didadu kecil 3biji besar
2.Timun jepun atau timun biasa 2 sederhana besar 
3.Daun Bawang Di potong halus ½ helai  ( ganti 1 bawang besar holland )
4.Daun parsley dihiris ¼ cawan ( tak letak)
5. Sedikit olive oil
6.Tahini sos(boleh didapati kedai arab) 100gm  ( saya tak letak sos ini)
7.Jus lemon 100ml (saya letak separuh biji sahaja)
Garam dan lada secukup rasa 

2-Nasi Bukhari bersama ayam panggang. 

Bahan-bahannya. 

1.Beras basmati dicuci bersih 1kg 
2. Bawang putih 10 biji
3. Bawang besar holland 1 biji
4.Kismis gunakan kismis yg besar 1 cawan 
5.Lobak merah 100gm 
6.Sayur campur 1 cawan 
7. Planta dalam 1 sudu besar
8. Zaa'faran ( Jika ada)
9.Kacang kuda yg telah direbus 1 cawan ( saya tak letak)
10.Serbuk bunga cengkih 1 sudu teh 
11.Serbuk kayu manis 2 sudu teh 
12.Serbuk bunga lawang 1 sudu teh 
13.Serbuk cili 1 sudu teh 
14.Serbuk buah pelaga 1 sudu the 
15.Minyak jagung 1 cawan 
16.Tomato pes 2 sudu besar
17.Daun ketumbar ½ cawan ( untuk hiasan)
18.Daun pudina ½ cup (untuk Hiasan)
19.Air (1kg beras = 1.5liter air
20.Garam 3-4 sudu teh

Cara- caranya :

1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang yang dah dicincang
3. Tumis semua rempah ratus sampai naik bau.
4. Masukkan tomato pes, planta, zaafran.Kacau.
5.Masukkan carrot yg di potong dadu, kismis, kacang kuda, sayur campur.
6. Perasa kan dengan garam
7.Masukkan air dan beras. Kacau.
8. Tutup periuk, biar masak.

Syukran Chef Ammar! 
Masak Dari hati Masak with Iman :)

Beli makanan sunnah dan produk muslim online di
Https://www.facebook.com/SihatCantikBerkat


Dapatkan rempah nasi arab Al-Bayt seperti nasi kabsah, nasi mandy di SINI

Vitamin semulajadi halal untuk seisi keluarga Di SINI

Tuesday, July 9, 2013

Tips / Formula Khatam Al-Quran di bulan Ramadhan

Assalam Alayk!

 “Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjadi pembeza (di antara yang hak dengan yang bathil).” (Al-Baqarah:185). 

Selamat datang Ramadhan Al-Mubarak akan tiba lagi bulan yang penuh keberkatan yang di nanti-nantikan oleh umat Islam.
Bagaimana persedian anda tahun ini? 
Selamat berpuasa dan menjalani ibadah di bulan Ramadhan:-)


Bulan Ramadhan adalah bulan Al-Quran.Di sini saya ingin kongsikan 1 Formula nak khatam Al-Quran dalam masa 30 hari dengan maknanya sekali.
 Ramai orang tidak pernah buat perkara ini. Apa kata kita buat sama-sama agar lebih memberi kesan yang mendalam selepas Ramadhan nanti.
Dalam Al-Quran mushaf Uthmani setiap juzuk telah dicetak dengan ayat-ayatnya sebanyak 20 muka surat.
Bermakna setiap juzuk ada 20 muka surat.Kita bahagikan 20 muka surat itu kepada 5,
Iaitu bilangan solat fardhu:
  1. Subuh
  2. Zuhur
  3. Asar
  4. Maghrib
  5. Isyak
20÷5=4. Bermakna setiap solat fardhu
Kita hanya membaca 4 muka surat.Bagi meringankan lagi, kita bahagikan 4 muka surat itu kepada 2 bahagian iaitu:

2 muka surat sebelum solat fardhu
2 muka surat selepas solat fardhu

Hanya 1 helai saja, sebelum dan selepas solat fardhu.
Bagi yang telah berpasangan bertadaruslah bersama.
Suami 1 helai
Isteri 1 helai
Kemudian baca terjemahannya sekali
10 minit habis

Semoga suami isteri mendapat pimpinan dari Allah s.w.t untuk melahirkan insan yang berkualiti.
 Maka tiada alasan juga membawa al-Quran kerana zaman sekarang ni dah banyak smart phone yang boleh download aplikasi al-Quran

Dengan beristiqamah melakukannyapada setiap kali solat fardhu selama 30 hari,
In Sya Allah kita bakal mengkhatamkan al-Quran dengan maknanya sekali.
 Ya Allah Engkau rahmatilah kami dengan al-Quran dan Engkau jadikanlah ia sebagai ikutan, petunjuk dan rahmat untuk kami..
Amin!
 Sumber :
Jom kongsikan dengan orang lain, insyaAllah dapat keberkatan Allah swt.don't be selfish :) 



Monday, July 8, 2013

Jubah menyusu 2nd batch


Assalam Alayk semua!

Koleksi Jubah baru kami.Design Jubah masih sama seperti gambar cuma butang di pergelangan tangan di ubah, contoh di bawah. Tidak menggunakan kain satin lagi di tangan.

Untuk ibu menyusu, jangan risau. Jubah kami friendly nursing, iaitu ada butang di hadapan :)

Harga dari RM89 ke RM129 sahaja.

LIKE facebook kami : Risha Collection
Instagram kami @rishacollection
Lawati website kami www.rishacollection.com


Selamat bergaya dengan  Jubah nursing bunga-bunga comel di Aidilfitri.Longgar,tidak mengikut bentuk badan dan fabrik yang selesa.Aurat dahulu, baru fesyen :)


 Jubah muslimah, Nursing Jubah,Jubah ibu menyusu by Risha Collection.










Rahsia susu ibu banyak melalui pemakanan kita Di SINI
Milk booster yang merupakan sunnah nabi kita di SINI. Makan dapat khasiat, dapat pahala InsyaAllah.
Follow facebook Sihat,Cantik,Berkat untuk lebih banyak update produk kecantikan dan kesihatan.

Saturday, July 6, 2013

Al-Quran sebagai syifa'

Bila kita diberi ujian sakit, kita mesti asyik mengadu sakit-sakit."sakitnya,sakitnya.Merungut itu ini.Mestilah, kita yang menanggung sakit.Tapi alangkah beruntungnya kita.Jika,ada ahli keluarga atau kawan-kawan yang mengingatkan kita supaya berzikir atau membaca ayat Al-Quran dari asyik mengaduh-mengaduh.Dari asyik kita berfikiran negatif,badan akan turut lemah mengikut otak kita. The body follows the mind, kata omputih.

Sambil menahan sakit,zikirlah.Jika tak larat membaca Al-Quran,dengarkan lah ayat-ayat suci itu sebagai peneman kita di hospital.Sekarang dah canggih, ada application Quran explorer.Download percuma.Apa guna smartphone canggih manggih.Kita dapat diperdengarkan ayat-ayat suci.InsyaAllah, ia jadi penawar dan pemberi semangat kepada kita, sebab  memang rasa sedih bila sakit, warded sebagainya.Ujian Allah beri, tabah & sabar. :)

Saya mahu kongsi artikel yang saya jumpa .Baru tahu Surah al-Anfaal untuk sembuhkan jangkitan kuman/antibiotic! .semoga bermanfaat ya! :)

AL-QURAN SEBAGAI PENAWAR-
 Di dalam Surah Al-Israa’ Ayat 82 Allah (SWT) berfirman “Dan kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepadanya.” Di dalam Surah Fussilat ayat 44 Allah (SWT) berfirman “Katakan, Al-Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang yang beriman”. Ini jelas terbukti bahawa semua penyakit yang datang dari Allah, penawarnya ada di dalam Al-Quran, terpulanglah kepada individu untuk mencari dan mengamal ayat-ayat tersebut dan yakin sepenuhnya akan mukjizat Al-Quran. 


CONTOH SURAH DAN AYAT PENAWAR- Semua penyakit yang Allah jadikan di dunia ini ada penawar nya didalam Al-Quran, contohnya.

- Surah Qaaf ayat 16 hingga 45, Surah Ah-Qaaf ayat 21 hingga 28 dan Surah Sod ayat 34 hingga 61 selalunya untuk penyakit yang ada kaitan dengan tulang (seperti sakit rheumatism, arthritis, sakit sendi, tulang patah atau fractured, slip disc, sakit tulang belakang)

- Surah Al-Buruuj ayat 1 higga 22 selalunya di baca untuk penawar sakit-sakit yang berkaitan dengan perut (seperti gastric, stomach ulcer) atau penyakit yang berkaitan dengan usus besar atau usus kechil.

- Surah Al-Israa' ayat 40 hingga 55 untuk pesakit yang mengalami sakit jantung, saluran darah tersumbat (blockage) dan jantung berlubang.

- Ayat-ayat dalam Surah Al-Anfaal untuk sakit jangkitan kuman/virus atau "infections". Ayat ayat dari Surah Al-Anfaal ini berfungsi sama seperti ubat-ubat antibiotiks.

- Ayat-ayat dalam Surah An-Nahli untuk memberi kekuatan atau tenaga kepada pesakit. Kekuatan dari segi fizikal dan kekuatan dari segi dalaman atau rohani. Ayat-ayat ini berfungsi untuk meningkatkan kekuatan fizikal atau immuniti (sistem daya pertahanan sesaorang). Peningkatan kekuatan rohaniah dari segi semangat dan keazaman pesakit.

- Ayat-ayat dari Surah Al-Anbiyaa', Surah Al-Qasas, Surah Al-Ma'idah, Surah An-Naml khusus untuk penyakit kencing manis (diabetes), darah tinggi (hyper-tension), sakit angin ahmar (stroke) dan lain-lain lagi.

- Ayat-ayat dari Surah Yusuf dan Surah An-Nahli untuk penyakit lemah tenaga batin untuk kaum lelaki.

- Ayat-ayat dalam Surah Maryam, Ambiyaa' dan Imran untuk sakit fibroid, ovarian cysts dan lain-lain sakit perempuan.

- Ayat-ayat dari Surah Fatah, Yunus, Hud, Az-Zumar, Ma'idah, Al-A'raff, Ash-Syura, Al-Qasas dan lain-lain surah untuk berbagai jenis penyakit kanser, sakit buah pinggang (kidney failure), hepatitis dan lain lain penyakit.

- Ayat-ayat dari Surah Al-Baqarah, Fussilat, Ash-Syu'aara, Al-Furqaan, Ar-Ra'd, Toha, Al-Mu'minum, Muhammad, dan lain-lain surah untuk penyakit gangguan sihir, santau, rasuk jin atau iblis, ilmu pangasih, ilmu pelalau, ilmu pemisah dan lain-lain penyakit gangguan atau "spiritual illness".

Selain dari penyakit yang disebut di atas, didapati penyakit seperti SLE, sejenis penyakit buah pinggang (nephronic syndrome, penyakit kulit (psiorasis), sakit sawan (epilepsi) dan sakit tekanan jiwa (depression) boleh diubati melalui ayat-ayat Al-Quran.

Di kalangan anak-anak, penyakit yang selalu diubati termasuklah anak-anak yang mengalami penyakit down-syndrome, penyakit "learning disability", penyakit "dyslexic" dan penyakit kronik yang lain.

AYAT AL-QURAN SEBAGAI GANTIAN KEPADA UBAT-Setiap ayat-ayat Al-Quran yang diberikan kepada pesakit untuk mereka amalkan diibaratkan sebagai ubat, dan air yang diminum adalah untuk menyerapkan ayat itu ke dalam badan dan jiwa pesakit itu. Sebagai perumpamaan, tatkala kita sakit demam, kita ambil pil panadol. Pil panadol tersebut adalah ubat dan air yg diminum sewaktu memakannya adalah untuk menyerapkan ubat panadol itu ke dalam badan atau darah kita agar kita beransur sihat. Sama dengan ayat Al-Quran yang dibaca, ia adalah gantian kepada ubat, dan air yg diminum ialah untuk menyerapkan ayat Al-Quran itu ke dalam badan dan jiwa kita.

KEHEBATAN DAN MUKJIZAT AL-QURAN- Memang benar, perubatan sebegini kadang-kadang tidak ada logiknya dan adakalanya susah untuk diterima oleh akal fikiran manusia. Apatah lagi, bila dianalisakan kaitan sesuatu surah dan ayat-ayat Al-Quran dengan sesuatu jenis penyakit. Apabila dibaca terjemahannya pula, ayat-ayat Al-Quran tersebut tiada menggambarkan kaitan secara langsung dengan penyakit yang dialami. Tapi, inilah kehebatan dan mukjizat Al-Quran!

Sebaliknya, perubatan moden berasaskan kepada logik dan “reasoning”, dan dengan ini lebih mudah diterimapakai oleh para pesakit (seperti macam mana antibiotics dapat menandingi virus atau bakteria yang menjadi punca kepada sesuatu penyakit, atau pain-killer seperti ubat panadol atau ponstan dapat mengurangkan kesakitan seseorang).

Sebagai contoh di dalam Perubatan Syifa' Al-Hidayah ini:

- Surah Kahfi ayat 32 hingga 50 adalah digunakan sebagai ubat tahan sakit atau pain killer. Tetapi bila kita membaca terjemahan ayat tersebut, ia tiada kaitan dengan ubat tahan sakit, ini adalah kehebatan Al Quran.

- Ayat-ayat di dalam surah Al-Anfaal mengandungi banyak hikmah yang menyamai fungsi antibiotik-antibiotik kepada pelbagai penyakit.

- Surah Ah-Qaaf ayat 21 hingga 28 untuk penyakit yang ada kaitan dengan urat saraf (nerve). Kalau dibaca terjemahan ayat tersebut tidak ada kaitan langsung dengan urat saraf.

- Surah An-Nahli - banyak ayat-ayat dalam surah ini yang ada kaitan dengan kekuatan dalaman atau kekuatan sistem daya pertahanan diri (immune system.

- Surah Yassin ayat 72 hingga 83 dan Surah Ar-Rahman ayat 21 hingga 60 adalah ayat penerang hati dan sesuai untuk diamalkan oleh pelajar-pelajar atau anak-anak yang bersekolah.

- Surah Al-Waqiah ayat 36 hingga 74 untuk murah rezeki dari segi kesihatan, kewangan dan harta kekayaan.

PENYAKIT KRITIKAL (Kanser)- Ramai juga pesakit yang mengidap sakit kanser yang telah sembuh (dengan keizinan dan keberkatan dari Allah SWT) dengan mengamalkan ayat-ayat ini. Ada seorang pesakit yang telah confirm sakit fibroid dalam rahim oleh doktor perubatan dan dapat dilihat fibroidnya melalui x-ray/scan machine tetapi setelah mengamal bacaan ayat-ayat ini, fibroidnya tak ada lagi di dalam rahim dan ini disahkan oleh doktor perubatan melalui x-ray/scan. Ini bukanlah satu 'magic' tetapi ayat-ayat ini dengan sendirinya menghancurkan fibroid itu dan fibroid ini keluar melalui darah haid.

percaya dan amat yakin bahawa penyakit seperti kanser boleh diubati melalui ayat-ayat Al-Quran. Ini telah terbukti di dalam pengalaman mengubati pesakit-pesakit kanser selama lebih kurang 10 tahun, terutama sekali yang menghadapi sakit kanser tahap 1 dan 2 (stage 1 dan stage 2). Dalam perubatan ini, saya juga menggalakkan pesakit kanser berubat secara moden seperti chemotherapy atau radiotherapy, dan disamping itu juga, pesakit membaca ayat-ayat Al-Quran yang saya berikan. Saya sudah kenal pasti ayat-ayat Al-Quran khusus untuk sakit kanser. Pesakit mesti yakin dan perlu berusaha mengamalkan ayat-ayat Al-Quran ini dan juga berdoa agar Allah rahmati dan berkati perubatan ini.

Ayat-ayat dalam surah-surah di dalam Al-Quran yang boleh menjadi penawar kepada penyakit kanser - Surah Ambiyaa, Maidah, Imran, A'raaf, Hud, Yusuf, An-Nahli, Toha, Al-Mukminum, Asy-Syauaraa, Qasas, Al-Fatah, Az-Zumar, Ghafir dan Al-Qamar. Di sebalik ayat-ayat ini ada penawar kepada penyakit kanser.

Hj. Lokman Abdul Hamid
1, Jalan Bestari Indah,
Villa Bestari, Sg. Pusu,
Gombak
Tel: 019 315 9377

11 December 2009

P/s : Daftar percuma Portal Belajar Bahasa Arab Quran di myarabquran.com.Ramadhan dah dekat, Jom mulakan wawasan fahami Al-Quran!