ads

Monday, November 30, 2009

Ulangtahun Perkahwinan Ke2




Alhamdulillah, hari ini tepat 2 tahun usia perkahwinan kami.30 Nov 2007 kami selamat diijabkabulkan.dan hari ini happy dan bahagia dgn kehadiran puteri kesayangan kami.aufa memang menceriakan hidup kami dengan aksi2nya setiap hari..insyaAllah, tahun depan lahir seorang lagi cahaya mata kami.kami berdoa semoga kebahagiaan tetap milik kami selamaya.amin.ecehwah!ni ada sikit gambar di hari perkahwinan kami.ummi tak pernah share kat blog kan selain gambar nikah ini...


Kami baru pulang bercuti sempena 2nd wedding anniversary.Alhamdulillah,seronok dapat spent time together.nanti ummi share pictures kami di sana ye.malam selepas kami balik ke KL.aufa tak berapa sihat.tiba - tiba demam panas.pukul 1 pagi,ummi terjaga coz aufa merengek2.rasa badan dia, memang panas betul.alamak,gelabahlah.coz ubat demam dlm simpanan pun da abis.terus kejut abi.bersiap pi DEMC.sambil tu ummi sapu aloe vera in bottle sejuk2 kat badan dan kepala aufa..aloe tu nenek atuk aufa bagi.pesan sapu kat badan aufa if demam.


Bila sampai DEMC, tunggu turn masuk jumpa doc jap.bila doc amik temperature bdn aufa.mmg tinggi.40 celcius da.then, doc masukkan ubat veron (ubat punggung).doc advise balik nanti mandikan aufa dengan air suam.then,kami dibekalkan ubat demam,veron, ubat batuk selsema, dan antibiotik.kalau suhu naik lagi,kena masukkan ubat veron cepat2.Alhamdulillah,esoknya demam aufa dah kebah.skang tinggal batuk dan selsema.pastu,ummi pulak dah mejangkit batuk dia.

Petang esoknya, turn ummi pulak wat pregnancy cek up.skang dah masuk 17weeks.dah lmbat seminggu dari appoinment.vitamin pun da abis.bila timbang berat.naik 2kg.tapi yang tak oknye, tekanan darah ummi rendah.doc kata probably coz ummi kurang minum air dan volume food intake tak cukup.alamak..memang betul kot.lagipun,aufa still breastfeed.mmg ada usaha nak weaning off.tapi aufa nak gak.tu yg tak sampai hati tu..aufa minum gak Formula milk.Paedtrician aufa, Dr Fadzillah suggested bagi susu pediasure.coz susu tu tinggi kalori.sesuai untuk aufa yang tenit tu.tapi aufa akan minum bila waktu dia betul2 lapar je.especially waktu pagi.pastu dia cari nenen gak.hehe.lagi2,bila nak tidur.nak kepit je.doc suh usahakan kurangkan breastfeed aufa.usaha bagi botol.tak pun,ummi kena amik vitamin lebih..Then,doc amik darah.nak tengok nutrien dlm badan ummi cukup ke tak.if tak cukup,dia akan call balik.coz ummi kena amik more supplements lain..


ok,da..aufa dah mengamuk..hehe.bye...

Saturday, November 14, 2009

Cerita Si kakak

Salam sayang sume..hohoho... lamanya tak update..sejak kena penyakit MMM ( mood swing,mabuk & malas) jarang betul citer about aufa.then, lama tak letak picture aufa kan..:)



aufa makin byk akal,lasak,talkative,responsive, makin phm apa kita ckp,suka tiru apa kita buat,enjoy exploring a.k.a tukang menyemak.hehe.ni ummi nak citer development and activities aufa at 12months & 13months.

1.skang kami dah panggil aufa kakak.ummi n abi tak panggil aufa baby lagi.hehe.ummi ajar aufa syg baby dlm perut.nanti aufa akan cium perut ummi.sweet!!!

2.aufa blum jalan.masih belajar bertatih.she still prefer crawling.kdg2 dia wat berdiri lepas.skng tgh berlatih jln using her push car.comel tolak terkedek2!!haha





3.ini budak byk manja woooo..nak berkepit je.mcm hanger kat bdn ummi.kn tinggal kejap punyelah melalak sekuat hati.jiran2 pun heran.dorang kata nape tu? nangis kuat.dorang ingt aufa jatuh ke..ummi kate dia mmg mcm tu.tak bole kena tinggal.dorang kate,mmg sshla nak wat keje cmtu.memang susah ummi nak setelkan house chores.tunggu dia tidur baru kelam kabut nak buat kerja.bila dia dah bangun terbantut baliklah kerja ummi.bila main dlm playroom pun kene teman.if kita keluar, dia pun ikut keluar.selagi kite tak lyn dia.mengamuk.menangis sambil nada marah2.manja sbb nak dpt adik ke ni.. :)









4.mulut byk bising.banyak btol mulut.pot pet pot pet..suka ummi abi tgk dia bercakap.hehe.lawak!.


selain bahsa german aufa ada sebut certain word like,



abang. ummi panggil abi , abang.aufa pun ikut panggil abi, abang.tiru ummi je.


nak- bila nak makan or minum.


tanak- bila tak nak sesuatu



baby (bila nmpk baby or rkn sebaya)



tikkk (cantik),



dah-sudah


dap -sedap



ape? napeee?



yannngggg( sayang)



yang paling best.lately dia pandai sebut Awwah (Allah). Ya Allah!!! bile brg jatuh or food tertumpah.suddenly sebut ya Awwah.....(pelat tau.hehe) cute!!



5.bila bace buku suke respon & smbil point to n tny ummi eeehh,apeee tu?? .tu jelah yg phm.yg len besela bhs german dia.skang bila bermain toys nmpk dia more interested.if dulu ummi je yg excited lebih.haha.




6.aufa loves music.she prefer her musical toys,musical books n bila ade iklan dia akan terus pi dkt2 tgk tv n goyang2 bdn.iklan dia paling suka iklan ribena& lemon.yg lagu hindustan tu.hahaha.dia comel,dia buah hatiku...hahaha.suka iklan potong! potong p1wimax gak.iklan yg ada ibu & anak pun suka gak.dia akan pegi kat kite tiru apa dlm iklan tu wat..



7.suka mngmbil perhatian org.suke senyum2 sengih tibe2 kat org yg tak kenal.


8.bila bergmbar,suka wat peace!!


9.hobi skng tibe2 suke hisap kaki sjk bulan puasa aritu.betulla org tua kate if hisap kaki dia nak dpt adik.huhu


10.suka show her loves.pndai syg ummi.kdg2 tibe2 die dtg kat kite.cium pipi kite berulang kali.pipi kanan,pipi kiri,so sweet.. :)





11.aufa loves to share her food.pandai nak suap kita plak.dah mkn mcm2.dah pandai kunyah.apa kita mkn sume dia nak..aufa akan ckp, nakkk..bila nmpk food.tp mkn nye sikit je.pastu bila tgk kita mkn sendiri,dia pun nak mkn kat pinggan sendiri.nak suap sendiri,nak pegang sudu seendiri.tak bagi,mengamukla.bukan pandai mkn sendiri pun.habis bersepah2..konon nak jadi
kakak kan.. :)




12.makin lasak..pnjt sana sini.pnjt tangga fav die.ummi tak pasang pagar.just letak kerusi n bantal sofa.dulu halang je dgn kerusi.dia pandai masuk bwh kerusi tu.pastu pe lagi BOLOS!!! panjat terus.




13.suka mandi.bila ummi kate jom mandi.terus tarik2 baju nak bukak sendiri.bila mandi nak lame2.bila ummi kate,dah? aufa geleng2.nak mandi lagila tu.nak main air..ummi suka nyanyi lagu sndiri bila mandikan aufa..wash your hand,wash your face,wash your hair wash your body..wash your body..dia suka smbil gosok tgn kat dada n perut dia.:))




14.bila abi nak pi keje & start kereta.aufa akan salam,bye2 abi n wat flying kiss.muah!!!




15.bila buat naughty je..ummi panggil nama aufa..aufa..pastu terus dia wat tgn tunjuk jari telunjuk.smbil gerak2 n ckp oo oo oo oo..(selalu ummi ckp cmtu no no no..). .hehe



16.bila jupe org or nak balik.ummi suruh salam.dia akan hulur tgn kat sume org nak salam.salam & cium tgn pandai anak ummi ni..hihi



apa lagi ek.tulah jelah yang ingat.anyway,walaupun aufa manja sgt2.ummi tetap suka layan aufa.sayang kakak! muah!



P/s: entry apa ni.pening tgk.senget benget!.dah tak reti blogging.anyway,tahniah buat diri sendiri sebab berjaya update blog juga.walaupun ambil masa almost 2 weeks.wawawa..teruknya penyakit ku ni..:)

Tuesday, November 3, 2009

Kenapa Malas Blogging?

Salam Sayang Semua.hari ini ummi rajinkan diri untuk menulis.mungkin ramai dah tahu kenapa blog ini selalu bersawang.ada juga yang bertanya bila nak upload gambar aufa lagi.sudah rindu.hehe.kenapa malas? kenapa tiada mood nak blogging? sebab ummi tak sihat.sebab aufa nak dapat adik tak lama lagi.Alhamdulillah...:).ummi skang rajin mengupdate dalam fb je.sebab malas rasanya nak menulis...



baby at 12weeks( 1st trimester).adik dah besar camni dalam perut ummi.(photo credit google)

Ekceli, ummi rasa tak sihat badan dan loya2 pada penghujung ramadhan.dan pada 16 sep ummi ada wat pregnancy test,positive! tapi kami belum jumpa doctor sampai penghujung aidilfitri.pada mulanya kami tak percaya.bila jumpa doktor dan buat ultrasound memang ada.terkejut!baby tgh terlompat2! baby happy ye ummi, abi & kakak dtg tgk baby .due date insyaAllah 9 may 2010.doc jangkakan mengikut saiz baby.sebab ummi period sekali je semasa aufa berusia 7bulan.doc kata period tak teratur disebabkan fully breastfeeding.kami memang terkejut.tulah,kenapa tak percaya rezeki Allah nak beri.Alhamdulillah.plan nak tambah after aufa setahun.tapi Allah dah plan terlebih dulu untuk kami.siapalah kita..Allah yang menentu dan memberi segalanya..mungkin juga termakbul doa kawan2 yang bertanya bila aufa nak dapat adik.



Ummi bila pregnant morning sickness memang tahap teruk.Alhamdulillah tapi kali ni tak seteruk masa preg aufa dulu.dulu ummi hobi muntah berlambak di mana2 sahaja.nak bersalin pun muntah2 berlambak2 lagi.skang loya2,pening dan letih biasalah masa preggy kan..aufa pula dah pandai mengajuk camne ummi muntah.tertonggeng2 dia meniru gaya ummi muntah.sambil buat uwek..uwek..uwek...bila ummi muntah.aufa tengok je.pastu aufa tanya ummi.nape...???? hehe.macam paham je anak ummi ni.terus tergelak ummi dibuatnya.




Bila dapat tahu nak dapat adik.aufa demam tak lama pastu.demam terkejut agaknya.maybe juga demam sebab ummi start bagi aufa formula milk atas nasihat doctor.tapi smpai skang aufa belum mahu sgt FM.kalau sekali minum 1 atau 2 oz saja.sedap lagi susu ummi agaknya.so,aufa minum campur skang.aufa makin manja skang.tak boleh tinggal walau sekejap.nak melekap kat badan ummi je.kalau tak,melalak sekuat2 hati macam kena pukul pula.memang susahlah ummi nak buat kerja.nak masuk toilet pun sama.aufa melalak sekuat2 hati mengetuk2 pintu..nenek aufa kata ummi dulu pun macam tu.sama je.alamak! pastu bila dah dapat adik terus ok.ada kawan bermain..nanti aufa dah dapat adik..mesti ummi rindu lak bila aufa nak manja2 dengan ummi.





Sekarang ummi tak berapa selera makan nasi.ummi prefer roti dan fruits.pastu kat rumah ummi suka masak burger or hotdog..ummi memang terliur je dgn fast food.tapi abi tak galakkan.bila preggy ni ummi teringin makan benda yg tak di galakkan mcm sushi,pizza..sedapnye..ish ish..ish..tapi supplemen,kurma ,kismis, fruits mesti kena makan.just ummi tak suka minum susu.if air soya ummi memang suka..apa lagi ye? you all sharing lah apa yang baik amalkan masa preggy ni..
p/s: aunties, gambar2 aufa upload next entry ye..sowi..tunggu..muahhh!!