ads

Wednesday, September 16, 2009

Salam Aidilfitri

Salam Sayang semua.dah beberapa hari internet sakit.tak dapat nak update.tak dapat visit kawan2.wimax ni mmg cepat tapi kadang2 sakit juga.Lagi beberapa hari saja lagi kita nak menyambut hari raya Aidilfitri.Yang pastinya sedih ramadhan akan meninggalkan kita...



Kami akan bertolak balik kampung jumaat ini lepas sahur.tahun ni beraya di Melaka.Kami tak pernah beraya di Klang.Mak ayah mesti balik kampung arwah nenek & atuk.lagipun mak ayah dua2 dari Melaka.so, sampai sekarang kami tetap beraya di rumah arwah bersama saudara mara.memang meriah!

Dan paling meriah mak ayah akan beraya dgn cucu pertama mereka.oo.aufa you are so special.ahaks! beraya juga dengan mak cik2 dan pak cik2 aufa.seronoknya..ummi yang excited.hihi.







Alhamdulillah.persiapan raya kami almost settled.bab mengemas je blum sudah2.nak vacuum satu rumah..kemas2 sepah balik.hehe.


1) Baju Raya
Kelengkapan raya ummi dan abi dah di beli. Baju raya untuk mak, ayah dan MIL pun sudah.Dan yang paling utama our princess, aufa.baju raya aufa lah paling byk.Ummi dan abi dah sediakan baju Kurung dan dress untuk aufa bergaya di hari raya nanti. Baju kurung aufa ada 6 pasang.kami beli 4 pasang.wan aufa jahitkan sepasang.nenek aufa belikan sepasang.jadi banyak dah baju kamu, sayang..






Dah cuba pakaikan aufa.comel!! nanti raya kita bergaya dengan baju kurung ye syg..tgk,tgn aufa si comel.hahaa.dia pun suke!


2) Langsir Raya
ramai request ari tu.nak tgk langsir kan.dah siap dah langsirnya.merah lagi! hehe.langsir ni kira first langsir kami la.sebab masa pindah umah ni pakai langsir mak dan langsir tuan rumah bagi.tu yg excited tukar langsir baru tu.nampaknya tunggu dapat beli umah sendiri baru tempah langsir lagi.



aufa suka main peek a boo kat curtain putih tu.hehe




tempah sekali sarung bantal nya.



3) Duit Raya

Duit Raya pun wajib di sediakan.Kira sedekah juga kan. Aufa pun tolong ummi masukkan duit dlm sampul. Tahun lepas aufa lahir time raya.duit raya pun dapat banyak tau.ehehe..tak dapat raya tapi byk duit raya dpt...;p




Meh meh datang raya umah aufa.nanti aufa bagi duit raya..meh meh..meh..


4) Kuih Raya

Seperti tahun lepas juga.Kami tak beli kuih raya.sebab abi dapat kuih raya,kerepek raya,kek raya bagai.Alhamdulillah...terima kasih kpd yg memberi.tgn memberi lebih baik dr menerima kan.cuma kami tak sediakan lagi bekas kuih raya.alamak! sempat lagi ke nak beli.heheh





ada kuih tart kegemaranku..yummy!!


5) deko umah konon2..

Bab gardening dah settled.bab mengecat dinding pun dah setel.ni abi nak cat pintu plak.kasi kilat katanya.abi pun excited nak raya..semua nak di cat.tapi dia nye busy..:)
Oklah, excited, excited juga..syukur kita masih berkesempatan beraya.sebab sedih juga ummi bila ada yg perlu berkerja di hari raya..


Kepada sepupu ummi ,kak long nurul.dan kwn2 ummi especially kak nani, kak nadiah, defina dan lain2 yang beraya di perantauan.jgn sedih2 ye..jauh di mata,dekat di hati.salam aidilfitri dari kami dari malaysia.flying kiss kiss kiss..:p

Lastly. kepada semua pembaca blog ini, selamat menyambut hari raya aidilfitri.Mohon ampun maaf jika tersalah tersilap.maaf juga jika ada perkataan yg pernah menyinggung sesiapa di dalam blog kami ini.( tak sempat nak buat kad raya)..

Kad Raya dari ummi mishkah, kak yong dan nadiah.terima kasih semua..:)




Selamat balik kampung.Berhati-hati di jalan raya.Happy Raya!! take care.have a safe journey and a blessed holiday....muahhhhs!!

Monday, September 14, 2009

Kebun Kecilku

Sebagai seorang suri rumah yg sendirian berhad.Haruslah ummi bertanggungjwb menjaga tanaman di kebun kecil kami.ecehwah..ayat tak tahan..hihi.Aktiviti baru ummi selain dari ummi berkebun di farm ville dan farm town dalam facebook.hahaha.Setiap pagi sebelum aufa bangun.inilah aktiviti ummi berkebun kecil-kecilan.seronok juga!hehe

rumput carpet philipine,senang tanam,senang jage..


pokok cili cinonet yg power & cute!
daun limau purut.nak msk tomyam or asam pedas, petik jek..



pokok duit2 besar..moga dpt rezki duit besar2 gak.amin..ahaks!!




pokok bonsai montok! tak perlu byk air..


pokok duit2 yg suka memanjat..mcm aufa suke pnjat gak! hehe


pokok duit2 gak ni..duit syiling lak.:)


masa amik pic ni.blum abis tanam rumput lg.separuh lg.but now,bab gardening settled! abi yg tanam..abang memang rajin.hihi.Tq dear..:)



Ummi start berkebun aunty siti yg baik hati bg kami sebahagian pokok2 beliau sbb dia nak pndah ke Dubai.So,Bila dah berkebun ni,ummi kenalah siram setiap hari, belek2, mencabut2 rumput2 liar,bubuh baja organik,dan kene gak menyapu daun2 yg berguguran.hehe.sekarang bila ada pokok yg mcm tak sihat je, daun kuning2.ummi dah risau2.kena pkir psl pokok lak.tapi best berkebun ni.mcm theraphy for us gak.yelah, bila tgk hijau..tenang je.bab bercucuk tnm lak.mmg saving cost kan.kita dpt hasilnya.pasni nk tnm gak pokok len lak.insyaAllah..:)
p/s: u all suka gardening tak? hope ummi rajin berkebun smpi bile2..hehe

Thursday, September 10, 2009

Celebrate Birthday

Salam Sayang semua.Malam tadi kami terlajak sahur..sedar2 pukul 5.50 am.dah.uwaaa...nak nanges..pedihnye perut ummi..mintak2 ada susu untuk aufa smpi berbuka nanti.Hehehe.about this entry Celebrate birthday konon..tak de maknanya...just pergi berbuka puasa di Nando's.hehe.layan gambar jelah..

ummi in red




my sweety pie

ummi's fav thing, abi :)

the best one! 25th birthday celebrate with aufa.

yum yum...terliur plak..



my loves ~ aufa & abi
balik tu, kami shopping terus.dapatlah rembat dress aufa.smbil menyelam smbil minum air.hihi.perasan tak kdg2 ummi suka pki jubah hitam dgn shawl. ummi pi kat TEWAH.jubah tu harge dia rm80 je.selalu ummi beli rm120 dr org tgh yg beli dr Dubai.so, rembat satu jubah with pinkish beads.so sweet..nanti le pki di malam raya..:)

Tuesday, September 8, 2009

Born To Make Me Happy

Salam Sayang Semua.tengok tajuk.ummi teringat lagu fav born to make you happy by britney spears.minat btul lagu tu ms zmn muda & kurus slim dulu.hahaha..

at last dpt gak upload video my sweety pie, aufa. sila layan ye..zassssss...


video

Aufa suka sgt bila naik kete.happy suka dpt jalan2.happy sgt smpi tersengih2 tunjuk gigi, menyanyi, goyang2 badan dan melambai2 kan tgn..ummi pun sgt happy tgk gelagat aufa.:)

masa ini, nenek aufa baru ajar dia buat tgn mencekup2.smbil nyanyi lagu mencekup2 menggamit..tercekup nasi kunyit..hehe.bila ummi suh bye2.aufa dah confuse.buat tgn mencekup2 plak.huhu.

Lokasi : dalam kereta

umur: 11 bulan




video

aufa pantang nmpk ruang yg besar.yey!!! sukalah...dpt explore jauh lg.bila singgah mana2 surau,camnila aufa.tak duduk diam.suka mengukur keluasan surau.:)

Lokasi: Surau Giant Kelana Jaya

umur: 10 bulan +

p/s:sejak da dpt skil pnjt tangga.asek memanjat tangga je skang..steady je.kite yg seram..aufa ni cinonet cinonet cili padi lah! hahaha.

BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJJAB CONTEST

Salam Sayang semua.wa wa wa.suke nye join contest.hehehe.contest kali ini ialah BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJAB CONTEST yang di anjurkan oleh Pn Lynna.Salam kenal Lynna.congrats on your pregnancy.lynna is going to be a mommy on March 3,2010.plus,bertuahnya bakal dikurniakan anak kembar.wow, its twin celeberation! insyaAllah..
untuk join contest ini boleh klik kat banner di atas.senang saja upload sekeping gambar anda bersama permakaian hijab, tudung, shawls yang anda rasakan paling hot+gojes+cantik menawan sekali..
and..ummi pilih pic ni...suke colourful shawl ni.hehe


ummi memakai shawl fiesta in purple by shawlchantek.cara memakai shawl mudah saja.ketika memakai,bahagikan shawl kepada 2 bhgian.sebelah panjang & sebelah lagi pendek.pinkan tudung dengan brooch.ikut keselesaan bentuk muka anda.then,yang pendek pinkan di bahu.yang panjang tarik ke atas dan lilitkan di atas kepala dan sepitkan di bahagian bawah dagu.sudah siap!
sy tgk pn Lynna byk koleksi shawls.sy suka juga.tapi sy tak de byk koleksi.mungkin lynna boleh usha2 koleksi design dari shawlchantek.sy suke designnya.just nak sharing.happy bloghopping!!
pssst..no worries pn lynna.mak budak pun boleh bergaya = gojes mom..hehe
ok.tarik tutup contest ini pada.09.09.09.gojes betul date ni.sempena tarikh lahir pn.lynna.happy birthday in advance ye!!

Monday, September 7, 2009

Perkampungan di Midvalley

Salam Sayang Semua. Harap semua sihat dan ceria2 sokmo.entry ini memang banyak gambar ketika di midvalley.kami ke sana sebab nak dapatkan Ogawa Enviro Vacuum.sangat2 murah.harga asal Rm1999.but with the voucher just bayar Rm360! murah kan?
thanks to farah for sharing.sayang la farah ni.hehe.you all boleh dptkan voucher tu di blog farah.thanks gak to mel for the explaination.sebab ummi pelik gak.betul ke pricenya camtu.lgpun im not nuffnanger.mel kata sesiapa pun boleh guna voucher tu and dptkan vacuum dgn harge tu.yippieee!!! so, kami order 2 vacuum for me and my SIL, kak idah. kak idah kata bagus vacuum ni sebab water based.funtions die pun bagus. sebab dia dah beli mcm2 jenis vacuum ni.
balik from ogawa sempat bergambar di centre midvalley.ada perkampungan melayu sempena hari raya aidilfitri.sangat menarik & kreatif.siap ada replika pokok kelapa, rumah, ayam dan len2...so, layan jelah picnye.
ummi & aufa*wink wink*

with kak mira... mak cik mcm gemok je :(

my cutey niece


pandai pose anak dara kak idah ni..:)

my SIL, kak idah


warisan kite.tengok rumah kat belakang tu.cute kan? ssh da nak jupe umah kg kayu cmni.byk umah tmn & condo je.huhu


with our abi

bye bye!!!!

mira, lawa sandal :)

nak yg merah ni


best wo...drama queen lak aufa ni :)



ni lah rupe vacuumnye..esok kami amik kamu ye..

murah lg berbaloi...cepat2 wo..sementara stok masih ada..:p
p/s: mira, berjaya juga mak cik update entry ni.aufa xmo letak.update smbil pegang dia tau..:)
p/s:bile tgk pics ummi masa ni.nmpk mcm da tua sgt.gemok plak tu! tak suke oke..:(

Sunday, September 6, 2009

I am 25 Years Old Today!!!

Alhamdulillah..hari ini, 6th September ialah hari kelahiranku yang ke-25.Syukur Alhamdulillah, kerana memanjangkan umur ummi dan masih mengizinkan ummi menikmati hidup dan rezeki Allah swt.Tahun ini merupakan tahun pertama menyambut hari lahir sebagai seorang ibu kepada si comel baby aufa.ummi juga bersyukur dikurniakan kebahagian dan kasih sayang bersama suami, anak dan keluarga.
A baby to a mom.;)
Pagi tadi my mom sms ucap selamat hari lahir.seorang ibu memang takkan lupa tarikh lahir anak2nya kan?.mak kata, Selamat hari lahir, sayang.semuga bahagia di dunia dan akhirat.. terharu & sebak rasanya..
ummi nak call mak.tapi kalau ummi call mesti tak boleh keluar kata2 yang di ucapkan tu.hehe.mungkin sebab ummi tidak biasa.ummi pun reply sms mak.terima kasih mak.terima kasih byk2 kerana 9bulan mengandungkan, bertarung nyawa melahirkan dan membesarkan hingga dewasa.tak dpt ku balas jasa mu.mak adalah ibu sempurna dan terbaik bagiku.ampunkan segala dosaku.i love you forever.tulis sms sambil berjurai air mata.huhu.sedihnya...
minggu lepas balik umah mak.mak kata,.next week hari lahir odah kan.ummi just tersenyum mengiyakan.mak kata, anak2 mak dah besar.mak dah tak belikan hadiah sempena besday.sepatutnya anak2 yang beri mak hadiah.hehe.bila hari lahir kami, mak selalu kata begitu.malah, mak su aufa pun belikan hadiah umtuk mak di hari lahir mak su.comella mak su ni! hehe.mula2 ummi gelak2 bila mak ckp cmtu.tapi bila fikir2 memang betul.sepatutnya pberi penghargaan terima kasih pd mak krn melahirkan dan membesarkan.tanpa mak,siapalah kita.tak ada lah kita.betul tak? :)
Thanks gak kpd kwn2 yg wish.ada yg sms dan ada yg wish di facebook.sayang korang! ada juga kwn yg ummi tak ingat besday dia,tp dia tak pernah miss sms wish my besday! malu je..hehe.terharu dibuatnya.;p. org yg paling awal wish is my niece, amirah. tepat2 kul 12 tu.hehe.thanks dear..i luv u too!
lastly, semoga kebahagian kami berkekalan di dunia & akhirat.ummi juga hope my dreams come true by this year..emm.byk sgt mision terbantut n tergendala bagai...huhu

Thursday, September 3, 2009

Happy 11 months old Aufa!!!

Salam Sayang semua.Hari ini aufa tepat2 11bulan.kejap je masa berlalu.dah nak setahun dah.. thn lepas aufa dlm perut lagi.tahun ini aufa ikut ummi bangun bersahur.:)
senyumanmu membahagiakan kami.:)
Developments aufa at 11months:
1. pandai sebut abi..abi!!!!!! aufa panggil abi. bila abi nak pi keje, tgn melambai.babai abi..:)
2.pandai salam & cium tgn.hehe.persiapan mintak duit raya dah setel.mission completed! haha
3. pandai buat flying kiss.hihi.muuuaaaah!!! aufa bg flying kiss ni kat aunties sume!!..
4. gigi totally ada 6.atas 4.bawah 2.
5.aufa still crawling and cruising.kdg2 bila tak stabil tu.kedeboomla jatuh.melalakla.sian dia..takpe, aufa kan stong girl..
6.aufa dah tak makan nasi blend.dah stat makan nasi lembik.lecek2 kan nasi with ikan & sayur.skang msk nasi mmg lembik je..sedap gak! yum yum..
7. aufa dah recognize certain words.like apple, elephant, ball, flower and aircond.hehe.bila kita tanya.mana apple? dia akan cari & amik buku apple dia.bila ummi tanya, where is your elephant? she will take her musical elephant.ummi ajar benda yg ada dlm bilik.tp dia dpt tang aircond je.hehe.umo camni memang dorang dah phm & interact dgn kite kan.:)
8.bab mengemas makin expert.bukak drawer, wardrobe bagai.tarik sume baju keluar.aduh,anak ummi ni.rajin btolla..;p
9.dah pandai berfoto gedik.haha.bila amik pic.kita ckp, smile.....dia terseyum tunjuk gigi..hehe.sygla die!
10.bila kite ckp aufa pandai!!! good job!!! aufa tepuk tgn sendiri skang.bukan main tinggi lg angkat tgn tu.haha
11.aufa suke sebut perkataan "baby". bace buku sebut baby.semua baby.sebutan baby tu mmg sebijik2 betul.bile org len dgr.pelik.ingat aufa dah pndai ckp.hehe.
12.pandai bergaya bercakap dgn tepon.letak tgn die kat telinga.sambil pot pet pot pet bhs die.kdg2 henpon ummi pun dia dia wat gitu gak.tepon die pun buat cmtu.:)
13. ari ni 1st time dia panjat tangga sampai atas.ummi nyer sibuk berfacebook.tgk2 aufa dah hilang.cuak.panggil2 aufa.tibe2 die menyahut kat tangga.Ya Allah! dah smpi atas.gugur jantung ummi..hehe.tulah,lupe anak lagi.tapi suka gak bila dia dah explore tangga lak..:)
apa lagi yer.if ingat,nnt update lg ok.
HAPPY 11MONTHS SAYANG..MUAHSSS!!!

p/s: nak upload video.tak boleh jer.napela ni...


Wednesday, September 2, 2009

Shopping Raya

Salam Sayang Semua.baru puasa 12 hari.sudah semangat citer persiapan raya je kan.ish3...hehe.semangat shopping sudah sampai.hehe.tak delah, shopping sikit2.tak kelam kabut nanti.Kami dah serang sogo.ramai betul org yer..semua suka suki shopping gak.hehe.oh ya,kami terserempak puan farah sarakids & family.kak farah dari ipoh kerana urusan pengkebumian arwah anak buahnya,Aishah.nak shopping gak katanya.sempat ummi tanya stok baju kurung aufa ada lagi tak.kak farah kata byk lagi...hehe.takut habis lak.:)
hasil rembatan fasa pertama..hehe
baju melayu hubby dan ayah (my dad)
kasut abi aufa.sekali boleh bwk pi keje.hehe
Teka barang siapa paling banyak??...jeng3..abi la.shopping dari atas smpi bawah.hehe.Bonia & valentino rudy tgh wat fair.Sale 50% tu...abi sukalah.beli kemeja, belt, wallet, seluar, & kasut.takpelah,layan jelah.kasi can orang lelaki shopping lak..hehe
Ini kasut raya ummi.wink wink..
kasut ni sale 50% gak.uih,mantain diamond & merah mak ngah ok! hehe.mula2 dah pilih heel warna putih.nampak yg merah ni terus tukar.hehe.then, ummi beli sepasang baju kurung Noor Arfa.suke2..balik umah tgk balik sambil tersenyum2 kambing.abi kata, sukenye mcm budak2..:)
kasut raya aufa :p
comel tak? bila jalan ada lampu kelip2 tau! tapi kasut ni xde sale lak.amboi,sume nak sale.hehe..mika, kasut raya kita sama kan? aufa beli yang gegirl punyer..hehe.aufa punya kasut ini je.nasib baik, dpt kasut.if majuk nnt.next time shopping baju aufa lak ok..
>>kejadian lawak ketika nak beli baju aufa
ummi pilih2 dress pastu acu2 kat badan aufa.pastu aufa geleng2.
ummi: aik, tak nak ke?
aufa : tolak2 baju tu & geleng2 lagi.
ummi & abi gelak2
ummi: tak cantik ke yang ni?
aufa: geleng2 lagi.
kami gelak2 lagi
ummi pilih yang lain.
ummi: abi.sesuai tak yang ni?
tibe2 sales girl tu gelak2 tgk aufa.
rupa2nya aufa geleng2 lagi.
semua gelak2 lagi.
>lastly, tak jadi beli satu pun.letak balik.aufa dah pandai memilih baju ke? hahaha
>p/s: nantilah sambung shopping lagi.baju ummi & abi lagi sepasang, baju aufa, & baju kurung for my mom dan lain2 ( apa la yg lain2 tu.hehe).