ads

Thursday, February 28, 2013

Homemade Oreo ice pops

Salam Sayang semua

Siapa suka Oreo? Angkat tangan sekarang! Hehe

Saya suka Oreo milkshake.Sedap kan?
So, Kali ni saya cuba buat aiskrim Oreo pula.Sebelum ini bila anak-anak request ice pop,saya buat fruit flavor saja.Mana buah-buahan yang ada,blend dengan yogurt or susu.Then tunggu keras.Siap!

Adam paling suka dragon fruit ice pop.Aufa pula suka chocolate flavor ice pop.

Ok,nak kongsi resepi Oreo ice pop yang sedap dan berlemak manis ini.

Resepi Oreo ice pops/Oreo Popsicles/Aiskrim Oreo

1 cup creme cheese
3 cup fresh milk
4 teaspoon susu pekat manis ( ikut suka manis mana)
Biskut oreo (saya guna separuh)

Kisar semua dalam blender.Masukkan dalam mold ice pop.Saya Ada beli di daiso.rm5 sahaja.Atau jika tiada boleh gunakan cawan atau muffin cup seperti saya.Hehe.Kalau ada plastik aiskrim malaysia lagi bagus! Asal boleh! :)

Kemudian saya crushed some Oreos, tak hancur sgt untuk tambah di atas ice pop tadi.lagi banyak Oreo lagi sedap tau! Next time kalau buat lagi,nak tambah Oreo banyak2.mmm yummmy!

Kemudian,boleh lah bekukan.Selamat mencuba Dan menikmati aiskrim Oreo anda!

P/s : Buat untuk anak.Mak pun join sekaki! Lagi pun musim panas sekarang.Menitik peluh Mak! :)










Wednesday, February 27, 2013

My Superhero

Salam Sayang semua!

Adam si budak lasak! He is 33 months already.big boy sudah..

Mula-mula minat dengan Bumblebee Transformers, kemudian terpengaruh pula dengan Ultraman dan sekarang Spiderman! Budak lelaki memang mudah terjebak dengan superheroes ni ek?

Kalau dulu tanya,Besar nanti nak jadi apa? dia jawab robot transformers! Sekarang kalau tanya soalan itu.Dia jawab spiderman! Kenapa dah tukar? Dia jawab, "Spiderman handsome,bumblebee tak" Ya Allah.budak ni!

Dialog bila jadi bumblebee transformers.

"Adam tengah lawan robot jahat ni.( sambil beraksi hebat konon robot.
"Kakak,jaga ummi abi.Biar Adam lawan sampai menang"

Bila layan aksi dia,memang bahagia.Tergelak-gelak.Tapi risau juga kalau terlalu extreme terpengaruh.Itulah dari kita juga tengok movie transformers.


Baru-baru ini kemas baju baby dia.Maka,terjumpa lah spiderman costume dia.Terus nak pakai dan tidak mahu bukak langsung! Lepas mandi,nak pakai balik.Parah yooo! :)

Maka bermula lah menggelarkan dirinya sebagai spiderman.Imaginasi jadi superhero pulak!

Ummi,spiderman lapar.
Ummi,spiderman nak tidur.
Ummi,spiderman nak poo.
Ummi,spiderman nak air.

Amboi!

Tetapi apa yang merisaukan bila terpengaruh dengan identiti superheroes ini,dia mula "beraksi" buat tendangan,lompatan,guling-guling.Tahu-tahu dia melalak kepala dah cium lantai.Kan??

Lagi merisaukan kakaknya jadi mangsa.Tiba-Tiba kena belasah! Oh no! Ini tidak boleh!.Puaslah kita tegur dia."Jangan buat kakak.Kakak bukan monster,bukan orang jahat". kita kena twist balik ni.Baru dia stop.*_*

Anak - anak bujang u all camni tak?

Saya risau dia jadi ganas.Ada yang cakap tak perlu risau.memang fasa dia.Nanti dah besar sikit,dia tukar "cita-cita" lain pula.Hahaha.Semoga lah kan.:)

Adam.. Adam..bab nak "melindungi" ummi abi dari robot jahat itu memang terharu lah.Semoga sampai besar lah jadi superhero mujahid kami ya! :)







Friday, February 22, 2013

Cucur Nasi ikan bilis

Salam kasih sayang semua!

Pertama kali cuba cucur nasi ikan bilis tau! Sedap rupanya.Rangup di luar,lembut di dalam.Anak-anak makan banyak! Sambil memuji-muji sedapnya kuih ni,ummi! Apa nama kuih ni ummi? Biasalah banyak tanya.Tapi Ibu mana tak gembira kan? Puas hati masak anak-anak suka.Walaupun hanya masak cucur HAHA


Yang ini saya makan dengan sambal ikan bilis belimbing buluh dan oh ya,lempeng pun sekali.Cucur tinggal berapa ketul je,anak-anak dah makan.

Sumber resepi dari Mat gebu.:)

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus ( saya tak masukkan sebab anak2 anti cili Haha)
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus.

Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.

Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.

Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.

Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.


Thursday, February 21, 2013

My little artist has grown up!


 " Kreativiti sebagai sesuatu yang mempunyai keunikan" : Torrance (1970)



Salsabila Aufa,my grown up little artist.She is already 4 year and 4 months.Masa pantas berlalu.Oh nak nangis! Dulu bermula dengan finger painting,conteng-conteng,orang lidi, dan sekarang nampak minatnya terhadap melukis makin bercambah.She loves drawing so much! Oh anak...dah besar kamu...Nangis lagi..HUKHUK

Asalnya,saya terapkan color dan kertas untuk mengisi masanya.Aktiviti itulah yang paling mudah Hehe.Lagi satu,nak kurangkan kebergantungan anak kepada gadget.Bila saya sibuk  buat kerja,Dia akan ambil kertas dan keluarkan alatan dia.Alhamdulillah dia mula lah fokus melukis sendiri.

Sebelum ini...Jika boring dan tak layan dia,mesti nak minta ipad or iphone.Nak main,kemudian bergaduh dan berebut dengan adam.Akhirnya saya pening semula.Maka,simpanlah gadget.Nah,kertas! HAHAHA

Kalau tengok tv pulak,suka art attack show,yang ada lukis-lukis memang dia leka lah.Nanti dia tiru lukis pula.Selalu dia suka lukis orang, jadi saya rangsang dia lukis benda lain pula,seperti alam sekitar,binatang apa saja yang dia lihat. Selepas melukis,mula lah dia mewarna dengan penuh warna warni.

Selain itu,ada juga terlepas lukis di dinding rumah.Nangis!!! Baru baru ini dia lukis Alphabets ABCDEFGH bla bla di dinding tangga!.Agaknya sama seperti di tadikanya.Uwaaa,nangis! Saya dah cat semula.Selain itu,dalam kereta pun dia ada lukis dengan magic pen.uwaa.Lukis di lantai,dan diatas travel beg.Yang melukis di tempat selain kertas memang tak boleh lah kan. Kena lah kaunselling dengan kami.Puaslah nak menyental semula.

Sekarang hasil seni dia dah makin bertambah - tambah.Galeri pun dah tak muat Hehe.Saya nak scan untuk digital copy.dan simpan hasil lukisannya dalam fail.Sangat bernilai rasanya.over maknya! HUKHUK.

 Melukis boleh merangsang pembentukan minda kreatif kanak-kanak selain ‘menggerakkan’ otak kanan untuk berfikir. Kebanyakan aktiviti seperti percakapan, analisis (mentafsir), rasional, logikal, belajar bahasa dan mengira (termasuk mengenal abjad dan huruf) menggunakan otak kiri. Manakala otak kanan pula digunakan dalam aktiviti kreatif yang tidak membabitkan perkataan seperti lukisan, kraf dan muzik.




Mula menulis, mengenal huruf

Baru bermula melukis,Rainbow
Lukis ummi dan Abi

Dah siap! adik tumpang posing sekali!

Bermula dengan orang lidi. Imaginasinya berkembang!

Family potret..Terharu! hukhuk

Keluarga besar kami

Kereta,jalan raya dan lampu isyarat

dinosaur yang ceria

Kereta semua ahli keluarga.Rombongan pergi bercuti berjalan-jalan ke kakak? haha

Galeri seni Kakak.Hasil dari otak kanannya yang bergerak Haha

Lukisan bawa balik dari sekolah.Teacher bagi 6 bintang.Hehe

Lukisan suprise buat ummi di depan pintu bilik.Kata kakak,lukis famili dan adik-adik.Wah! banyaknya saya nak kena beranak! HAHAHA

Lukis tadika dia.Rindu sekolah sebab cuti lama kena chicken pox :)

Dan dia suka mewarna berwarna warni begini.

Oh ya,cakap pasal kreativiti. Saya sangat minat dengan seni dan kreativiti.Walaupun tidaklah kreatif.Dan saya amat minat terhadap produk yang unik dan kreatif di pasaran.sungguh cantik! Lukisan,wall deco, produk pinggan mangkuk yang penuh corak seni diatasnya,produk yang unik,susun atur atau reka bentuk bangunan yang artistik.Kalau lah boleh juga buat duit melalui kreativiti/hasil seni kan best? Verangan! HAHAHA.Korang suka tak?





Merangsang kreativiti anak-anak

Assalam Alayk semua!

Sedikit perkongsian untuk merangsang kreativiti anak-anak :)

Kreativiti kanak-kanak bermula dengan berimaginasi, mengeluarkan idea, menerokai dan
membuat keputusan.
Menurut Kamus Dewan (2010) kreativiti sebagai kemampuan (kebolehan) mencipta, daya kreatif dan kekreatifan. Manakala kreatif pula bermaksud mempunyai kebolehan mencipta, menghasilkan  dan mengembangkan sesuatu idea baru dan asli.
 May (1975) : kreativiti sebagai proses membawa sesuatu yang baru ke dalamnya.
 Schirmacher (1998) : Perkembangan kreativiti kanak-kanak terbahagi kepada dua iaitu ;
     a) menerusi aktiviti seni
     b) aktiviti harian mengikut umur.

Aktiviti seni dan aktiviti harian yang kreatif kanak-kanak.
    2-3 tahun     : menconteng, melukis, menyanyi dan bermain.
    4-5 tahun     : melukis, mewarna, menyanyi, menari dan permainan kata-kata.
    6-7 tahun     : drama, memasak dan aktiviti lain yang berinteraksi
    8-9 tahun     : bercerita, permainan dan pakaian beragam.
    10-11 tahun : visualisasi, numerasi dan literasi
    12-13 tahun : mendapat informasi, mengenali mesin dan penulisan kreatif

Kemahiran berfikir secara kreatif adalah kebolehan kanak-kanak untuk mencerna,berimaginasi, menghasilkan idea dan mempelbagaikan idea. 

Kita menggalakkan anak melukis kerana ia antara cara terbaik untuk memupuk kreativiti kanak-kanak. Bagaimanapun, bukan semua orang mempunyai pendapat sama seperti ibu bapa si pelukis kecil kerana ada yang merungut melihat anak lebih suka melukis dan cepat hilang minat apabila diajar mengenal huruf dan angka.

Kebanyakannya bimbang anak mereka akan ketinggalan berbanding rakan sebaya yang mungkin sudah boleh mengira atau menghafal beberapa abjad. Malah, ada ibu bapa menganggap minat anak untuk melukis sebagai kurang berguna atau tidak bermanfaat.

Pun begitu, kebanyakan ibu bapa tetap membeli buku, pensil dan alat mewarna dengan tujuan memberi aktiviti kepada si kecil, sekali gus mengelak mereka meragam atau mengacau kerja sekolah anak lebih tua.

Lumrah kanak-kanak suka melukis. Bermula daripada conteng-conteng, kepada garis senget, bulatan, orang lidi sehingga mereka pandai melakar bentuk tertentu; semuanya dilakukan dengan tekun dan sepenuh hati.
Melukis bukan kerja sia-sia walaupun lukisan anak anda tampak seperti cakar ayam. Justeru, usah halang minat ini kerana ia banyak manfaat dan memberi sumbangan besar terhadap perkembangan minda, intelek dan merangsang kemahiran tangan kanak-kanak.

Melukis boleh merangsang pembentukan minda kreatif kanak-kanak selain ‘menggerakkan’ otak kanan untuk berfikir. Kebanyakan aktiviti seperti percakapan, analisis (mentafsir), rasional, logikal, belajar bahasa dan mengira (termasuk mengenal abjad dan huruf) menggunakan otak kiri. Manakala otak kanan pula digunakan dalam aktiviti kreatif yang tidak membabitkan perkataan seperti lukisan, kraf dan muzik.

Penggunaan otak kiri dan kanan perlu seimbang. Malangnya, kebanyakan kita lebih banyak menggunakan otak kiri dan membiarkan sel otak kanan ‘menjadi tua’ dengan sia-sia. Mungkin ini sebabnya ramai antara kita cepat mengalah apabila berdepan halangan, sedangkan ia boleh diatasi jika kita boleh berfikir secara kreatif.

“Cuba perhati anak anda melukis. Mereka memberi sepenuh perhatian dan melakukannya dengan bersungguh-sungguh. Ini adalah cara melatih anak memberi tumpuan terhadap sesuatu pekerjaan yang dilakukan.

“Malah, bagi kanak-kanak lebih kecil pun, memegang pensil atau pensil warna adalah proses pembelajaran. Ia membantu perkembangan otot tangan dan kawalan motor iaitu kemahiran yang membolehkan seseorang kanak-kanak melakukan perkara seperti menulis dan memegang objek kecil.

“Mungkin tidak ramai ibu bapa sedar, melukis adalah aktiviti menggembirakan dan boleh menenangkan perasaan anak. Keinginan ibu bapa melihat anak mereka pandai dalam bidang akademik (termasuk membaca dan mengira) pada usia sangat muda boleh membuat anak tertekan.

“Keadaan menjadi lebih payah kerana kanak-kanak tidak tahu untuk memberitahu mereka berasa tertekan. Jadi usah halang anak melukis, ia menggembirakan mereka,” katanya.

Antara kemahiran yang dipertingkatkan melalui lukisan dan kraf ialah:
# Logik
# Kreativiti
# Keyakinan diri
# Kepekaan sosial (boleh bersosial dan berinteraksi dengan orang lain)
# Perkembangan kemahiran tangan
# Pandai meluahkan emosi
# Koordinasi tangan dan mata
# Membentuk personaliti
# Menghargai kecantikan

Kini ramai ibu bapa moden, terutama yang tinggal di bandar, mula menghantar anak ke kelas seni dan kraf selepas menyedari manfaatnya, terutama dalam membantu perkembangan minda serta terbukti dapat meningkatkan daya tumpuan ketika belajar.

Melukis juga cara anak meluahkan pemikiran dan perasaan. Oleh kerana penguasaan bahasa terhad, kebanyakan kanak-kanak tidak tahu menceritakan apa yang ada dalam fikiran mereka.
Ibu bapa boleh menjadikan lukisan anak sebagai perantara untuk berkomunikasi dengan si kecil. Beri rangsangan kepada anak dengan memuji lukisan mereka cantik, walaupun pada pandangan anda ia hanya corengan.
Usah buat tafsiran sendiri kerana anda tidak tahu apa yang ada dalam fikiran anak, sebaliknya minta mereka cerita mengenai lukisannya. Tanpa sedar, anda sebenarnya menggalakkan anak untuk berfikir — bermula daripada melukis hinggalah kepada bercerita.

Sesetengah kanak-kanak sukar diajak berkomunikasi, terutama jika mereka pendiam. Komunikasi perlu berlaku dalam dua hala dan dalam situasi begini, lukisan boleh menjadi medium untuk berinteraksi dengan anak.

Komen positif terhadap hasil kerja anak akan membuatkan mereka gembira. Biasanya dalam keadaan gembira kanak-kanak lebih mudah berinteraksi dan bercerita. Dalam keadaan membabitkan kanak-kanak kecil, mereka mungkin tidak faham apa yang anda puji, tetapi nada suara dan senyuman anda membuatkan mereka tahu mereka melakukan sesuatu yang baik dan disukai.

Lebih banyak anda terbabit dalam aktiviti ini, anak berasa lebih seronok. Malah, ibu bapa boleh melukis bersama dengan anak yang secara tidak langsung bukan saja dapat mengeratkan hubungan, tetapi menghabiskan masa berkualiti bersama si kecil.

Mungkin ada ibu bapa tidak tahu bagaimana hendak memberi rangsangan tambahan kepada anak selain membeli alat melukis dan meluangkan masa bersama mereka. Banyak boleh dilakukan seperti menyediakan tempat atau bilik khas untuk menggantungkan lukisan anak.

Jika rumah sempit, anda boleh membuat ‘ampaian khas’ untuk menggantungkan lukisan anak dengan hanya menggunakan tali dan penyepit. Ini memudahkan anda menukar apabila si kecil menghasilkan karya baru. Kaedah mudah begini memberi galakan kepada anak meluahkan kreativitinya di atas kertas dan bukan di dinding!

Lukisan juga boleh menjadi medium untuk seseorang meluahkan perasaan. Kanak-kanak lebih besar seperti prasekolah pandai menyatakan emosi atau apa terjadi kepada mereka melalui lukisan wajah sedih, marah, gembira atau takut. Mereka juga melukis apa yang ingin dimiliki atau dilakukan.

Ini juga sebabnya lukisan dijadikan terapi (dikenali sebagai terapi seni) ke atas kanak-kanak yang alami masalah psikiatri atau melalui trauma. Terapi seni digunakan untuk membantu kanak-kanak yang mengalami trauma dengan kematian ibu bapa dan hilang tempat tinggal seperti insiden taufan, gempa bumi atau peperangan.

Namun, terapi seni bukan hanya untuk kanak-kanak bermasalah saja. Seni sama ada lukisan, kraf, kolaj atau yang menggunakan tanah liat juga mempunyai kesan terapeutik kepada semua golongan.

Dapatkan Minyak Anugerah Kepintaran anak, Jus Abqori dan Abqori Genius Minda untuk merangsang kecerdasan anak-anak,InsyaAllah dengan izin Allah.

Hubungi  : raudhah69@gmail.com






Friday, February 8, 2013

Homemade Baking Clay

Salam Sayang semua

Sensori aktiviti atau motor skills aktiviti kegemaran anak-anak ialah Play dough."ummi,buatlah playdoh,kakak nak color pink and purple.Adam pun menyampuk,Adam,blue!! Demand tak? Hahaha.

Bila main tu bagus,leka.Tapi itu lah nanti melekat lekat,bertempek Ala tahi unta lantai rumah dengan playdoh dorang.kita juga kena menyental.

Dan lately terjumpa resepi homemade clay recipe dari google.So,dah dua kali buat aktiviti ini.Alhamdulillah mereka suka! Ubah angin sikit.try clay pulak!

So resipinya di bawah.bancuh saja,kemudian bentuk2kan ikut suka hati Hehe.sama ada gunakan mold cookies.boleh belajar shapes.Atau apa saja minat anak-anak.Kita buat contoh,suruh anak-anak tiru.Aufa boleh ikut lah.Adam belum lagi.Suruh dia buat ball,bulat-bulat.Bila dah mahir, jadi lah banyak.dia cantum-cantumkan bola kecil-kecil itu."ummi,adam buat snake!" Haha

Bila dah siap bentukkan.bakar dalam oven pada suhu 180c selama 40minit-1jam.Tengok-tengoklah jugak.Jangan sampai jadi warna perang pulak.tujuan kita bakar utk keringkan dia.Ada juga kaedah yang menggunakan hair dryer.

Bila clay dah kering,boleh lah suruh anak-anak paint dengan water color.Then,keringkan.Hasil kreativiti anak-anak ni boleh di simpan.Batch pertama mereka buat,dah bagi kat atuk nenek.nenek susun kat almari tv.Cewah!

Ok,selamat mencuba aktiviti ini! :)





Resepi clay.Credit to thejuise.blogspot.com

setelah dibakar

proses menconteng

kusyuk betul

Sesudah dikeringkan

Ayam Panggang/Bakar Oven Mudah dan Sedap!

Sedang mentransfer gambar dari iphone ke laptop.Sudah penuh.Dan terlihat ini.Arghhhh lapar!!!


Ayam ini dinamakan Perfect roasted chicken iaitu "ayam panggang sempurna" oleh abang jamie oliver.Bukan saya memuji ayam ini perfect tau.memang namanya.Heheh.ya rabbi Sangat mudah dan sedap! Nak sekarang please!

Resepi ayam panggang/ bakar yang mudah & sedap :


1.6 kg higher-welfare chicken
2 medium onions
2 carrots
2 sticks celery
1 bulb garlic
olive oil
sea salt
freshly ground black pepper
1 lemon
1 small bunch fresh thyme, rosemary, bay or sage, or a mixture


Cara-cara :

Basuh ayam dulu dengan tepung.petua bagi hilang hanyir.Spakan semua bahan di atas bersama ayam.campak semua dalam loyang.

Saya sapukan sedikit butter di atas ayam.supaya kulitnya berkilat lagi bersinar.

Bakar pada suhu 200c selama satu jam 20 minit.

Selamat mencuba! Sekarang saya mahu ke dapur! Laparunnnn ;)





Thursday, February 7, 2013

32 weeks = 80%

Salam Sayang

Alhamdulillah kandungan sudah 32 weeks (minggu lepas).Punyalah lama nak publish kan? Lama dalam draf.Masa berlalu cepat betul sekarang.Macam tidak percaya semakin hampir masa bertemu 'cik contraction' sekali lagi.Ya Allah..Ya rabbi..nervousnya.Kemudian,mendakap si comel dalam perut ini.InsyaAllah Amin.Kemudian, bergelar ibu kepada 3 anak! Mak aih..Fuh fuh.Tarik nafas.. bab itu.Haha


Berazam nak menulis lebih kerap tentang adik baby.Sebab banyak hutang kan.Haha.Lagipun,Blog ini macam diari.Seronok bila baca balik. Check up sebelum ini,berat ummi 65kg.Makin membesar bak juara.Adik baby 1.7kg.Rasanya macam comel je kan baby ni? Tekanan agak rendah kali ini.urine test ok.Doctor cek jantung,kaki,perut,kepala kamu.Kemain dia bergerak-gerak.Tengah tersedu-sedu.Nak besar lagi :) kepala di belah kiri perut ummi,kaki kamu di bawah.Alhamdulillah semua ok.Kedudukan Uri pun setakat ini Alhamdulillah ok.Syukur,kamu sihat membesar bersama-sama ummi.Hehe.Check up seterusnya ummi kena refer ke demc.Makin kerap jumpa baby selepas ini.Yeay!




Ketika ini,ummi kerap heartburn dan lenguh-lenguh kalau berdiri atau berjalan.Tak larat dah.Basuh pinggan pun duduk! Mak aih macam mak nenek! Bila malam mulalah sengal-sengal kat pinggul dan peha.Punyalah sakit,nak bergerak.Manusia ini gemar berpeluh.Kepam! Masam. Bacin lah badan.Tak boleh panas sikit.Sangat kerap ke toilet.Screw dah loose.Kalau batuk,terkench sekali! Haha Takpelah,lalui dengan hati terbuka.Nanti dah bersalin,RINDU!! Seriously! ini pelik tapi benar.Nikmati saat ini sepuasnya.nikmati perut boyot ini juga.Ujian 9 bulan,kebahagiaan mendapatkan kamu dalam hidup kami :)

Minggu lepas balik kampung.Balik hari sebab pakcik meninggal dunia.Malam itu rasa sakit kat bawah.cuak dah.Dah contraction ke? Ala jangan lah.Mungkin sebab penat sangat kut.Balik ikut mak,bawak adam je.Tapi ada juga dukung2 adam bila dia dah tido.So,malam itu berdebar2.Hopefully,sakit itu hilang.Alhamdulillah.ok esoknya.


Kakak dan adik ketika ini sangat suka 'bermain' dengan baby.Kakak suka borak-borak.Then, baby respon.baby gerak! Aufa tanya,baby buat apa tu? baby tendang! dah makan belum? tendang lagi! baby tengah main ke? baby gerak lagi! Tergelak-gelak kami.kemudian mereka sapu minyak,sambil menyanyi-nyayi.Haha.excited kakak dan abangnya.

Kakak lebih perasan tumbesaran perut ummi.Eh,perut ummi dah besar lah.sambil usap-usap.Adam pula macam biasa manja.berkepit je.Atas peha sambil sandar ke perut tempat duduk dia.Adei.Bila tanya,sayang baby tak? jawab sayang.Tapi manja tak habis-habis.Datang mood tak baik.Semua benda tak kasi buat.Semua tak payah! solat tak payah.kemas tak payah.suruh tengok dia je.sindrom nak dapat adik.Nak manja puas-puas orang kata.Kesian.

Paling kelakar mereka berborak pasal baby.Kakak tanya bila baby nak keluar? baby keluar ikut mana? ikut kaki ke ummi? ikut mulut ke? keluar ikut pusat? HAHAHA terbahak-bahak gelak. Adik plak menyampuk,keluar ikut tangan lah! Last2,dia cakap.Nanti doktor potong perut ummi!.Alamak adam.ummi takutlah.Haha.Hopefully dapat bersalin normal juga lah kali ni.


Tinggal berapa minggu je lagi.Dah mula buat persiapan untuk bersalin.Kemas bilik pantang.Cari confinement lady untuk uruskan kami anak beranak nanti.Kumpulkan barang-barang baby.Keluarkan barang lama abang kakak dari stor.Basuh semuanya.Baby stuff? Banyak boleh jimat.Beli mana yang perlu sahaja,disebabkan banyak boleh recycle.Kecuali baju topup sedikit untuk baby dan beberapa item wishlist umminya.Hahaha.Nervous.dah dekat ni.

Plan seterusnya nak beli set bersalin/keperluan pantang umminya dan kemas beg ke hospital pula.

Ok,doakan saya dan bayi ya semua.:)



Tuesday, February 5, 2013

Pemakanan sunnah dan sihat bagi ibu hamil

Assalammualakum.Salam sayang semua.

"Makanan yang bersih dan suci menjadi darah daging anak di dalam kandungan" - Buku amalan mengandung Ustazah siti Nor Bahyah


Dua aspek pemakanan yang perlu dijaga,kesucian (halal) dan mutu (zat).Bila tahu dah pregnant, terus niat nak makan yang sihat.No fast food! (konon! tapi akhirnya tak dapat menahan nafsu juga) Beberapa kali kecundang juga! HAHAHA.

No coffee anymore.HUKHUK.Kadang bila teringin sangat-sangat ,baru minum.

Kemudian,sibuk lah study balik.pemakanan sihat bagai untuk baby.Semangat demi Adik baby! Hehe.Di trimester pertama kena banyakkan nutrisi folate.Antara makanan yang tinggi dengan asid folik ialah sayuran-sayuran hijau seperti bayam,brokoli,asparagus dan lain-lain.Ummi paling suka bayam masak air! sedapnyaaa! Selain itu,bijrin,cereal yang diperkaya,roti serat tinggi,pasta,jus orange,lentil,sunflower seeds,kekacang dan lain-lain.sumber 10 foods high in folic acid,link di sini babyzone.

Folate sangat penting untuk pertumbuhan bayi di dalam kandungan.Pemakanan yang sihat bermula dari awal kehamilan dapat membantu proses tumbesaran bayi yang sihat, cergas dan pintar.

Di awal trimester pertama, saya amalkan minum susu kambing, ambil suplement dari doktor iaitu asid folik,calcium termasuk juga ubat tahan muntah.Huhu.Selain itu, ambil juga tambahan suplement dari Shaklee iaitu vitalea dan B complex.Kenapa saya ambil supplement? Contohnya dalam satu hari, kita makan luar, kita tak makan makanan yang sihat tanpa kita sedar.Lagi-lagi di malaysia ni, banyak makanan sedap dari yang sihat. Hihi.Ibu hamil yang  mahu mendapatkan supplement set hamil Shaklee, Boleh dapatkan DI SINI.

Supplement semua ini untuk tambahan sahaja,yang penting pemakanan kita yang seimbang.Khasiat dari 'real food' itu sendiri.Tapi yang agak merisaukan pada awal terimester,morning sickeness yang teruk.Jadi apa yang di makan, kebanyakannya akan keluar balik.Jadi,harap juga supplement dapat topup khasiat untuk bayi.


Trimester kedua dan ketiga.

Masa trimester pertama,saya dan baby lebih banyak ayam dan daging.Semasa trimester kedua dan ketiga ini lebih gemar mengambil lauk ikan.

Ikan yang mengandungi omega 3 yang tinggi bagus untuk perkembangan otak bayi.Antara jenis ikan ialah (tenggiri,sardin,salmon,keli,kembung,tuna,tongkol,ikan parang).Kalau ikan sardin,tenggiri atau kembung goreng rangup je pun dah sedap makan dengan nasi panas-panas.Sangat berselera! Kalau cecah dengan kicap dan cili padi potong-potong lagi perghhh! Kalau ikan salmon ummi suka grill atau panggang.Koleksi resepi ada si sini. Sedapnya! Boleh rujuk 15 foods high in Omega 3 disini.

Selain itu,ummi ambil juga suplement tambahan iaitu Neurogain.Gynae juga ada sarankan selain Obical (Obimin + Calcium) dan C complex.

Makanan sunnah lain adalah minyak zaitun.Saya baru start minum minum zaitun.Ada aunty sarankan,bagus minum banyak khasiat dan mudahkan bersalin Insy.Selalu guna dalam masakan je.Ok,tawakal.telan jelah.

Dari Abi Asaid bin Tsabit bahawa Rasulullah bersabda, ” Makanlah minyak zaitun dan gunakanlah ia sebagai minyak. Sungguh, ia berasal dari pokok yang diberkati.” (HR. At-Tirmidzi. Hadis hasan li ghairihi)

Kajian dari Harvard School ada menyarankan ibu Hamil mengambil minyak zaitun untuk mengurangkan risiko anak mengalami austism.Artikel di sini.Wallahua'lam.

Minyak zaitun sudah diketahui khasiat dan manfaat,Lemak yang baik untuk ibu dan bayi selain buah avocado dan kekacang. Gunakan minyak zaitun semasa hamil, semasa pantang dan selepas pantang. Ketika pantang boleh menggunakan minyak zaitun untuk memasak menu sihat seperti sup sayur, sup ikan haruan, nasi goreng herba dan sebagainya.

Susu kambing adalah minuman sunnah dan susu terbaik selepas susu ibu.Saya memang amalkan dari first pregnancy lagi.Susu kambing dikatakan dapat mengurangkan risiko bayi dari demam kuning.Alhamdulillah,anak sulung dan kedua saya tidak kena demam kuning selepas lahir.

Susu kambing ini juga bagus dan boleh diamalkan semasa hamil, semasa pantang dan juga selepas pantang. Ia boleh diselang seli dengan minuman air halia, dan air halia kurma.Susu kambing sangat sesuai untuk ibu mengandung kerana ia kaya dengan protein, enzim-enzim dan Vitamin A yang penting untuk kesihatan.



Makanan sunnah lain seperti kurma,kismis,buah tin,kekacang.Abi mesti ingatkan ummi.Hari-hari wajib makan ini.Sayang abi kat adik baby tau! Umminya je asyik lalai dan lupa.kadang-kadang lupa nak makan.So sorry baby.
  • Kekacang – Makanan ini banyak mengandungi mineral yang penting seperti magnesium, selenium, kalsium dan kalium yang membantu ibu hamil daripada kekejangan anggota badan.
  • Kurma, Kismis dan Madu – Makanan yang berasaskan sunnah ini kaya dengan zat dan vitamin yang tinggi bagi memberi tenaga yang optimum kepada ibu hamil. Ianya mampu melancarkan perjalanan darah dan kebaikkan kepada tumbesaran minda bayi dalam kandungan
  • Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.(AMIN!!!)
 Jus delima campur,susu kambing,kismis,kurma dan buah tin

Buah yang wajib ummi makan ketika hamil ialah buah delima.Buah delima amatdi syorkan untuk wanita hamil.Kalau beli sebiji agak mahal harganya, ikut saiz, sebiji dalam rm5-rm7 camtu.Suka kopek sebiji-sebiji si delima ni.Selain itu,kita juga boleh mengambil jus delima atau pati delima.Jus delima memang Abi akan ingatkan ummi.Minum air delima,air delima,air delima.Hehe.Rasanya memang masam-masam, sedikit kelat. Jus delima paling special, tengok SINI.

Dari sumber internet,buah delima ni banyak sangat khasiatnya.Ia dapat membantu mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kerosakan otak disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah dalam darah.Jus delima juga merupakan salah satu sumber asid folik yang diperlukan kandungan.

Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California. Bagi ibu mengandung ia amat sesuai kerana buah ni mengandungi jumlah potassium yang besar, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga pergerakan jantung agar tetap normal (especially bagi ibu dan perkembangan fetusnya).

Khasiat lain buah/jus delima kepada ibu mengandung ialah Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur(kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema (macam bengkak kaki ketika hamil), dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy). sumber info : majalah.com

Semoga adik baby lahir dengan sihat dan sempurna.Anak yang soleh,taat dan cerdik.InsyaAllah.

Wallahua'lam.Kita usaha,Kita doa,Kita tawakal.InsyaAllah Allah beri segala kebaikan dan kesihatan.
Sekian perkongsian kali ini.Sharing is caring.Take care all!

Artikel ini di tulis oleh ibu kepada 3 orang permata hati.Sedang hamil anak ke -4.Alhamdulillah.

Let's connect mommies ;)
Instagram : @raudhahis
Emel :raudhah69@gmail.com


Set makanan sunnah ibu hamil ini paling HOT.Alhamdulillah kaum bapa pun email sy nak belikan untuk isteri.Awww touching kan :) Dapatkan secara online.emel saya, raudhah69@gmail.com   untuk pembelian.dan kami akan menghantar ke lokasi anda. 




Pati delima biodelima gold dalam gambar di atas mengandungi bahan2 dalamnya :

Aprikot, Buah belanda, Manggis, Delima, Anggur, Sea buckthorn, Habbatus sauda, Goji, Zaitun, Madu, Kurma, Manna.

Harga RM180 (750ml)
Boleh guna sampai 4 bulan 


Minum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan semua ibu mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Ianya juga mengandungi ‘potassium’ yang dapat mengelakkan kekejangan kaki yang dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.
Virgin coconut oil/ vco oil juga bagus untuk ibu hamil.Ia membekalkan tenaga,membuat kita kelihatan lebih ceria dan insya allah memudahkan bersalin.(Pengambilan minyak kelapa merupakan antara petua utk memudahkan proses kelahiran.) Ia juga boleh mengelakkan jaundice kepada baby. Masalah perut berparut atau strechmark dapat dikurangkan dengan menyapu vco.







Hi goat premium.Susu kambing + madu + kurma RM48






Kapsul Minyak Zaitun
1 paket (20 biji) RM10
1 kotak(240 biji) RM120




Oh ya.bagi mommies yang mencari jubah menyusu atau maternity blouse? Boleh dapatkan Qaseh Nursing jubah di instagram @risha_my atau whatsapp 013-2642323







Beli makanan sunnah untuk ibu hamil secara online di