ads

Thursday, January 19, 2012

Aktiviti hari ini

Bismillah

Hari ini rasa malas.Ada kawan Twitter kata,saya tiada hari malas ke?.Ok,saya umumkan hari ini hari malas.Tetapi hari malas itu bagaimana? Saya pun tak pasti.Hehehe

Tetapi malas malas pun.Tak boleh tak layan dua anak.dua tanggungjawab di Rumah.Tak boleh lari.Dua dua perlukan perhatian dari pagi hingga ke malam.beginilah kalau SAHM.ibu ibu SAHM saja memahami keadaan ini.Waktu mereka tidur sahaja baru ada masa untuk diri sendiri dan menguruskan rumah yang kelam kabut,termasuklah menikmati secawan teh dengan tenang.phewww!

Hari ini buat craft paper plate mask.pastu suruh dorang main applications di ipad je.













Tetapi Ummi bersyukur.Dapat menikmati setiap masa dengan kamu.ummi harga peluang ini.Alhamdulillah.

Sabtu ini ada jemputan kahwin di JW marriot.Boleh tak Ummi mintak cuti sekejap? Kalian duduk dengan nenek atuk boleh? Ummi & Abi nak dating.Mahu makan dengan tenang.Boleh tak sayang-sayangku...:-)

-Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, January 16, 2012

Happy growing my son!

Muhammad Adam is 1year and 8 months today.4 months to go.:-)

Adam mula mengikuti jejak kakak,suka bertanya.Paling ummi suka apabila mendengar komunikasi antara dua anak-anak suci ini.


Adam tunjuk ke buku,sambil bagi signal kepada kakak.
Aufa : itu watermelon.
Adam : Apol! Apol! (Apple mengikut loghat adam)
Aufa : Bukan.Watermelon.
Adam : Hah? Hah?
Aufa : Watermelon! Watermelon!




Saya di dapur.tergelak-gelak dengar perbualan merekaYa Allah.Saya akan rindukan ini.































Why you're growing so fast dear? Adam dah besar! Tapi masih ada bau sisa sisa bau bayi.lemak lemak masam.Ummi suka cium kamu.Geram!

Sudah 1 tahun 8 bulan? Saya risau.Masa cepat berlalu.Apakah yang telah saya didik dia selama ini? Didikan ibu juga harus bergerak seiring.Ya Allah permudahkanlah.

Sayang anak anak Ummi.anak anak ke syurga :)

-Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, January 14, 2012

Pullman Putrajaya yang menawan

Bismillah.

Ini entry tergendala.Memory card sudah penuh dalam kamera,baru nak transfer.Bagusnya.*tepuk dahi*

Jadi nak kongsi gambar-gambar ketika berehat di Pullman, Putrajaya.Resort ini sangat mengagumkan senibinanya.Gabungan senibina melayu,cina,India dan Borneo.Paling cantik jika dibandingkan dengan Palace Golden Horses.Syurga Dunia.MasyaAllah.


Saya suka senibinanya,segala detailnya,dekorasinya.Unik dan wow! Biliknya pun sangat luas dan cantik.Ada bathtub yang besar.Servis pun memuaskan.Cuma,breakfast agak kurang menu.Sepatutnya kena lah banyak menu,sepertimana banyak bintangnya kan? tetapi syukur Alhamdulillah.Sesuai untuk menenangkan fikiran di sini.Berhadapan dengan tasik putrajaya.Damai sungguh.














Jadi, Pullman putrajaya resort adalah lokasi sesuai untuk anda berehat jauh dari kesibukan malah tidak memerlukan perjalanan yang jauh.Cuma nama yang dipilih agak kelakar.pull-man.Lelaki yang ditarik atau penarik lelaki? Hehe.

Alhamdulillah.Ada masa menulis lagi, kita ke lokasi lain pula.:-)

Sayang baby Raihanah







Kesayanganku selalu,Aufa,Adam dan Raihanah.Kami rindu baby Raihanah.Aufa pun kata rindu Raihanah.Cuti Raya Cina nanti baru dapat ketemu.

Friday, January 13, 2012

Kongsi resepi

Bismillah.

Saya mahu kongsi resepi kek dan masakan yang telah sayacuba.Sememangnya seronok bila berkongsi kemudian ada kawan-kawan yang mencuba juga.Keseronokan berganda.Resepi -resepi dirujuk di internet.Ada yang rujuk di buku nanti saya kongsi.Selalunya saya post projek memasak saya di instagram.Dari phone terus kongsi.Kali ini saya mahu tambah saham akhirat saya disini pula.Kongsi resepi seperti kongsi ilmu juga kan? ilmu untuk kenyangkan perut.Hehe.





Red Velvet Cake.Kek Baldu Merah.Saya buat untuk hari lahir adik lelaki saya.Rujuk resepi di sini.Betul,resepi memang mudah berbanding resepi-resepi lain yang saya rujuk.Terima kasih ayinmeran.Dan hasilnya,suami saya kata sedap.Hehe.Cuma pewarna yang digunakan banyak juga dalam dua botol.Mungkin lain kali,saya mahu cuba gantikan dengan beetroot.Lebih menyihatkan.





The Real Mushroom soup.Resepi asal dari Chef Jamie Oliver.Sila rujuk di sini.Saya ubah sedikit dengan menambah tepung gandum untuk memekatkan dan ayam kisar untuk menambah khasiat lagi.Saya juga gunakan dua jenis cendawan segar.cendawan butang putih dan cendawan butang perang.Apa yang saya belajar semasa menonton masterchef,bila nak masak cendawan jangan membasuh.Nanti rasanya akan hilang.Sebaliknya kupas kulit luarnya sahaja.Anak-anak saya amat suka mushroom soup campbells.Berselera kalau hirup itu.Jadi,saya dapat buat sendiri.Lebih puas makan ,seperiuk besar dapat! Malah, kita dapat teliti khasiatnya sendiri dengan menggunakan bahan bahan yang segar.









Roasted chicken with rosemary and lemon.Sila rujuk resepi di sini.Resepi asal ini dari Chef Jamie Oliver.Memang sangat sedap resepi ini.Anak-anakku yang picky eater itu makan dengan banyak! mungkin sedap ayamnya juicy dan lembut untuk dimakan.Alhamdulillah.




Devil's Food Cake. Itu namanya,tetapi kek ini sangat nikmat.coklat yang sangat padu luar dan dalam.Saya buat untuk hari lahir Mak dan adik saya.Resepi asal dari Nigella Lawson,rujuk resepi disini.Mengikut resepi asal perlu menggunakan muscovado sugar.Tetapi gula itu tidak terdapat di negara kita.Puas juga saya cari.Lalu saya tukar dengan gula merah.tukar dengan gula perang pun sedap.(kawan saya cuba).Apapun anda rujuk lah substitute yang boleh untuk muscovado itu.




Homemade tomyam seafood.Kali ini saya mencuba buat sendiri pes tomyam.Suami sangat suka makan tomyam.Tetapi ada satu kedai je dia suka pergi, sebab tomyamnya kow! Rahsia tomyam yang sedap tentulah bukan gunakan perencah tomyam kiub kan? Jadi,saya cubalah buatlah sendiri.Boleh rujuk resepi di blog noorsha ini. Hasilnya suami saya makan tiga kali tambah! Alhamdulillah.:)


Ok,Selamat mencuba!

Tuesday, January 10, 2012

Kids Activities : Baking M&M cookies

Bismillah.

Mengikut pendidikan Waldorf, kanak-kanak perlu dididik dan menikmati dunia melalui tangan, jiwa,anggota badan bukan hanya minda mereka.Waldorf mengemukakan  'Bake,play and learn sebagai aspek di dalam pembelajaran mereka.Selain dari itu,tidak dinafikan baking ialah satu aktiviti yang amat menyeronokkan! Lepas buat,dapat makan pula.Yummms! :)

Kebiasaannya Aufa jarang nap di tengah hari atau petang seperti adam.Mata dah tahan macam kita.Jadi,haruslah buat apa-apa aktiviti untuk dia.Kalau rajin,ummi ajak baking! Dia sangat suka.Dia tolong pegang mixer.Ummi masukkan bahan.Haritu buat cupcake.Suruh dia deco frosting.Wah,gembiranya.lepas tu,dah mulalah minta buatkan kek di malam-malam hari.*Pengsan*.

Jadi,baru-baru ini kami baking M&M cookies.Ini gara-gara terpengaruh dengan gambar-gambar di instagram.Terus teringin nak buat.Bahan-bahan ada pula,cuma perlu beli coklat M&M.Resepi cookies saya rujuk di sini


Ingredients

1 cup packed brown sugar
1/2 cup white sugar
1 cup shortening (jika tiada,boleh subtitute dengan butter)
2 eggs
1 1/2 teaspoons vanilla extract
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 1/2 cups candy-coated milk chocolate pieces

Directions

In a large bowl, mix sugar, shortening, eggs and vanilla thoroughly. Add flour, salt, and baking soda to creamed mixture. Blend well. Add 3/4 cup of M&M candies.
Drop dough by teaspoonful onto cookie sheet. Slightly push a few candies on top of each dough ball with remaining candies.
Bake at  (175 degrees C) for 9 to 11 minutes, to your liking.


Waktu nak deko.Adam pun bangun dari nap.Just right in time lah.Hehe.Join kakak sekali.Put M&M on the cookies,sayang! Sambil itu, suruh Aufa sebut warna M&M yang dia ambil.

adam sambil letak,sambil mengunyah.


tips : jangan letak dekat-dekat sangat.Nanti cookies akan mengembang besar.my oven comel je.kena bakar sikit-sikit lah jawabnya. kalau malas,simpan the balance dalam tupperware.esok boleh sambung bakar lagi.;)

Yeay! baking is so fun!

Tadaaaa.our yummy M&M cookies.it looks so fun & colourful!

Bake some for us, some for our neighbour and some for aufa & adam's aunties.Alhamdulillah :)

Ok,selamat mencuba kawan-kawan.Tengoklah muka Adam pun dah berwarna warni ;)

Happy Baking with kids.Have a wonderful time.InsyaAllah :-)

Art Fun : Homemade paint color


Bismillah.

Baru baru ini kami telah buat pewarna air kami sendiri..How cool is that? Ia tak memerlukan banyak bahan pun.Sangat mudah,menjimatkan, malah ia selamat jika anak-anak termakan.Tetapi masih bukan dimakan ya.Kali ini kami mencuba.

MasyaAllah! Rupanya banyak versi atau resepi warna air bila saya berjalan-jalan melayari internet.Ramai ibu-ibu kreatif.Terujanya! Kali ini kami mencuba, Homemade cornstarch finger paint.Saya rujuk disini.


Ingredients:
1/2 cup cornstarch
2 cups water
liquid food coloring

Directions: Mix cornstarch and water in a saucepan and boil until mixture thickens. Allow to cool, then add food coloring.


Tips : gaulkan tepung jagung dengan air dahulu sampai sebati.baru masukkan dan panaskan dalam periuk.Kalau tidak,jadi begini.stuktur pewarna jadi berketul.Haha.Tetapi beza resepi ini dengan yang lain ialah lebih pekat dan berkanji.

Dah sejuk.baru boleh campurkan dengan food coloring.Color mixkan warna yang ada,untuk mendapatkan lebih banyak warna.Anak pun teruja.Wow,magic!

gunakan muffin pan atau bekas telur kalau tiada container.Simple!

Alaskan dengan surat khabar lama supaya tak memenatkan anda nanti.Tiada berus,guna cottonbuds.jimat lagi.;-)

Happy face :-)

Lepas ini,ummi tak beli water color dah.Kita buat sendiri je.Anak ummi kan suka mewarna.

Adam bangun dari nap.terus join kakak! Weee.so much fun! :)


My little hands' arts!

Anda dah mencuba buat homemade paint color sendiri? Kalau ya,kongsilah anda ikut resepi yang mana? which one homemade paint color ;-)

Homemade chicken nugget

Bismillah.

Saya sudah kemaruk dengan homemade food,homemade stuffs.Maka,layan jelah eh.Ini cuba buat homemade nugget.Simple je rupanya.

Boleh lah buat untuk anak-anak,bekal anak ke sekolah.Made with love,tanpa pengawet,dan air tangan ibu sendiri untuk anak-anak ;-)




Resepi asal dari lydiamiza. Saya tambahkan sedikit keju mozarella dan sayur ke dalam nugget untuk lebih menyihatkan.:-)


Bahan-bahan :
900 gram dada ayam dikisar
1/2 sudu kecil  garam
secubit lada hitam
keju (boleh juga diganti dengan sedikit susu segar)
sayur-sayuran (brokoli/carrot/kentang yang direbus dahulu kemudian dikisar)
serbuk roti/cornflakes kisar/oat kisar
telur 2 biji dipukul

Cara : 
Dada ayam dikisar , di gaul bersama garam dan lada hitam . Bentukkan dan salut bersama serbuk roti/serbuk cornflakes.Salut pula dengan telur yang sudah dipukul dan salut lagi sekali dengan serbuk roti .Sedia untuk di frozenkan . Ayam itu tak perlu direbus dulu.selamat mencuba.;-)

Alhamdulillah atas rezeki dariNYA.:)

Saturday, January 7, 2012

Kenapa wanita suka shopping?

Bismillah.Sambutan tahun baru 2012 lepas kami meraikan dengan luar biasa di dataran kemerdekaan Shah Alam.MasyaAllah.Best dan meriah sangat!

Maka,inilah kali pertama menyaksikan ceramah Ustaz Azhar Idrus secara live.Kolaborasi pula dengan Zizan Raja Lawak.Memang tak kering gusi! Happy sokmo!

Ada satu soalan yang saya paling suka masa sesi ceramah mengenai wanita suka shopping.

Kalaulah dpt rekod jawapan malam tu,mmg bestlah.saya cari video kat youtube pun tak jumpa.Tapi terjumpa jawapan ustaz Azhar Idrus malam tu.memang cool lah ustaz.LIKE!


soalan: "Kenapa wanita suka berbelanja..isteri saya janji, sekali ni je-sekali ni je,tp beli jgk'

jawapan ustaz:

"wanita macam budak-budak.suka membeli.contohnye budak-budak, pantang tengok mainan terus je nak,padahal mainan dah banyak kat umah.macam juga wanita, padahal baju,kasut banyak dalam almari yg tak pakai lagi..nak beli lg..wanita mmg suke tgk benda yg cantik.. MEMANG TUGAS SUAMI CARI DUIT, ISTERI HABISKAN DUIT..kalau bukan isteri yang nak habiskan duit, siapa lg...kalau bukan isteri,siapa lg yang nak beli periuk,kuali,dll...SUAMI JGN MARAH..ISTERI BESAR JASANYA.. beranakkan anak, jaga anak-anak, tlg basuh bju kite,tlg msak,kemaskan umah,dan lain-lain.orang perempuan memang macam tu.Kita jangan marahlah.Kalau dia,kata nak beli sekali ni je.Tak beli lagi lepas ni.Jangan percaya.Kalau percaya,bodoh. "

Haha.Tergelak-gelak dengar jawapan ustaz.Waktu ustaz jawab,saya jeling-jeling sengih pandang suami.sambil cuit dan usik dia.Dengar tu bang..haha.Cool betul ustaz.First time dengar jwapan macam ni.

Tetapi isterimu kalau shopping still under control kan? Belanja dengan berhemah (shopping barang yang on sale saja ye).Hehe.Thanks bawak shopping tadi.Esok bawak lagi ye.Shopping is my theraphy.Kalau demam,pergi shopping boleh terus baik.Iyolah tu! :-)

Tengok video Ustaz Azhar Idrus.Katanya,suami wajib belikan isteri 2 baju dalam setahun.Huhu.Syukur Alhamdulillah lebih 2 baju dah tahun 2012 ni.Nanti belikan lagi ya.Korang pun sure suami belikan baju tak terkira banyak kan? sujud syukur.:-)


P/s : Sale di mana-mana.Fuhhhh...Sabar.Dugaan.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, January 6, 2012

Potty training Aufa

Bismillah.Assalammualaikum 2012.


Puteri sulung kami dah berumur 3 tahun 3 bulan.Kalau ikut tahun sekolah,dah 4 tahun.Dan akhirnya grad dari 'potty training'.Alhamdulillah..phewwww.After beberapa kali give up.Mula-mula tu dia asik terlepas.geram.Yelah,kalau dah lepas merata-rata.Risau dengan kebersihan dan memberi kesan kepada ibadah kita.Kena bersihkan betul-betul.Itu yang buat ummi dia give up tu.Hehe.

Sejak potty training dia.Karpet dan tikar semua bergulung.Kerap accident,dia dah sudah, baru cakap.Bila sedang leka on something,dia terlepas.Alasannya,"Aufa tengah baca buku tadi" .Hmmm.Yelah,kita tak ingatkan.dia pun lupa.Lagi satu,bila tengok adik pakai dryper dia pun nak jugak.memang mencabar rasanya mengajar anak potty training ni.Bila rasa give up,rasa nak hantar sekolah biar cikgu yang ajar.Boleh? Hehe.



Namun,atas nasihat dan sokongan dari ibu ibu hebat yang sudah berjaya training anak masing-masing.MasyaAllah,Thanks friends! Akhirnya,saya cuba lagi.Kali ini lebih persistent.Kerap kali tanya nak pee tak? Bila outing beranikan diri tak pakaikan drypers.Tapi dia pula risau.Asyik cakap nak ke toilet.Bagus juga kan.Hehe.setakat ini belum ada accident lagi di mall.



Apa yang saya buat sewaktu melatih dia ialah :

1 ) First of all,cari toilet train seat yang colourful di Toy r us.Bagi dia semangat nak poo situ,dia rasa selamat dan lebih selesa dia nak duduk.

2) Be persistent.selalu alert dan ingatkan dia ke toilet continously.of course,kita yang bawa dia ke toilet each time.Kalau dia minta nak pakai drypers.Pandai lah politik.Kita yang kena kuat.motivate dia semula.

3) Yang ketiga,kids reward system.Saya buat potty training chart.Bila dia berjaya ke toilet,reward dia dengan bagi 'bintang'.Saya bagitahu,kalau kakak pee,poo dalam toilet.ummi bagi star.(Lukis star di whiteboard).Lagi banyak ke toilet,lagi banyak dapat.Jadi,system reward begini,lagi menggalakkan dia.Gembira bila dapat star! Macam kita juga semasa sekolah dulu.Cikgu bagi bintang kat buku sekolah.Wah,seronoknya! hehe.



4) Dan yang paling penting puji dia.shows love,give hugs and kisses.Always.Puji dia pandai pee kat toilet.Well done,clever girl..Puji dia,dia dah besar.Ummi sayang.abi sayang.Teacher pun sayang nanti.Always praise.


Itulah,setakat ini begitu progressnya.Sekarang kena istiqomah jelah.cant turn back.Cuma malam sebelum tidur saya pakaikan dryper juga.Ada yang cadangkan gunakan waterproof sheet alas tidur dia.Saya belum cari lagi.Di baby shop biasanya ada jual.


Syukur Alhamdulillah.berjaya fasa melatih anak pertama ke tandas.Orang tua tua kata,yang pertama kita rasa susah.Selepas-selepas itu akan jadi mudah.InsyaAllah.Menjadi Seorang ibu masih perlu  belajar dan belajar.Life is a learning process.Dan,bukan senang menjadi seorang ibu.Semua ibu tahu itu :-)