ads

Sunday, October 23, 2011

Gambar lama

Alhamdulillah,Terjumpa gambar lama anak anak.Seronoknya! sebab sejak lappy kena virus.banyak gambar yang hilang.

Ini ketika Adam baru 5 bulan.Aufa baru naik pangkat sebagai Kakak 5 bulan.Adam gebu.Kakak pun kecik masa ni.sekarang pun kecik, tapi dah meninggi.


























Rindunya! Ummi Abi sayang kalian.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 15, 2011

Bercuti bawa anak kecil atau tidak?

Menjadi ibu adalah anugerah.
Maka, anda lebih bersabar atau hilang kesabaran adalah pilihan sendiri. 
-Ummi Salsabila (atas buah fikiran dan perasaan sendiri.Hehe)

Bercuti dengan anak kecil? atau tinggalkan? Mana satu pilihan anda? Ada yang kata leceh,remeh jika bawa anak kecil.Niat hati mahu bercuti dengan tenang tetapi jadi lebih happening jadinya.

Percutian lepas ini kami ke Pulau Perhentian (saya belum update pun), pertama kali saya tidak bawa anak sulung.Ramai yang tanya mengapa tinggalkan dia.Dia tinggal bersama keluarga saya selama 5 hari.Memang tahap rindu sangat-sangat saya dibuatnya! Sebenarnya suami mahu kami pergi berdua sahaja.Tetapi saya tidak sanggup tinggalkan Adam lagi.Dia masih menyusu.Malam sebelum tidur mesti mahu candunya.Di tengah malam pun mencari candu sebelum terlena semula.Kalau 5 hari saya tinggalkan? saya memang tak senang hati! saya belum bersedia!

Lokasi percutian menjadi faktor juga.Memilih ke pulau sebagai tempat bercuti satu cabaran juga.Kalau bercuti naik kereta lebih mudah.Faham-faham jelah.Barang-barang anak-anak ini.Macam-macam.Kalah kita! Anak dua,barang pun double.Di pulau pun mana ada shopping mall ya.Mana yang penting perlu bawa.Ubat-ubatan,susu,drypers dan lain-lain.Kalau naik kereta,sumbat sampai penuh pun tak apa.Tetapi ke pulau,kena transfer dengan bot.Leceh mahu angkut barang barang semua.senang bawak Backpack saja. Bila sampai jeti.Mana nak pegang anak-anak,mana nak pegang 2-3 beg.Banyaknya alasan kukuh.Haha.

Bercuti dengan siapa pun menjadi faktor juga.Lebih meriah,jika bercuti ramai-ramai.Semasa di sabah,keluarga ikut.Jadi,ramai babysitter! Sama-sama bergandingan bahu.Tunggu cuti sekolah akan datanglah.Ada rezeki,mahu bercuti dengan keluarga lagi! Oh ya,semasa di perhentian.Saya terserempak dengan family mempunyai dua anak bersama dua maids.Jadi seorang maid,jaga sorang satu! parents bercanda ria.Bestnya.Huhu.

Faktor masa juga.Kalau bercuti dengan anak-anak ini.Kena ikut mood dia.Waktu tidur dia.Tak boleh rushing ke sana ke mari.Jadi pening jadinya.Mungkin tidak sempat untuk menikmati percutiaan dan alam sekitar nanti.Jika bercuti dengan anak kecil,kena rancang jadual aktiviti dan lokasi mahu pergi.Jangka masa bercuti juga elok sekurang-kurangnya 3hari,2 malam.

Semasa di perhentian pun,saya kerap cakap dengan suami.Rindu kakak.Kesian kakak.dahlah dia suka pantai.Suka main pasir.Suami pujuk saya.Jangan risau,dia dengan family kita.Masa yang hanya ada ini tenangkan diri.Suami bawa bercuti untuk kita relaks kan? Dia mahu berduaan dengan kita.Duduk rumah jaga anak sendiri pun pressure ok.Tak percaya,cubalah.hehe.Jadi,inilah ada masa untuk diri sendiri dan kami bercanda.Betul juga cakap suami.Saya harus enjoy masa saya sendiri.Aufa tentu faham.Ummi 24jam berkepit dengan dia,setiap hari dengan dia,jaga dia.Kalau 5hari bagi ummi cuti apa salahnya.(saya menyedapkan hati,walaupun terlalu rindu).Naluri ibu.Kalau boleh tidak mahu berenggang dengan anak.Semua ibu pun begitu.Lagipun pergi dalam Malaysia je.Haha.Masih boleh contact bergayut dengan dia.Lepas rindu kejap.

Sebenarnya,terpulang pada diri sendiri.Kalau kita rasa susah,susahlah jadinya.Kalau kita rasa susah dan penat pun.Tetapi rasa gembira dan bahagia itu lebih.Yang susah pun akan terus lupa! Betul tak? Korang rasa macamana?

Kalau pun Abi mahu bawa ke Istanbul atau Paris.Ummi pun sanggup redah semua susah payah itu.Hahaha.Asal ada kenangan bersama.Bercuti dengan tenang bersama mereka.:)

Bweeekkk! Cukuplah angan-angan Minah Jeninah.Saya hutang entry tips bercuti dengan anak-anak.Terutamanya ke pulau.(setakat ini dalam Malaysia saja).tetapi syukur Alhamdulillah.Kang suami tak bawa lagi,menangis hiba pula.Nanti saya sambung ya.:-)

Monday, October 10, 2011

Hari Lahir Ketiga

Number Three on your cake
Two proud parents your day to make
One and only birthday girl

Here's wishing you the most happy day
Perfect and magical in every way
For you our love and biggest kiss
This day we surely would not miss
Happy Birthday...and all days beyond
 Thank You Allah

Empat Oktober 2011,genaplah usia puteri sulung ummi dan abi tiga tahun.Tiga tahun juga kami bergelar ibu dan ayah.MasyaAllah.sekejapnya dah tiga tahun.Stretch mark di perut pun belum hilang.Itu salah sendiri.Malas sapu palmer cocoa butter.Apatah lagi perut yang kempis,pinggang ramping sebelum adanya kamu dalam perut ummi.Sudah tiga tahun juga tidak kelihatan.Jadi,mula lah bertindak dari sekarang ya.Haha.Tapi,apa kesah.Semua itu diganti dengan kamu! Syukur tidak terhingga.

Tiga tahun lepas, ummi merasai sakit perut luar biasa.Barulah ummi tahu itulah contraction.Tiga tahun lepas,baru ummi tahu kesakitan nenek melahirkan ummi.Tiga tahun lepas,bermulalah kehidupan baru sebagai seorang ibu.Seperti tidak percaya.Sudah tiga tahun.Alhamdulillah.Kamu membesar dengan sihat dan semakin bijak.Anak ini lahir 4 Syawal dan 4 Oktober.Istimewa tarikh lahir kamu,sayang.

Empat syawal lepas nenek dan Atuk sudah sambut Hari Lahir Aufa.Belanja keluar makan sekeluarga di luar.Kali ini tarikh orang putih,kami bawa birthday girl outing ke Critter land dan menghabiskan masa berkualiti bersama.Mereka seronok.Kami bahagia.

Bila ummi tanya,mahu kek apa? Aufa membuat permintaan,mahu kek Dora Explorer.Sekarang kan dia sudah pandai demand.Sudah ada pilihan sendiri.Jadi,ummi mengiyakan apa yang diminatinya.Ummi mahu buat sendiri tidak pandai.menempah saja pandai.Hehe.Jadi,sambutan hari lahir dirancang di rumah nenek pada hari minggu.Baru meriah.semua Mak pak saudara ada.Tiada party-partylah jah..Haha.Makan-makan,gegak gempita, gelak tawa bersama keluarga.Semua gembira.




Kek dora.Aufa sangat gembira bila lihat kek ini.

Kek hasil kreatif dari Nadhirah, Babycakes by Good Eats .
Thanks for delivering it too!

Look at me. I am three!

Nyanyi dulu.Dia memang tak sabar nak makan kek itu.Lama menunggu.

Baby Raihanah pun ada.

Excited.She wanted to cut the cake by herself :)

 
Nenek masak nasi ayam.Ummi buat mini burger.My first beef patties.Resepi beef burger patties ini dari ayinemran. Sangat mudah,sedap dan licin! Alhamdulillah.Anda cubalah pula.

Raihanah hari ke 24.Comelnya kamu! Wanginya kamu!

Saat saat ceria
Kek yang sedap.Licin juga kami kerjakan.Alhamdulillah.

Sesi main belon

Belon,kegemaran hero kami.Tengoklah,leka ligat bukan main.Belon disepak-sepaknya.Geram betul.nak gigit-gigit pipi,tangan,kaki dia!

Mak saudara layan.Bertukar menjadi kanak-kanak ribena.


Ummi sangat bahagia menjaga kamu dengan tangan ummi sendiri sepanjang tiga tahun lepas.Kamu terlalu istimewa dari dulu sampai bila-bila.Kamu anak yang periang.Kamu petah berkata-kata.Bila kamu ada,cerialah hidup kami.You have such a big personality. Every day is a party in your world!

Semoga Allah SWT beri kamu kesihatan tubuh badan pada usia akan datang.Semoga kamu mudah memperolehi ilmu dunia dan ukhrawi. Semoga kamu menjadi anak yang solehah dan kakak yang baik.Amin.

Ummi,Abi,Adam terlalu sayang kamu.xoxo

Wednesday, October 5, 2011

Kali pertama ke perpustakaan

Each day of our lives we make deposits in the memory banks of our children.
-Charles R. Swindoll

Aktiviti minggu lepas ialah melawat perpustakaan buat kali pertama.Abbi diberitahu supaya datang pada hari tersebut kerana ada jamuan raya.Jadi 2 in 1 lah.Mahu melawat library baru juga.Namun,langkah kiri.Jamuan sudah berakhir.Makanan sudah licin.Sedih.

Hari itu.Barulah Ummi tahu wujudnya library baru negeri selangor ini.terletak di seksyen 13 di hadapan kelab golf shah alam.tidak ingat kali terakhir ke library shah alam dulu.semasa usia remaja mungkin.Dulu emak selalu bawa kami adik beradik ke library yang dahulunya berhadapan dgn muzium Shah alam.

Anak-anak kali pertama ke library.mentang-mentang library baru.Baru nak bawa.Dan hari itu adalah bermakna buat anak anak kerana mengenali suatu tempat bernama perpustakaan.Kami ajar library atau maktabah.Lebih mudah disebut.

Library ini menghadap sebuah tasik yang indah.Panorama menghijau di sekeliingnya.Bila masuk ke library kanak-kanak.Cantiknya! Moden.Ceria.Berorientasi kekeluargaan.Canggih.Terpegun.

Lengkap dengan tandas dan surau.Sementara anak anak explore tempat baru.Ummi solat sebentar.terdapat juga ruang meja kerusi untuk ibubapa.

Kemudahan computer disediakan juga.komputer dari mac lagi.Canggih.Eh,gambar komputer Mac tidak ambil pula.Nampaknya,Bukan anak anak saja riang gembira.ibu bapa pun melompat lompat begini.

Ya, ini kali pertama ke perpustakaan.Haruslah berposing merakam kenangan.Tetapi kamera tidak dibawa.Maka, gambar telefon tangan yang diedit supaya lebih mengagumkan telah berkhidmat sebaik mungkin.Haha.






Berdekatan kami, semua sedang berposing berlatar belakang pokok besar ini.Eh,ramai pulak berposing sakan di library baru.Nak masukkan dalam facebook la tu.Hehe.Jadi,haruslah berlakon sekejap.Gambar ni dari ipad.saya nampak pucat walaupun diedit.kurang asam betul!.





Adam tidak boleh fokus.sebab berlakunya aktiviti berlari lari oleh anak anak orang lain.meriah.Eh,library kanak kanak tiada rule.ini sangat menyeronokkan! Bebas.Suka hati kitorang lah.





Bermain dan meneroka sekitar kawasan.Buat lah apa saja kalian suka.





Adam minat buku tentang haiwan atau pengangkutan sahaja setakat ini.Adam terlalu minat dengan kereta.Sentiasa di tangannya.Malah,menyebut setiap kali ternampak.Tar Tar Tar! Itulah loghatnya menyebut Car.Hehe.Adam juga boleh membawa keretanya sendiri walaupun dalam huru hara.





Setelah ummi menjerit jerit.Panggil mereka.Eh,maknya pun buat havoc.pusing sana sini.tidak dapat mengawal keaktifan mereka.Dapat juga memancing perhatian.Ummi suruh saya membaca.oklah ummi..Adam bacalah ni..





Kakak belum habis explore.mula mengemas pula seperti biasa.Super rajin macam umminya.Haha





Ada sediakan meja kerusi comel2 ! Geramnya.kakak minat buku tentang princess,girly dan yang berwarna pink!





Gadis comel saya kerap bertanya.tempat apa ni,ummi? Ummi,jawab inilah library.Inilah tempat membaca buku.Banyak buku boleh Aufa baca.Dia mengiyakan.Ooooh library.Kini library ada dlm kotak memori dia.





Gaya Adam bila mahu meniru riak muka haiwan liar.Cukup bengiskah? Takut tak? Haha.





Walaupun gelap.Nak tunjuk belakang tu tasik.nampak tak? Kan dah cakap permandangan mendamaikan. ;-)






Anak-anak gembira sampai tidak mahu balik.Lain kali sudah tentu kita datang lagi.Mungkin lain kali kita boleh cuba meminjam buku pula.Inilah kenangan pertama kalian ke perpustakaan.Kami seronok kalian gembira.kalian minat buku walaupun belum pandai membaca.Alhamdulillah.:)

Jom kita ke library? Mahu?