ads

Wednesday, June 29, 2011

Restoran Makan Sedap Best Di Melaka, Asam Pedas Terbaik Melaka

Salam Sayang,

Cuti Sekolah lepas, kami ke Melaka.Bukan bercuti panjang tetapi  just a weekend getaways.Abi teringin nak makan asam pedas Melaka.Ketagihan sungguh.Hari tu makan asam pedas Johor di dataran glomac.Tetapi masih tak puas hati.Tidak sama katanya.Ummi pun tahu masak Asam Pedas.Tapi nak makan Asam Pedas Hjh Mona jugak! Apa lah Hjh Mona letak dalam kuahnya.Sampai suamiku addicted! Hehe.Tak kisah lah.Jom lah ke Melaka.Ummi orait je! Cuti cuti memang seronok.Melaka kampung kami.Tapi kampung sendiri pun tak habis jalan.Jadi, pecut ke Melaka.Satu jam setengah sudah sampai.

Cowboy ummi!

Sampai terus lunch di restoran Hjh Rahmah,di Jalan Bukit Katil.Berdekatan dengan JPJ,Melaka.Restoran ini memang destinasi wajib kami sekeluarga  jika balik ke kampung selain medan ikan bakar umbai atau muara sg Duyung.Ini lah restoran kegemaran kami.

Menu tengahari kami.Kari kepala Ikan,Sotong goreng tepung,Ulam-ulaman dan Air tebu sejuk! Complete set!.Alhamdulillah.Sangat sedap.Licin pinggan.Kalau ke Melaka, singgahlah restoran ini tau! Memang takkan meyesal.:)

Kemudian kami check in ke Hotel Abadi.Hotel ini baru 5 bulan beroperasi.Harga bilik dapat harga promosi lagi.Langkah kanan.:)

Besar biliknya.Servis pun lengkap.


Hotel ini tiada pool.Tapi ada bath tub! Aufa tak nak keluar.Berendam lama siap berenang kuak lentang! Best katanya.Pool kecil pun best!



Malam kami ke Melaka River Cruise.Kan saya dah cakap.Kampung sendiri pun tak habis jalan lagi.Jadi,baru terhegeh hegeh nak pergi lah ni.Hehe.Kami pergi masa cuti sekolah.memang panjang sangat beratur.Tapi meriah sebab ramai kanak-kanak.Perasaan seronok  terasa dan berjangkit oleh kerana kegembiraan mereka.

Ummi,that's elephant!


Cantik sangat permandangan semasa cruisng.Pengalaman menarik bagi kami.Kebetulan waktu ini sedang berlangsung Pesta Sungai Melaka.Terdapat gerai-gerai menjual, pameran autoshow, persembahan seni dan kebudayaan.Memang meriah sangat malam itu.Ramai pengunjung.Ummi sempat beli kek sarawak di salah satu gerai di situ.Kek sarawak dari Melaka ya.:)


Perancangan awal, kami mahu makan malam di restoran asam Pedas Hajah Mona,di Jalan kota Laksamana.Pernah pergi sekali masa balik kampung sebelum Adam lahir.Asam pedasnya memang marvelous.Bila kami sampai restoran tutup! Abi dah frust menonggeng! Rupa-rupanya hari Ahad tutup.Waktu beroperasi isnin sehingga sabtu.5 petang hingga 5 pagi.Kecewa.Jadi kami cari restoran asam pedas berdekatan.Tetapi sayang sekali, asam pedasnya tidak sehebat air tangan Hajah Mona.Balik hotel dengan kecewa lagi.Kalau mahu rasa asam pedas Hjh mona yang mantap ni korang jangan lah datang hari Ahad ya.Ingat tuh! :)


Esok selepas check out,kami jalan -jalan sekejap ke kampung mortem tengok keindahan dan keunikan rumah melayu yang masih dipelihara.Kemudian jalan ke bandar sekejap.Ummi plan mahu lunch di Radix Fried Chicken di Mydin Mall.Tetapi Abi masih belum puas hati.Mahu menjenguk sama ada Hjh Mona membuka restorannya atau tidak.Sanggup tu! Mana tahu dia buka.Masih berharap.Ish ish ish..


Bila lalu,sekali bukak! Menjerit suka gembira lah Abi seperti kanak-kanak mendapat aiskrim.Hehehe.Tetapi Asam pedas daging tak ada.Ikan pari dan ikan kembung saja yang ada.Akhirnya,kami dapat menikmatinya juga.Memang licin pinggan kami.Kuah asam pedas pun licin.Siap tapau kuah untuk bawa balik.Tambah ikan kat rumah nanti.Hehe.Kalau ke Melaka,singgah lah ke sini.Hjh Mona asam pedas,No 6,Taman Kota Laksamana, 75200, Melaka.

Apalah rahsia asam pedas hjh Mona ini? Mak cik mona boleh tak ajar saya? Apa rahsianya? Please mak cik.... Hehe.

Itulah cerita mengenai entry ini.Semuanya kerana Asam pedas Melaka...:)

Tuesday, June 28, 2011

Update Genius Baby On Board Playgroup

Salam Sayang Semua,

Sahabat saya, Shira ada meminta saya berkongsi mengenai aktiviti Aufa di GBOB.Katanya,di sana tiada playgroup begini jadi mahu menerapkan pada anaknya sendiri.InsyAllah,saya cuba update serba sedikit di sini ya.Harap dapat manfaat kepada semua.:)

Sebelum mula kelas.Baca Surah Al-fatihah dan nyanyi lagu Good morning!

Kelas terbaru Aufa pergi bertemakan Allah makes world.Ingat tak Early Reading set "Allah Makes" yang kami belikan Aufa dulu? Teacher watie menggunakan buku itu dalam kelasnya pada hari tersebut.Teacher pasang lagu yang menceritakan tentang world,skysun,moon,mountain,rain,rainbow,ocean, dan lain.Sambil menyanyi sambil ikut gaya body language yang diajar teacher.Selepas nyanyi is reading session.Baca buku Allah makes world, The Rabbit and the turtle story book,and adab in Islam book.Mengenai adab dalam Islam,bila kita kehilangan sesuatu barang atau apa saja.Kita kena sebut Innalillah...

Kemudian,Sesi wajib setiap kelas menyanyi lagu ABC phonics, Ants on the apple.Sekarang sudah sampai N.Anak-anak diajar mengenali huruf sambil mengenal pasti bunyi huruf dengan betul.Yang penting seronok,belajar sambil bernyanyi! Kemudian ialah sesi problem solving.Sebelum ini,teacher watie ada menggunakan wood puzzles supaya kids dapat selesaikan puzzle dengan bantuan mommies.Hari tersebut teacher mengunakan teknik matching.Setiap anak diberi satu gambar untuk mereka kenal pasti gambar yang sama di board.Kemudian lekatkan gambar sama di board tersebut.

Sesi seterusnya ialah, mengenal perbezaan perkataan.Sebelum ini teacher ada mengajar mengajar tentang up and down,sleep and awake,clean and dirty,smooth and rough,dan lain-lain.Kali ini teacher mengenai, haiwan iaitu Tiger dan anaknya,cub.Diberi anak meletakan perkataan yang betul pada gambar harimau atau anak harimau.Alhamdulillah.kelmarin tengok Tiger man di Discovery Channel.Tiba-tiba Aufa menyahut, Ummi, cub! cub! cub! bila ternampak anak si harimau.Wah! ummi sangat gembira dengan perkembangannya.:)

Selepas itu,adalah sesi bermain.boleh lihat video di bawah ini.Pada mulanya Aufa kekok.Lompat pada bulatan sambil memeluk bola yang besar.Hehe.Tapi lepas itu dia boleh buat.Comel sangat tengok dia terlompat-lompat! hehe



Aktiviti seterusnya ialah art session.Inilah waktu yang paling disukai Aufa.Tak sabar-sabar nak color katanya.Kali ini aufa mewarna menggunakan berus dan warna air mewarnakan gambar bumi.Sambil mewarna,tanyakan anak.what color is this? Blue,Green,White.Tengoklah.Aufa memang seronok semasa art time ini!


Selepas itu,seperti biasa sesi parachute dan bubbles time! Last sekali singing barney song and Allah is the best song.Akhir sekali choo choo train.Cop tangan,kaki dan perut.Baca Surah al-asr.Salam teacher dan kawan-kawan dan bersurai!

Harap dapat berkongsi manfaat pada semua.Jumpa lagi pada kelas akan datang.Insy :)

Bantu ibu baru dalam penyusuan ibu

Salam Sayang.

As Mother Theresa once said, “Never worry about numbers. Help one person at a time, and always start with the person nearest you.”

Pernahkah anda mendapat pertanyaan tentang dari sahabat, susu apakah yang terbaik bagi bayinya? Apakah jawapan anda? Jawapan saya ialah,Susu ibu! Atau dikenali sebagai susu cap gantung! Haha.Susu ibu adalah susu yang terbaik di dunia.Walaupun betapa mahalnya pelbagai jenama susu formula yang berada di pasaran.Susu ibu tetap susu yang tidak ternilai harganya.Ia merupakan anugerah yang dikurniakan sebaik seorang wanita  bergelar seorang ibu.Ia tidak boleh dapat dimana-mana melainkan dari seorang yang bernama ibu.Rugilah jika sesorang ibu tidak memanfaatkan sepenuhnya susu yang dianugerahkan Allah untuk bayinya.Ia umpama pasangan kembar kepada bayi.Ia datang bersama keluarnya bayi dari rahim ibu.Itulah keajaiban susu ibu kurniaanNYA.


 Anda bandingkan! Anda tentukan! 
source photo :perfectingmotherhood



Sahabat anda juga memerlukan keyakinan dan sokongan dari suaminya.Saya kagum dengan kaum bapa sekarang yang mempunyai kesedaran tentang kepentingan dan kebaikan  memberi susu ibu.Malah,ada yang memahami konsep secara teori dan teknikal.Yang penting,mereka memberi sokongan padu terhadap isteri masing- masing.


Sahabat saya ini risau dan musykil untuk memberi susu ibu sepenuhnya apabila mahu kembali bekerja.Bagaimana untuk memberinya semangat? Saya tahu.Saya surirumah.Senanglah bercakap.Padahal 24 jam boleh menyusukan terus.Tidak mencabar seperti ibu berkerjaya.Maka,amat-amat lah rugi jika menjadi ibu sepenuh masa pun tetapi tidak menyusukan anak sepenuhnya.Jadi,bila perlu memberi semangat, yakinkan dia yang dia boleh.Boleh.Kau boleh buat!.Ramai ibu bekerjaya yang boleh buat.Saya sangat kagum dengan mereka.Bayi harus diberi penyusuan ibu secara ekslusif sehingga 6bulan usianya.Penyusuan ekslusif bermaksud bayi tidak diberi susu,air atau makanan lain selain susu ibu.Berikan susu perahan ketika keluar berkerja.Mulakan mengumpul stok perahan susu dari tempoh berpantang lagi.Saya sudah mencuba.memang boleh! Yang penting perlu konsisten.InsyaAllah cukup susu untuk bayi.

Berikan juga kawan anda panduan untuk beliau memahami konsep penyimpanan,pemerahan susu ibu.Saya kongsikan blog ibu berkerjaya yang berjaya menyusukan bayi mereka.Antara blog yang saya selalu kunjugi, kaunselor penyusuan ibu, sarakids dan ibu bekerjaya,alinalan.Banyak info tentang penyusuan.Malah,kedua ibu ini adakalanya perlu travel ke luar negara.Tetapi masih berusaha memerah susu dan membawa pulang stok EBM walaupun jauh beribu batu! Walaupun berpisah raga,jauh manapun jaraknya, susu dari darah ibu tetap menyatukan mereka.Jiwa dan kasih sayang ibu tetap bersama.Itulah 'bonding' diantara ibu dan anak melalui susu yang membesarkannya :)

Jika anda menyusukan bayi anda,jika anda  percaya tentang nilai dan betapa berharga susu ibu, anda juga boleh menyokong ibu-ibu baru beralih langkah yang betul iaitu penyusuan ibu.sepenuhnya.Susu ibu power! :)

Sunday, June 26, 2011

Borneo : Hari Terakhir

Salam Sayang,

Bila lah nak habis cerita di Sabah ye.Entry kali ini penghabisan cerita kami mengembara di bumi Sabah.Lambatnya habiskan.Yang penting enrty-entry di Sabah dapat jadi rujukan kepada kawan-kawan yang mahu bercuti ke Sabah nanti.Ada yang dah book tiket,ada yang sedang merancang.Anyway,Selamat bercuti ke Sabah yang indah!


Hari ke tujuh : 20 May 2011, Hari Jumaat

Hari terakhir kami di Sabah, Allah turunkan hujan yang lebat pada pagi itu.Perancangan hari ini kami mahu ronda lagi sekali round ke Pulau.Selepas sarapan di hotel dan check out, kami terus ke Jesselton Point untuk mengambil bot ke Pulau Sapi.Bayaran bot dan cukai ada saya nyatakan di entry sebelum ini,hari kedua di Pulau Manukan.Sempat juga shopping di Jesselton Point.Abi mahu snorkelling.Jadi disebabkan tidak mahu berkongsi snorkel dari orang lain.sanggup dia beli juga.Haha.Harga barangan kraftangan,dan cenderahati di sini cantik-cantik juga.Tetapi harganya lebih tinggi dari di pasar philipine.

Kami memilih Pulau Sapi kerana kata egen pulau Sapi mempunyai lebih banyak coral.Kami mahu menghabiskan masa di satu pulau saja sebab pantai dan keindahan pantainya tetap sama.Jadi,Lain kali datang ke Sabah boleh ke 3 pulau lagi,Mamutik,Gaya dan Sulug.Sedapkan hati je sebab tak dan lah nak round semua pulau! Hehe.Pulau Sapi lebih kecil dari Pulau manukan.Jadi,persisiran pantai agak padat dengan pengunjung.Ketika sampai kami cari port sesuai untuk lepak.Egen cadangkan kami sewa tikar, RM10 dan Abi sewa safety vest RM10.Kalau nak sewa snorkel boleh juga,RM10 juga.Tetapi Abi dah beli senyap senyap snorkel tadi di jeti.Sabar jelah.

Adam lebih relax naik bot kali kedua.:)


Kemudian Abi snorkelling.Ummi jaga anak-anak leka bermain pasir.Abi kata  seronok pegang ikan-ikan cantik-cantik dan jinak-jinak.Coral pun ada.Dengar cerita jelah kan.Hehe.Bila dah tengahari lapar pula.Disini ada juga disediakan cafe.Keistimewaan di Pulau Sapi ialah ada disediakan makanan BBQ oleh pihak egen,RM45 per  seorang.Kalau order untuk seorang pun takpe,sebab pilihan makanan sangat banyak dan boleh ambil semua..Boleh lah kami share -share.Hehe.Lagipun mahu simpan perut nak makan restoran istimewa nanti.Tunggu restoran apa itu? Tunggu..:)

Benda alah pengorek tu beli di jeti tadi.Ada aktiviti dorang sementara Abi snorkel.


video anak-anak main pasir :)

Adam bukan setakat pasir dia main.Daun,buah-buah kering yang jatuh pun dia nak makan! Semua nak masuk mulut.

macam dah sunburn je.Belum sehari snorkelling.Hehe

main pistol air pula

Habis sampai atas kepala pasirnya!

Aufa memang leka betul main tak henti-henti.Ajak makan pun tak layan.

Lepas snorkel.sempat celup-celup mandi kejap.Aufa biasalah susah nak pujuk suruh naik.Suka mandi laut!

 
Happy family <3 *Love*
 
Pantai Pulau Sapi yang dirindui


Video yang kami rakam  di pulau Sapi.Subhanallah!

Aksi melompat Aufa.Yeay! Im so Happy! Wajib kena ada aksi melompat ni kat pantai kan?:)

Aufa lagi.Dia suka bergambar.Asyik suruh ambil gambarnya saja.Tapi ummi suka gambar nih.

Lepas bersihkan badan dan solat.Kami terus balik semula ke Jeti.Sampai di Jesselton point,kami singgah beli aiskrim buatan tempatan dijual di gerai jeti tersebut.Sedap aiskrimnya.Thanks Kak ain kerana mencadangkannya. Destinasi terakhir kami ke Atmosphere Revolving Restaurant terletak di tingkat 18  Bangunan Yayasan Sabah atau sekarang dikenali sebagai Menara Tun Mustapha.Thanks sekali lagi kepada kak ain kerana mencadangkan kami ke sini.

Restoran ini berputar selama satu jam.sungguh romantik melihat permandangan indah sambil menjamu selera.Siap dipasang lagu-lagu romantik.Best2! :)

saiz makanannya saiz besar,halal, tak mahal sangat lagi Sedap-sedap! Sedang lapar pula.Yummyyy!Alhamdulillah.

 Kami sedang berputar.weee!!.Pengalaman pertama seumur hidup juga ini.

Yes, I love you.* Aisheteru*

Selepas makan,kami bergegas ke LCCT.Kami selamat sampai ke KL pada pukul 10 malam.Berakhirlah cerita pengembaraan Upin dan Ipin ya.Hehe.We love Sabah Borneo.Kami terlalu sayangkan bumi Sabah.Kalau ada kesempatan dan rezeki mahu ke sana lagi.Alhamdulillah,percutian kali ini sangat seronok buat kami.Memang bahagia tak kira bercuti kemana pun tempat percutian asalkan bersama keluarga.Ya Allah,kau berikanlah kami,ahli keluarga dan kawan-kawan kami kelapangan masa dan rezeki untuk menikmati keindahan ciptaan hasil tangan Mu.Sesunguhnya Kau pencipta Maha Agung bagi segalanya.

Semoga sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada kalian.
Jumpa lagi di destinasi seterusnya,InsyaAllah :)

Thursday, June 23, 2011

Mini Beef Pie

Salam Sayang

Lama teringin mahu buat pie.Asyik tengok rancangan masak-masak di Tv saja.Asyik tengok cara-cara buat pie saja.Hari itu ada tengok rancangan Daily cook di AFC.Salah seorang tetamu jemputan buat easy peasy beef curry puff.Tengok macam senang sangat.Tak boleh jadi ni.Geram.Jadi semangat mahu buat juga lah.

 My first ever pie! Haha.herot berot mengeleber tapi licin juga!


Bahan-bahan intinya.Goreng daging cincang dengan sedikit minyak. (saya guna daging cincang ramly separuh paket).Dah empuk daging masukkan sebiji bawang besar dipotong dadu dan seulas bawang putih dicincang halus.Kemudian masukkan satu sudu serbuk cili,dua sudu serbuk kari,dua sudu tomato puri atau tomato pes,dan tambahkan secubit garam.Akhir sekali masukkan dua sudu tepung gandum yang dicampur air.

Kemudian ambil adunan pastri, saya guna jenama kawan yang berbentuk segiempat kecil.Saya beli di giant.letak pastry dalam cup foil.Kalau mahu kemas,potongkan lebihan pastri.Tetapi saya sayang.Jadi biarlah menggeleber.Hehe.masukkan inti daging tadi.Ikut suka masukkan banyak mana.Kalau buat sendiri banyaklah inti.Kalau beli ciput je kan.Kemudian saya tutup bahagian atas dengan potongan pastri secara bersilang.Akhir sekali sapukan sebiji telur yang dipukul di atasnya.Saya bukan sapu tapi tuang lebih telur kat atasnya.Hover!

Bakar dalam oven dalam suhu 230 celcius dalam 10 minit.Kemudian perlahan suhu kepada 180 celcius pada 20 minit seterusnya.senang saja kan.Selamat mencuba!

Lain kali mahu cuba buat pie lain pula! Saya suka pastri! Yummmm.:)

Thursday, June 16, 2011

Muhammad Adam 1st Birthday Celebration!

Salam Sayang,

Ini entry tertangguh.Baru sempat menulis tentang sambutan hari lahir Adam, boboy ummi yang tersayang.Hari lahir Adam,16 Mei 2011 kami berada di Sabah.Jadi merancang dari awal,mahu sambut kecil-kecilan saja seminggu selepas balik bercuti.Alhamdulillah,majlis kesyukuran ulangtahun Adam berjalan lancar seperti yang dirancang.

Kami jemput ahli keluarga saja.Bukan buat party.Majlis kecil kecilan sebagai kesyukuran kami Adam membesar dengan sihat.Kira makan makan bersama ahli keluarga saja.Lagipun si kecil,masih belum mengerti apa apa.Tak mengerti apakah hari lahirnya.Semoga suatu hari nanti dia akan menghargainya.Yang penting,kita bahagia melihat anak gembira.Yang penting ada kenangan.:)

Menu hari tersebut ialah udang pangang, meatball spaghetti dan laksa utara.Ummi masak udang dan spaghetti saja.Laksa kedai yang masak.Hehe.Alhamdulillah,adik-adik tolong-tolong buat preparation dan mengemas. tetamu ahli keluarga saja boleh lah masak.Kalau ramai,memang tak menang tangan lah.Nasib baik Adam baik tak banyak ragam hari itu.Duduk atas sofa sampai tertidur sendiri tunggu ummi memasak.

Menu Udang tu yang menjadi tumpuan.Udang harimau saiz XXXL yang dibeli di Sabah hari itu.Nampak udang, jala udang dulu lah.Hehe.Ummi perap dengan lemon,garlic,onion,thyme,oregano,olive oil,lada sulah dan sedikit garam.Bak kata,Chef Robert, Lesson to grill di AFC, its a great combination to grill !


Projek D.I.Y ummi.Bukan tempah tau.Hehe.Tengok contoh others party decoration.Then design sendiri.Seronok juga buat kerja gunting,menampal dan merias ini.

Happy 1st birthday Adam!


Alhamdulillah,syukur dengan rezeki Mu Ya Allah..

Sudah genap setahun kami berempat!

Ahli keluarga dan anak-anak.Joy,laughter and happiness.Anak-anak seronok main belon! Suka sangat belon!

Selera kakak makan.Suka tengok! bukan senang nak makan camni.

 I'm one already !Adam tak nak semyum! Suka control macho je boboy ummi ni.

Kek hari lahir yang ditempah sebulan lepas.Umminya yang excited lebih! :)

Ummi mahu design yang sweet saja for his 1st birthday.Tapi paling suka figurine baby ini.Comel!

 Blowing a candle! mak cik-makcik adam pun nak jugak! Haha

 Adam blur..Apa yang sedang berlaku di sini? 

Adam tak tahu tiup.Kakak dah pandai tiup.Meh,fuhhhh! kembong pipi kakak.hehe

Makan kek comot!


His favorite things, truck and balloon.

Happy sweet sweet boy! Happy 1st Birthday! Semoga Adam terus membesar dengan sihat.Semoga Adam menjadi anak yang soleh dan cemerlang.Amin..:)

p/s: Adam dah pandai kiss.Bila suruh dia sayang kita,kiss kita.Terus dia kiss.Siap ada bunyi muah!!! Hihi.Suka sangat! Kita je asyik kiss dia.Sekarang dah dapat ciuman balas.:)

Wednesday, June 15, 2011

Resepi Ikan Terubuk masin goreng cili padi

Salam sayang,

Sudah berapa hari tidak sempat menulis panjang lagi.Tetapi tidak mahu blog ini sunyi sepi.Hari ini mahu kongsi resepi ikan terubuk goreng.Ikan terubuk dibeli dari bumi Sabah yang indah dan dirindui.




Basuh ikan dan buangkan garam dalam perut ikan.Potong kepada beberapa bahagian dan rendamkan supaya hilang rasa masinnya yang agak melampau.Hihi.

Kemudian lumurkan ikan dengan tepung jagung supaya bila digoreng ikan tidak hancur.Panaskan minyak,goreng ikan sekejap.Sebiji bawang besar dihiris, dan 2 ulas bawang putih dihiris, beberapa biji cili padi dihiris.Ikut mahu tahap kepedasan yg bagaimana.mahu pedas lebih,tambah lagi.

Angkat ikan yang sudah digoreng garing.Kemudian tumis bawang dan cili padi tadi dengan sedikit minyak.Bila dah naik bau,masukkan air asam.Sudah siap! Senang saja kan.Sedap makan dengan nasi panas dan sebagai pembuka selera.Selamat mencuba.

Wordless Wednesday # 07 [ Makeover yang over]

Friday, June 10, 2011

Borneo : Persisiran Pantai Sabah

Salam Kasih Sayang,

Bila nak habis cerita di Sabah ni.Banyak betul entry Sabah.Hehe.Ada juga yang tak sabar suruh saya sambung.Ok,ok.Pelan pelan kayuh.Ada yang sudah membuak-buak mahu terbang ke Sabah.Kasi racun lagi korang dengan entry ini.hehe.Ok,Jom kita sambung:)

Hari ke enam, 19 May 2011, Khamis.

Selepas sarapan di hotel, kami meneruskan perjalanan di bumi sabah ini.Disebabkan Chalet yang kami menginap agak jauh dari bandar.Jadi kami menyewa kereta hingga hari terakhir kami di sini.Alhamdulillah,kali ini kami dapat murah sedikit.Proton saga, RM140 sehari.Hari ini kami bercadang mahu ke semua persisiran pantai di Sabah.Saya paling suka entry ini.Sebab dapat pergi banyak pantai cantik-cantik.Saya sangat2 rindu...:(

1.Pantai Tanjung Aru

Kami singgah di Tanjung Aru Beach.Pantai ini dekat dengan bandar dan kawasan perumahan.Syok betul.Kalau dekat dengan rumah, selalu dapat mandi pantai.Tak pun buat rumah kat tepi pantai macam dalam drama korea Full House.Bestnyaaa.Berangan! hehe.Kami just singgah sekejap sahaja di sini.Ada banyak hotel berdekatan antaranya Shang Ri La Resort,Tanjung Aru.

               Waktu pagi,belum ada orang mandi manda lagi

2. Sutera Beach Resort

Kami singgah sini untuk bergambar.Cantik permandangan.Mood ala-ala di Miami.hehe.Sampai saja beli bread crumbs nak bagi ikan-ikan makan.Banyak betul ikan.Air pun jernih macam biasa.Besar kawasan resort ini.Di sini juga disediakan private bot untuk ke pulau-pulau.Caj yang dikenakan ialah RM50 seorang. Di dalam resort ini,ada beberapa hotel antara Magellan Sutera Resort.Memang taraf 5 bintang hotel-hotel di sini.Kalau duduk di sini,tak perlu lah keluar tempat lain.pusing menikmati hotel, bilik, pantai,dan pool yang disediakan.Kalau nak honeymoon sesuailah.Habiskan masa di sini saja.Hihi.

Seronok melayan ikan-ikan makan

Smile sayang!

 Sutera habour in love!


relax kejap di pantai resort.Angin pantai best!

3. Pantai karambunai

Kemudian kami ke Karambunai pula.Kak farah Sarakids cadangkan ke sana.Perjalanan dari Kota kinabalu adalah dalam 40 minit.On the way ke karambunai kami singgah di Lintas.Kelihatan pasar basah menjual ikan dan sayuran di tepi jalan raya.Ramai yang berhenti.Ikan-ikan fresh dari laut.

Kami ke nexus resort & spa Karambunai.Resort ini pun sangat luas.Bila sampai sana memang cantik sangat pantainya.Subhanallah! The most beautiful beach i've been seen! Siapa yang pernah pergi pun cakap yang sama juga.Air lautnya sama jernih seperti di pulau manukan.Pasirnya putih.Kami sampai di sini waktu tengahari,jadi tidak lah mandi.Panas terik betul ketika ini.Rugi pula rasanya.Terbayang-bayang pantainya yang sangat cantik.Kalau nak honeymoon,resort ini pun sesuai.Lagipun pantainya sangat cantik.Tak perlu ke pulau-pulau pun takpe.Mood honeymoon di sini memang terbaik lah.Abang, nanti honeymoon kita pergi sini lagi boleh tak?  Ayat kasi racun.Hihi.



 Sangat best lepak kat bawah pokok,depan pantai yang sgt cantik.angin tiup sepoi-sepoi.Rindu...:)

 Yeay! Besssstttt sangat...:)

 Pantai Karambunai nan indah

 Relax sambil makan biskut.Abi dah terlelap tu.Syok betul angin pantai! Tenang sangat...

 Special pose from aufa!

Aufa dah pandai posing sekarang.Asyik suruh ambil gambar dia.kami jalan ke pantai sekejap.Cuaca sangat panas.Aufa sempat terjatuh tersembam muka kat pasir sebab excited lari lari.hehe.Tak dapat mandi,cop muka kat pasir pun orait lah kan! Haha.


Kemudian kami bertolak ke Tuaran.Kami singgah di town tuaran.Singgah makan tengahari dan solat di masjid Tuaran.Bila kami ada penduduk di situ,apa menarik di tuaran.Yang menarik,pantai Dalit dan Taman buaya tuaran.Kami singgah kedai beli barang, ramai yang bertanya sama ada kami bekerja dan mengajar iaitu cikgu di Sabah ke.hehe,Kami jawab kami datang bercuti saja.Mereka dapat cam disebabkan percakapan kami tidak sama dengan dialek mereka.Hehe.


4. Pantai Dalit, Tuaran

Pukul 4 petang kami sampai ke Pantai Dalit di Shang Ri La Resort.Ramai penduduk yang kami temui mencadangkan kami ke sini.Persisiran pantainya sangat luas.Pasirnya putih.Tetapi sayangnya, air lautnya tidak sejernih air laut di pantai karambunai tadi.


 Shang Ri La Lobby. very nice!

 Persisiran pantai luas! Boleh main volleyball,bola sepak pun boleh.Pasirnya putih dan halus.Boleh main pasir juga.Buat castle!


 Aufa sangat seronok! Dia dah suka pantai dan laut sekarang.Siap main baling-baling pasir.Bila ajak balik,punya lah susah.Lama pujuk..Aufa,the beach girl! :)

 Adam senang mengamati struktur pasir.Dia still geli.Cool sekejap.Menangis juga lepas tu.

Selepas kami bersihkan diri.Sebelum balik,sempat tengok sunset di Pantai Dalit.Subhanallah..sungguh indah! saya terlalu rindukan tempat ini...:(

Kemudian kami bertolak balik.Jalan balik permandangan sangat indah.Hari ini hari terakhir kami dapat melihat sunset di Sabah.Langit berwarna oren.Sepanjang perjalanan, kami menikmati permandangan senja pantai dan sungai yang sangat mengagumkan.Indah sungguh bumi Sabah ini.

Sampai hotel,kami mandi, solat dan makan.Kemudian semua pengsan! Mata kami dah terikut waktu di sini.Pukul 8 atau 9 mata dah berat betul.

Ok,esok hari terakhir kami di sabah.Sedihnya nak meninggalkan sabah.dah jatuh cinta dan cinta tempat ini.ok,to be continued....:)

p/s: gambar-gambar akan diupload di facebook.:)