ads

Thursday, January 31, 2013

Potty training Adam

Salam Sayang Semua




Masya Allah.Bila saya baca semula entry saya tentang potty training Aufa di sini.

Perenggan terakhir di entry tersebut :

Syukur Alhamdulillah.berjaya fasa melatih anak pertama ke tandas.Orang tua tua kata,yang pertama kita rasa susah.Selepas-selepas itu akan jadi mudah.InsyaAllah.Menjadi Seorang ibu masih perlu  belajar dan belajar.Life is a learning process.Dan,bukan senang menjadi seorang ibu.Semua ibu tahu itu :-)

Ya Rabbi..Eh betullah kata orang tua-tua! Sesungguhnya proses melatih anak kedua pula adalah akan mudah.Itulah, Haip! jangan degil cakap orang-orang tua.Hehe.Alhamdulillah,We did it less than a week!.Dalam 5 hari sebenarnya. Lebih terkejut,tidur malam dia tak terkencing.Kering sampai pagi! .Haha.Good job Muhammad Adam.Mungkin juga sebab dia tengok 'mentor' dia,Kakak yang ke toilet.Kan suka tiru apa je kakak buat.Jadi,lebih mudah.

Sebenarnya adam dah lama juga bagi 'hint' untuk start potty training.Tapi umminya malas.Dia dah mula bagitahu,Adam nak yak ni.. ummi.ummi pun jawab,ok berak lah..Haha.

Kebetulan satu hari stok pampers habis.Alamak,boleh tak perasan! Jadi,terpaksalah mula kena ke toilet kan? Hahaha.

Ada yang bertanya tips.Tapi kali ini tak banyak yang saya terapkan berbanding semasa potty training kakaknya.Sedikit tips potty training yang berjaya untuk dikongsi.

1.Jadikan aktiviti 'potty training' sebagai agenda utama. Latihan tidak memakai pampers anak perlu konsisten dan kena bagi tahu pada anak bahawa hari ini adalah hari tanpa pampers.Kita juga kena bersedia dan fokus dengan misi "ke toilet " ini. :)

2.Bagi kata-kata motivasi.Contoh, "Adam dah besar.Tak boleh pakai pampers lagi.Kena pergi toilet macam ummi,abi,kakak.Pampers untuk baby je"..
Jadi,dia akan berfikir, tengok kita, dan meniru kita.Bila ummi sakit perut,ummi pergi toilet.Bila kakak nak pee,terus pergi toilet.Jadi dia tengok camne role model buat.Haha.Adam ni pun jenis mengekor je bontot ummi pun.Orang masuk toilet,dia tunggu depan pintu toilet! Aduh..

3. Kena ada potty training seat.So,boleh beli yang murah-murah pun takpe.Kami beli di toy r us.Beli yang colourful dan corak-corak comel.Corak binatang ke,kereta ke.So,dia suka nanti.

4. Naked time.Masa kat rumah, adam pakai baju je.Seluar tak pakai. Jadi, dia rasa takde tempat nak buang 'pelaburan' tu.Sebenarnya masa potty training ni, 3 hari adam tak buang air besar.Bila sakit perut,bawa ke toilet.Dia tak boleh.Tak jadi je.Memang pelik.Dia ni jenis lepas makan,terus berak.Mungkin dia rasa tak biasa, nak berak bila takde pampers.Hari ke empat baru berjaya berak kat toilet.Dia takut dan geli tengok poo sendiri.Kelakar! Tapi bila dah berjaya,baru dia faham.Dan hari seterusnya ok."ummi,adam nak berak!! cepat!! jom pi toilet!" Hahaha.Bila dia dah pandai kencing kat toilet sendiri.Pakaikan seluar yang longgar.senang dia nak bukak.

5. Remind, remind,remind,remind,remind him.Banyak kali tak saya sebut? Haha.Memang selalu kena ingatkan.Kerap tanya.Adam nak kencing tak? 10x..Haha.Memang dalam otak asyik fikir soalan fav tu je.sebab kita pun kena fokus ni.Kerap ajak dia ke toilet.Kalau kita leka,dia pun lupa.Dalam masa 4 hari tu,ada beberapa kali dia terlepas.
Kita tanya dia balik.kenapa kencing kat lantai? Dia jawab, Adam lupa... :)
Pastu ingatkan dia balik.motivate balik.
Nanti ingat tau.Jangan kencing lantai lagi.Cepat-cepat pergi toilet.

6. Jangan putus asa. Pada hari awal-awal, mesti ada accident kan? Adam ni, Hari pertama,sekali accident.Hari kedua dah ok.Hari ketiga pula 3 kali accident!.Graf turun naik! Haha.Tapi jangan putus asa.Cuba lagi esok.Jangan marah dia.Sabar..Motivate dia balik.

7. Bawa ke toilet dulu sebelum tidur.Kalau boleh jangan beri minum sebelum tidur.Dan sebelum tidur,mesti kencing dulu.

8. Raikan bila berjaya. Bila dia dah boleh ke toilet raikan dia.Yeay!!!!! be cheerleader.Clap hands,Peluk,Puji melambung-lambung.Cium dia.Cerita kat kakak,report kat abi dia.Jadi,dia pun seronok,kemain kembang kena puji! Suka dia.sambil tunjuk ibu jari dua belah tangan.Adam very good kan ummi? very good!

9.Yakin tanpa pampers bila keluar rumah.Ingat masa mula-mula saya potty training Aufa dulu.Bila outing, saya pakaikan pampers.Jadi tak konsisten kan? Sebab tu asik tak jadi! Tak berjaya.Hehe.Weekend lepas kami ada buka booth sempena karnival maulidur rasul.Jadi, dari pagi ke malam di situ.Memang saya risau, kalau dia terlepas.Tapi yakinkan diri je, Adam tanpa pampers seharian.Selain itu,terapkan formula remind,remind,remind.Biasakan dia dengan public toilet.Alhamdulillah,dua hari di karnival,adam tak accident langsung.

10. Minta bantuan dan kerjasama suami,famili, atau guru di sekolah.Bila suami ada,suami pula bawa adam ke toilet.Sokongan dari suami juga penting.Sama-sama buat.Thank you Abang :)
Kalau balik rumah keluarga,minta tolong pakcik adam pula bawa ke toilet.Haha.Kalau tak larat,minta bantuan.Yang penting konsisten ke toilet.Kemudian saya ada baca info, jika anak ke sekolah.Kena minta kerjasama dengan guru atau penjaga di sekolah untuk terus melatih di pusat penjagaan mereka.

Walaupun sekarang Adam boleh sesuaikan dengan peranan toilet.Masih perlu konsisten ingatkan dia.Misi belum 100% berakhir.Peranan tetap berjalan.

Adam sekarang dah pandai tahan-tahan pulak.Pegang-pegang anunya sambil goyang badan.Haih amboi! Bila suruh ke toilet,jawab nanti lah.Bila dah tak tahan sgt baru menggelabah bukak seluar ke toilet! Haha

Rasanya itu je kot.Boleh baca tips lain semasa saya potty training Aufa dan juga tips di entry ini,How to potty train in a week. 

Harap serba sedikit dapat membantu ibu-ibu dan kawan-kawan ok.You can do it too! Motherhood is learning process right? Sentiasa kita belajar.GOOD LUCK!!.

 
Dear Muhammad Adam.

You have grown up so much my baby.Now youre 2 years 9 months.You will be a big brother.I miss when you're a baby.Now i miss how you're running 'terkedek-kedek' with the drypers.How cute! Huhu.We love you unconditionally,Son!

Potty Training sudah lepas.Weaning off jugak tak pass pass lagi.Wish me luck.Aduhai..Abi kata Adam ni ketagih sangat dengan nenen Hahaha.


Sehingga berjumpa di entry seterusnya




Tuesday, January 29, 2013

Memburu impian



Ku Jejak
Jalan Yang Berliku
Membara Jiwa Ku
Memburu Impian

Ku Renang
Lautan Gelora
Biar Pon Tersadai
Di Hujung Dunia

Akan Ku Rempuhi
Segala Rintangan
Biar Pun Rebah
Ku Bangun Sendiri

Akan Ku Genggam
Biar Pun Hitam
Menjadi Milik Ku

Ku Mula Dengan
Langkah Ini
Menuju Sinaran
Yang Abadi


Hah ambik! Lagu jiwang terus keluar.bagi can la feeling malam malam hening ini.Mari menyanyi..Jangan lupa lirik!! Haha

Esok lusa dah habis bulan Januari.sekarang rasa cepat betul masa berlalu.2013...dah habis sebulan.

2013 ini..kami ada dua hajat penting.Ya Allah semoga tercapai impian kami dalam tahun ini.Huhu..

Life doesn't get easier.Allah makes heart become stronger.

Ya rabbi..ya Allah yasiru wala tu assiru..Amin ya rabbal Alamin.





Carta Perencaan Anak Soleh









Nutella brownies dengan 3 bahan sahaja

Assalamualaikum

Sekarang kalau nak baking,memang cari yang mudah-mudah saja.Senang cerita,yang kacau-kacau je.

Resepi ini juga sesuai untuk aktiviti baking dengan anak-anak.Suka dorang mixing,whisking dan lagi part menjilat balance batter dan nutella!

Bahan-bahan 5 sudu tepung (tepung gandum biasa),1/2 cawan nutella dan 1 biji telur.Boleh double kan resepi ini untuk dapat lagi banyak brownies.

Cara-caranya : campur semua bahan sampai sebati.masukkan dalam cup.dan bakar pada suhu 180c selama 20-30 minit.Terlalu mudah! Selamat mencuba! :)











Wednesday, January 23, 2013

Adam

Adam..adam.dah kata boboi.Ultraman, Transformers, spiderman lah kegemaran dia.

besar nanti adam nak jadi apa?

Spidermannnnnn!!!

Haha

Love you my son :)



Buku

Assamualaikum

Anak-anak suka bila ummi bacakan buku cerita.Bed time stories atau bila tiada apa-apa aktiviti buku cerita lah yang menyelamatkan keadaan "boring".

Lagi suka bila kita layan macam-macam soalan cepumas mereka.Hoi soalan plak bukan main senang! Berpintal-pintal otak kepala nak jawab! Anak oh anak..

So,kali ini nak kongsi buku-buku cerita menarik dan boleh di kategorikan sesuai untuk toddler & Pra sekolah.

Buku paling famous, Peter & Jane.Adam sangat suka buku ini.sampaikan nak namakan baby.kalau boy,Peter.Kalau girl,Jane.Hehe.Buku yang memperkenalkan vocab dan grammar yang mudah peringkat demi peringkat.

Buku seterusnya The cat in the Hat.Buku ini lain dari yang lain.Dr seuss menulis buku ini seperti pantun pulak.setiap baris ada nada yang serupa yang kreatif .Berbelit belit lidah juga nak membaca,tapi cukup kelakar dan menarik!


Charlie dan Lola ini dikongsikan dari ibu2 di instagram.Buku ini memang kena lah dengan Aufa & Adam terutama bab tolong-menolong antara dua adik beradik.lukisan comel,ceritanya simple tapi ada moral di penghujungnya.

Grolier's book set.Aufa dan Adam baca buku ini bila balik rumah atuk nenek Klang.Dulu ummi baca,sekarang mereka.Ada banyak set antaranya sains & discovery,binatang,tumbuhan,alam semesta,peta dunia dan cerita karakter disney.

Dan buku kisah-kisah dari Al-Quran.yang ni mmg terbaik dan menarik!
Kali ini kita bercerita tentang kisah benar.Bukan kisah dongeng atau rekaan.Kisah dari kitab suci Al-Quran mengikut kefahaman anak-anak.:)

Buku buku ini boleh di dapati di MPH Dan Borders.

Sebenarnya semua buku baik untuk anak-anak.Apa saja buku.Lagi mereka seronok,jika diberi kebebasan memilih sendiri buku yang diminati.

Biasanya suruh mereka pilih satu saja buku yang paling suka.Ok,kena ikut budget! Haha.

Selamat berimaginasi bersama anak-anak!

Ok till we meet again!

Tuesday, January 22, 2013

Ko- kurikulum Montessori


Pembelajaran Montessori meliputi aspek sensori,matematik, seni, bahasa, sains, aktiviti praktikal dan lain-lain.Pembelajaran ini juga diserapkan di dalam persekolahan anak-anak di tadika.

Kadang-kadang kita tak perlukan peralatan montessori,ia boleh di dapati dari kabinet dapur kita sendiri.Dan ibu yang kreatif boleh lakukan DIY montessori sendiri.Aktiviti kita di rumah juga sebahagiannya adalah melibatkan montessori.Jadi libatkan anak-anak sekali bersama anda.

 Banyak sumber DIY montessori dari internet terutama blog-blog ibu-ibu di luar sana yang berkongsi ilmu dan info.Link blog dan site saya ada sertakan di bawah.

 

Practical life
 Palmar grasp
Transferring larger stuff (like pom poms): 9 months
Transferring smaller stuff (like beans): 12 months
Pouring (Dry then wet): 18 months
Lids and container (open & close basket) : 12 months





Pincer grasp 
Spooning :
Scooping:
Clothespin
Tongs/tweezers
Stringing
Large peg puzzles
Small peg puzzles

Circular hand movement
Nuts & bolts
Mat rolling
Wringing wash cloth
Using a whisk
Twisting jars
Peeling stickers
Scissors


   

Art
Crayoning
Cutting
Gluing
Painting
Drawing
Tracing
Shading
Color theory


Sensorial
Pink tower
Brown stairs
Red rods
Knobbed cylinders
Knobless cylinders
Sound cylinders
Geometric solids
Sorting
Sequencing
Patterning

   


Language
Similiar
Opposites
Syllable counting

Sandpaper letters
Sight words
Word blends
Rhyming
Pink CVC
Phonograms
ABC order
Handwriting
Spelling
 


Cultural
Continent Map

Malaysia/Countries
Where I live (local)
Friendship
Religion
Manners


Gross motor (not so Montessori but important)

Balance beam/walk the line
Toss the bean bag
Swimming
Mini obstacle course
Catch bubbles
Running around skittles
Jumping
Walk backwards
Catch streamers
Nature walk
Brachiating
Skipping

  
  

Science
Living/non-living

Fish
Amphibians
Reptiles
Birds
Mammals
Human Body
Solar system
Plants
Dinosaurs

Habitat
Other Tweedlewink topics


Mathematics
Red & Blue Rods
Sandpaper numerals
Spindle box
Cards and counters
Bead stair
Decimal cards
Hundred Board
Addition
Subtraction
Fraction


Personal care
Grooming
Washing hand
Washing face
Blowing nose
Using napkin
Set table
Dressing frames


Care of environment
Sweeping
Moping
Wiping spills
Washing dish
Polishing
http://www.infomontessori.com/mathematics/skip-and-counting-teens-quantity.htm

http://livingmontessorinow.com/2011/08/08/montessori-monday-diy-bead-bars/
http://www.montessoriprintshop.com/Free_Montessori_Downloads.html

Source :Thanks to  Jessica http://littletigergrowingup.blogspot.com/

Friday, January 18, 2013

Tips on how you can raise smart kids

Assalammualaikum.

Hari ini terjumpa article menarik dari TatehPlaygroup untuk dikongsi kepada semua ibu-ibu hebat! :)
Jom sama-sama amati dan ambil kebaikan. Ada juga sebahagian yang terkena batang hidung sendiri.:p

 

Tips on how you can raise smart kids:




  • Introduce classical music especially brogue pieces from the time your baby is in the womb.
  • Talk to your kid, even when your baby is still in the womb.
  • Mothers, breast-feed your baby.
  • Give them a good diet especially fatty fish (omega-3 fat DHA), fruits, vegetables, whole grains and 1 minute eggs.
  • Get your kid to sleep early and at regular times.
  • Play with your kid.
  • Let your child play. Let them have fun.
  • Let your kid choose what they want to learn.
  • Read books to your kid.
  • Visit the library regularly and let your kid have their own collection of books.
  • Encourage your child to ask questions and nurture curiosity.
  • Build their self-esteem by praising them when they do something right and show them love.
  • Encourage kindness and generosity in your kid.
  • Get your kid to exercise.
  • Concentrate on your kid’s strengths and interests.
  • Let your kid make mistakes.
  • Do not add stress to your child’s life.
  • Give your kid educational toys.
  • Teach your kid the Power of Words and Numbers.
  • Don’t let your child watch TV or videos at an early age
  • Don’t give your kid computer games (even educational games) at a young age.
  • Don’t “hot house” your kid, if they are not interested.
  • Teach your child how to stay safe i.e. street-smart.
  • Teach your kid how to think positive and never give up.
  • Teach your child about goals and how they can achieve them.
  • Give them the opportunities to pursue their goals.
  • Teach your kid about delayed gratification.
  • Teach your kid about values.
  • Teach your child how to pray or to be thankful.
  • Give your kid a healthy attitude towards money. Give them an allowance.
  • Show them how they can make money.
  • Don’t spoil your kid.
  • Teach your child about healthy diets. Avoid junk food.
  • Don’t tell your kid they are smart – focus on effort.
  • Teach them how to be confident and stay motivated.
  • Teach your child responsibility.
  • If your kid has a shortcoming / disability, make it their strength.
  • Teach your kid the “I can do it myself” words.
  • Be selective of the friends your kid have.
  • Teach your child how to make good judgments.
  • Teach your kid about discipline and control.
  • Let kids express themselves through art, music and dance.


In the end, whether you have succeeded in your goal of raising smart kidsdepends on your own definition on what is a “smart kid”. Whether they arebook smart, exam smart or simply, they have a unique talent that will make you proud. Don’t let society’s values dictate your own appreciation of your kid’s talents. Grades are not everything. Neither is money or power.

We all know that EQ (Emotional Quotient) is better than IQ (Intelligent Quotient).

Remember that great pieces of art are not valued in their artists lifetimes, and preachers are not welcomed in their own countries. Be the first one to recognize the greatness in your own child. All kids are smart if you believe them to be so.

This article come from : http://teamrich.wordpress.com/2007/12/06/smart-kids/

Sunday, January 13, 2013

Koleksi Resepi Grill Salmon atau ikan Salmon panggang

Assalammualaikum

Lama tidak berkongsi resepi di sini.Hari ini mahu kongsi koleksi resepi ikan Salmon grill yang kaya dengan omega 3.Resepi mudah dan Yummy sedap.

Ikan salmon selain dikenal sebagai makanan bagi otak juga memiliki khasiat sebagai makanan untuk menjaga kulit sihat. Mengapa Salmon? Salmon adalah ikan yang kaya lemak Omega 3 yang dapat mengurangkan badan kita menghasilkan sel-sel keradangan yang akan merosakan kulit. Ikan salmon penting untuk mengekalkan keremajaan kulit kerana salmon kaya dengan protein yang mengekalkan kulit yang lebih anjal dan membaiki sel yang rosak.

Biasanya Salmon di masak secara pan seared atau panggang bersama olive oil, secubit garam dan black pepper selama beberapa minit sahaja.Jangan terlalu lama nanti ikan jadi keras.Ikan salmon ni kalau makan yang dimasak warna masih kemerahan jambu,lembut dan sangat sedap!

Panaskan mentega atau minyak dengan api yang tinggi sederhana dan masak salmon, kulit ke bawah, untuk 4-5 minit. Balikkan dan masak selama 3-4 minit atau sehingga ia masih sedikit merah jambu di tengah.

Dihidang bersama sos dan sayuran-saturan yang kaya dengan vitamin.

Sayuran-sayuran boleh di sauteed ,direbus atau di bakar dalam oven sekejap bersama olive oil. Mudah saja kan? :)


1. Resepi Salmon panggang dengan sos hijau.Saya sangat suka makan menu Caribbean style fish fillet di Secret recipe.Sosnya warnanya hijau,berkrim dan sangat sedap! Maka,saya cuba tiru,try and error rasa sos itu.Dan..hasilnya hampir sama Yeay!


Bahan-bahan sos

1 sudu butter
3 ulas bawang putih
Satu genggam daun parsley segar
1 kotak kecil krim masakan
Sedikit herba dill
Garam
Black pepper
Limau nipis atau lemon

Panaskan kuali bersama satu sudu butter.Masukkan 3 ulas bawang putih yang dicincang, segenggam daun parsley yang dikisar halus, masukkan krim masakan, sedikit herba dill (jika ada), garam, black pepper dan sedikit perahan limau atau lemon.Masak sehingga mendidih.Siap! Boleh hidangkan bersama sayuran dan ikan.

atau cara paling cepat, campur bawang putih, parsley dan krim masakan dalam blender.Kisar halus.kemudian masak dengan butter.campak dill,garam, pepper, dan perah sedikit lemon.saya juga masukkan sedikit mayonis.Kacau sebati semua.Siap!.

2. Resepi kedua ini saya rujuk dari encik google.Grill Salmon with dill mustard sauce atau Ikan salmon Panggang bersama sos putih pun boleh lah.;p



Bahan-bahan sos 

Satu sudu butter
3 ulas bawang putih
1 cawan susu segar
1/4 cawan mayonis
2 sudu sos mustard
Satu sudu dill kering
Sedikit tepung gandum dicampur air
Garam
Black pepper


Panaskan kuali dengan api sederhana.Masukkan satu sudu butter, 3 ulas bawang butih cincang, goreng sebentar.Masukkan 1 cawan susu segar, 1/4 cawan mayonis, 2 sudu sos mustard, satu sudu dill kering.Ya,herba dill memang amat sesuai dengan masakan ikan.

Campurkan sedikit tepung dan air untuk memekatkan kuah.Masukkan dalam kuali dengan api kecil.Kacau sebati.Akhir sekali perasakan dengan garam dan black pepper.Kacau sehingga mendidih dan Hidangkan.


3. Salmon panggang bersama lemon butter sos.



Resepi ini paling senang! MasyaAllah sedap pulak tu!.Rasa lemak dan masam memang kena dengan salmon.

Bahan-Bahan Sos :

1 atau 1/2 cawan butter
3 ulas bawang putih
sebiji lemon
Garam
Black pepper


Panaskan kuali.Masukkan butter.Ketuk 3 ulas bawang putih.Goreng sebentar.Perahkan sebiji lemon. dan masukkan beberapa keping lemon.Akhir sekali perasakan dengan pepper dan garam.Kacau dengan kasih sayang.Biar mendidih.Siap! boleh hidangkan dengan ikan dan sayur.


Alhamdulillah

Selamat mencuba! Happy cooking for your family.Bak kata Chef Amar TV Al-Hijrah,Masak dari hati,Masak dengan iman :)

Ikan salmon sangat bagus untuk kandungan.Ibu hamil & kanak-kanak juga digalakkan mengambil supplement tambahan seperti omega 3 fish oil.

Order secara online, kami hantar terus ke depan pintu anda.lawati www.alamvitamin.com


Baca manfaat omega 3 di sini :

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/DHAtingkatfungsiotakbayi//Article/index_html

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sistemnutrisiterbaikmudahkanprosespembelajarankanak-kanak//Article/index_html


Monday, January 7, 2013

Momen indah sekali lagi

Assalammualaikum

Alhamdulillah,adik baby membesar sihat dalam rahim ummi Buat kali ketiga dapat merasai tendangan,gerakan-gerakan,kadang-kadang tersedu-sedu adik baby.Terima kasih Allah.

 Masuk trimester ke tiga,lagi ligat adik baby.Terutamanya waktu malam,adik baby sangat aktif.Sampai tak dapat tidur ummi kemain berjoget-joget eh.HAHAHA.

Walaupun kadang-kadang rasa sakit,tetapi ia tetap momen terindah bagi setiaap ibu.Kaum ibu je merasa kan? Abi pun excited juga bila dapat rasa adik baby bergerak.Kakak dan abang juga! Paling seronok sapukan minyak ke perut ummi sambil menjerit menyanyi supaya adik baby bergerak.Hehe 

Pergerakan bayi dalam kandungan rahim ibu

Semoga adik baby menjadi anak yang taat kepada Allah ,memimpin kepada orang-orang bertaqwa, insan cemrlang,cerdik dan berhidung mancung...hehehe.AMIN

Wednesday, January 2, 2013

3rd pregnancy, 3rd little mujahid

BismillahAssalammualaikum 2013.

Syukur kita masih bernafas dan menikmati kehidupan.Semoga tahun 2013 memberi kesihatan,kebahagiaan dan rezeki yang mencurah-curah.

 Lama saya tak update blog ini.berbulan berbulan.Dan lebih rasa bersalah.Saya tak blog langsung tentang adik baby.Tak adillah ummi.Alhamdulillah sekarang dah masuk trimester ke tiga.Sekejapnya rasa.InsyaAllah dapat peluk adik baby bulan Mac 2013.

Mula rasa morning sickness,tak sihat semenjak awal ramadhan.Sesungguhnya sangat mencabar Ramadhan lepas 1433H.Beberapa kali hampir tertewasa.Tapi atas sokongan Abi dan adik baby yang kuat.Akhirnya,Ummi dapat puasa penuh.Alhamdulillah.you're my strong baby! Ada hari ok,tapi banyak hari lembik.Hehe.rumah pun tunggang langgang dengan uruskan aufa adam lagi.Abi lah yang banyak kemas pun bila dah tak tahan mata tengok.Tapi ada hikmahnya,kami dapat khatam Quran bersama-sama.Seronok sangat! :)

Kakak dan Abangnya pula makin memahami.Bila ummi muntah,adam cepat2 tepuk usap belakang ummi.Ambilkan tisu.Sweet abang adam ni.Cuma orang kata pembawa budak,bila abang adam tantrum,nak melekat je,berdrama tak bagi ummi buat apa2.Kesabaran tinggi.fuh..Masih belum weaning off juga.hmmm.mengempeng je.Lasak satu hal.jadi ultraman lah,tranformers lah,silat lah.melompat hempap sana sini,termasuk kita sekali.aduh ummi kena kick out & inside.

Kakak pula,kalau dulu teman ummi check up baby.Dia masih tak faham.Sekarang dia lah paling suka bila check up,riuh tanya gynae itu ini.excited tengok adik baby.Dah faham.Soalan paling tak tahan,dia tanya.Nanti baby keluar ikut mana?:)

Alhamdulillah masuk trimester 2,segala morning sickness berkurangan,car sickness juga.Pregnancy kali ni,tak boleh naik kereta.mesti mabuk.kalau lepas makan,keluar balik semuanya.Alhamdulillah,masuk trimester 2 dah boleh aktif semula.Barulah produktif kan.Boleh beraktiviti dengan anak-anak,masak,baking,gardening,outing,(dan melawa sikit..) hehe.Lega.Cuma,kaki kerap lenguh-lenguh (macam orang tua dah) dan pedih ulu hati.Trimester 3 ni perut dah makin besar.mengah-mengah juga.

Bab mengidam pula.Kali ini teringin buah kedondong, keropok lekor pantai timur, ayam goreng KFC.Paling best dapat makan sup daging air tangan suami.Bila nak dapat lagi,tak tahu lah.:) macam banyak je mengidam sebenarnya,mengambil peluang nak mengada-ngada sekali.Kan? badan pun dah tembam.:)

Gambar masa trimester 2.Raya Aidiladha 2012.:)

Adik baby at 11 weeks. InsyAllah, great muslim in the future! :)

Sambung lagi di lain masa :) Ok,mari berazam nak tulis blog dengan kerap lagi.:)