ads

Thursday, April 30, 2009

Aufa @ Playground

Rasanya sudah 3 hari US tak mengupdate blog.ada sape2 yang windu kat US? hehe.US bz sikit (bz apa la tu..hehe).xdela,masa mendengki ku..huhu.US nak citer pasal kami pegi jogging ari tu.actually da lama xjogging.masa bujang2 dulu rajinla.skang susahla.that whyla terserlah our kechubbyan & "kecomelan" .kekekehkeh..

sebelum pi tasik,kami singgah pekena lontong klang dulu.restoran ni terkenal coz lontongnye yg special..mkn dulu br jogging ye..haha.da 5bln pindah sini,nilah 1st time kami p tasik ni.konon2 nak jogging.tp jd berjalan2 & berlari ala2 je..hahaha.xlarat! termengah2 dibueknya.dulu lari satu campus boleh je.skang da pancitla.mcmla da tua sgt kan..huhu.beso bukan main tasik ni!.if uols larat x jogging round tasik ni? huhu..


kat tasik tu ada playground.ramai jugak family dtg bwk anak2 masing2.so, pe lagi aufa pun dpt main & ummi layan aufa kejap..uiii..sonot dia..:)


aufa punyalah excited! agak2 nya coz tgk benda2 colourful..aufa main kat playhouse & slides je.yg lain blum boleh lgla..abi pun snap pic aufa yg tgh sonot2 tu.ummi pun nak tumpang interprem ye..hahaha.

almost 1 hour jugak kami lepak di tasik tu.on the way balik aufa da tertido.penat ye syg..ummi & abi pun penat sgt.konon2 nak jogging.jln je pun dah rs nak pengsan rasanye.tulah,da lama sgt x exercise! tp yg penting,dpt juga kami dpt juga abiskan pusing tasik tu!! uols baca je mana penat..kekekekekeh..:).

Tuesday, April 28, 2009

Aufa kat mana tu?

video

aufa parking cantik punya bwh cofee table.ketika tu ummi di dapur tinggalkan aufa di ruang tamu.bl jenguk dia,inilah hasil nya penangan mnjd steamroller."montot" tercepit bwh meja..hahaha

masa ni aufa at 6months

P/s: abaikan sore ummi aufa yg gediks + santai itew yer..hihihi

Tag dari ibu umairah

TAG TUGASAN HARIAN
ummi has been tagged by ibu umairah. ummi lyn tag ni dulu coz cam sng sikit.lawak gak bila dpt tag housekeeping ni.ada jugak tag ni.mcm2 tag..hehe.layan jelah..uols baca ok!

1) bila terakhir anda cuci toilet?
3hari lepas

2)pencuci apa yg anda guna?
ofkos la yg paling murah.Tesco choice.hehe...janji bersih & wangi sudah..

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
2 or 3x kali seminggu.paling leceh bab kat tangga.patah pinggang ummi!

kenapa? sebab habukla.phm2 jela aufa da jd steamroller skang.hihi.lg 1 coz xthn sakit mata tgk..

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
mandikan aufa,ummi mandi & sediakan dinner.

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
sambal sardin & pasta.

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
tuka2 milo,horlicks,susu anlene, & kopi radix .(kdg2 ikut request mr hubby..if buat xsedap terus kn komen,if sedap dah abis 1 teko baru puji..:)

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
update blog, jln2 umah alam maya kwn2 & minum air panas( milo or nesvita).

8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
tak tahulah nak tag sape..sapa2 yang rajin & berminat dgn tag ni silalah jwb ye..

p/s: ummi nak post entri psl p jogging & blum post milestone aufa 6mon.nntla ummi wat..cewah,list down dulu ea.skang da addicted blogging..huhu

Sunday, April 26, 2009

Beautiful Girls Award *ambik ye*


alololoooo..cutenye katun pompuan2 nih..rase nak geget2 je.huhu

toche.thanks a lot to ummiesya coz bg award yg cute nih.

Syarat2 menerima award ini:
1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
2. Copy badge sebagai award anda
3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

No 1 – syarat pertama mmg la ummi da memenuhi..dah pasti.huhu.
No 2 – Dah letak award dengan bangganya lagi..
No 3 – Alamak..award ni kena ade sebab la pulak..7 pulak tu... sbb2 nya are:
1)sebab wanita dapat melahirkan anak.this is fact.laki bole ke.lainla if kuda laut,yang melahirkannya memang jantan! huhu..
2)sebab wanita boleh breastfeeding.setiap titis susu yg diberi mendapat satu pahala.*mashaAllah*
3)sebab wanita mengalami haid & nifas.dapat cuti tau! specialnye! hihi.
4)sebab wanita ditakdirkan hidup lengkapi melengkapi org laki.cuba sambung ayat ni, disebalik kejayan seorng lelaki/suami, berdiri seorang.....???wanita jugak kan??
5)sebab wanita seorang yg mulia di sisi Islam.doa seorng ibu sgt2 makbul & syurga pula di bawah tapak kaki ibu..setiap yg kita lakukan sbg wanita,isteri,& ibu dpt pahala dr Allah swt.
6)sebab wanita solehah ialah perhiasan paling indah didunia. Allah menjadikan wanita mmg indah lagi menyejukkan mata sang suami..
7) sebab wanita adalah tiang negara (hadis).sebab ibu ialah guru pertama & terbaik buat anak2nya.
Maka dengan ini juga, ummi akan memberikan award termasuk la soalan-soalan diatas to kawan2 ummi yg chantek2 sume-amirah-kak as-yatie chomeyl-momma mia-ummi khayra-ummi abdullah syakir-kak dinie-ibu dalila-mummy adam-fara adura-dr hanim-nieda mom to be-cikgu jane-kak yong-padnani-suziey-zuhaini-mommy melly-yanadzul-jiey @mama rayyan-mama emma-elyn-mama qaisara-mama auni-ummi balqis-mama danish-ibu aqil&aqilah-ummi zara-ummu imtiyaz-yulia-nieza-Gie nureen~pada yang dah wat tu tak yah la wat lagi k..sian korang kena fikir lagi..~
p/s: ummi BAHAGIA menjadi wanita kerana sebagai isteri dicintai oleh suami dan sebagai ibu disanjungi oleh anak-anak( anak2? yelah mestilah,insyaAllah...)

Banyaknye award...

Wah meriahnya award...ummi borong award.hihi.sepanjang hidup ummi mmg xpenah dpt award yg byk cmni.huhu.bestnye..award2 ni dianugerahkan oleh kak yong.TQ very much,kak yong yg tersayang.so,ummi nak hadiahkan sume award to kwn2 blogging ummi.ambik yee sume..Happy Friendship! Hope u always be there, to share in my good and bad times, and to tell me u care...:)








Prophet Mohammad (pbuh) stated, "The believer is like a mirror to other believers (in truthfulness)." Like a mirror, your friend gives you an honest image. He forgives your mistakes, but does not hide or exaggerate your strengths and weaknesses.
p/s: oh, ya.ummi nak ucapkan thanks to sume vote aufa for Baby Cute Contest ari tu.TQ to kak mira,mama emma,ummi khayra,dr hanim,nurul dhia.ada tak yg ummi tertinggal?TQ byk2 ye.even aufa xmenang...aufa ttp comel dlm hati ummi & abi...aufa ttp anugerah yg tercomel buat kami...*alhamdulillah*

Saturday, April 25, 2009

TAG Photofunia

Ari nih ummi nak selesaikan tag dari Kak yong yang dirindui dan dari Yatie Chomeyl yg jauh nun di jepun sana... Actually ummi da buat da, tapi len skit..sebab kene masukkan gambar photofunia..tapi best jugak guna photofunia nih.So dgn rela hatinye ummi buat tag neh.. * Kekadang bila angin malas datang, berlonggok2 ler tag2 dr sekalian eh..hehehe*
Download your favourite photo using effects at http://www.photofunia.com/
anak ummi jadi model shop poster kat shopping complex.ekekeke.xajak ummi interprem pon ea...jeles3x..
1.Do you think you are HOT? mmg selalu rasa hot..ummi ni jenis xtahan panas.hehe.tapi hot maksud lagi satu ade kot, di mata hubby ku aje..ekekeke..
2. Why do you like this picture? Ske tengok wajah aufaku.my cute aufa sedang berposing ala2 model.xmo pandang camera tu..jeling maut punya..hehe.
3. When was the last time you ate pizza? Dalam 2 bulan lepas rasanya..masa my SIL & family datang umah kami.menu that day was ala2 western food gitu.hubby beli pizza kat kedai mamak khulafa'.1st time try.emm.ok gak.freakin' delicious.boleh challenge pizza hut tau!.
4. The last song you listen to? Yang Pernah by Estranged.
5. What are you doing right now besides this? Sambil layan tv9..sambil meriba aufa yg baru tido..belum sempat habis buat tag,dia dah bgn la...
6. What name u prefer besides yours? Sumayyah or Balqish..actually tu nama kwn2ku.tp ummi suka nama tu.hehehe..sayang pon ok, tp hubbyku jua aje leh panggil..hehe.
7. People to tag
Amirah
Kak As aka Ibu umairah
Ummi khayra
Zuhaini
ummi aleesya
Suziey
Yulia
ummuabullahsyaakir
8. Who is no.1 - Amirah is my cute niece..dia mmg budak yg bijak & baik..kan2x! best x mak cik puji.hehe.
9 No.3 is having relationship with? Blogger friend.kenal dlm blog ni.umah kami dekat tapi blum jupe lg.hope to see you soon ok.
10. Say something about no.5 - baru je kenal.ada baby girl nuraleesya yg sgt comel..hope to know more bout u later..:)
11. How about no.4? owner kpd my alia.com.siti zuhaini mama kpd alia yg cute.. selalu juga jengah my blog yg xseberapa neh..huhu..tq eh
12. Who is no.2 - Kak as is my cousin.anak kpd bibik yah.ibu kpd nurumairah qarirah.stay di damansara.nnt ktorg dtg,tlg msk sedap2 ye.demand lak.huhu.
13. Others
No 6 - Suziey, mama kpd aqeel ensem yang menang BCC tu..sdg study mba skang.sll terjah blog ummi ni gak.tq ea.hihi.
No 7 - Yulia.baru sgt kenal.mama kpd naufal yg chubby.slm perkenalan yeeee..
No 8 - ummi abdullah syakir yg kini berada di mesir untuk menyambung pengajian.all de best ummi!
p/s: congrats to all winner Baby Cute Contest.tahniah3x! mmg comel2 belaka kan..yg pasti ummi dpt tambah kenalan lg melalui contest ni.congrats juga to mama aqish coz held dis contest dgn jayanya.happy friendship!

Thursday, April 23, 2009

Mari Membaca Bersama Bayi

Sebenarnya sudah lama ummi nak sharing pasal topic ini.Tapi lama ummi nak habiskan baca ebook about reading with your baby & toddler.(tunggu free time nak baca betul2 & lama sebab kena bukak dictionary lagi..huhu). jemput baca yee....hihi.
Sejak kelahiran bayi, otak seorang bayi dapat melakukan banyak hal, khususnya kemampuan untuk menggerakkan tubuh walaupun hal ini belum sepenuhnya berkembang. Jika pancaindra bayi dirangsang dengan baik, semakin cepat perkembangan otaknya. Maka dari itu, membaca untuk bayi harus kita lakukan secara berkesinambungan kerana hal ini merupakan suatu bentuk rangsangan yang penting.

aufa membaca bersama mak su nya

MENGAPA MEMBACAKAN BUKU PADA BAYI
Membaca dapat mengajari bayi kita cara berkomunikasi, mengenalkan konsep-konsep angka, warna dan bentuk dengan cara menyenangkan, meningkatkan kemampuan, pendengaran, memori dan kecakapan kosa kata, dan juga memberikan informasi kepada bayi tentang dunia di sekeliling mereka.

Semakin banyak cerita yang kita bacakan, semakin banyak kata yang dikenal anak, dan kemampuannya untuk berbicara juga akan semakin baik. Mendengarkan kata akan membantu otak untuk menyimpan kata-kata itu ke dalam memorinya.Ketika membaca, bayi anda mendengarkan anda dengan menggunakan berbagai macam emosi dan suara-suara ekspresif yang membantu perkembangan emosi dan komunikasi mereka. Membaca juga membuat mereka melakukan gerakan menunjuk-nunjuk, memandang, menyentuh dan menjawab pertanyaan. Yang kesemuanya itu merupakan pendorong berkembangnya kecakapan sosial.

Bayi anda juga berkembang kecekapan fikirannya dengan menirukan suara atau kata-kata yang berulang-ulang dan dengan mengenal berbagai bentuk. Tetapi yang paling penting membacakan buku kepada bayi anda adalah bahwa anda membantu menciptakan hubungan antara apa yang disukai bayi anda (suara anda atau kemesraan bersama anda) dengan buku. Membacakan mereka buku-buku secara berulang kali, mengajari mereka bahwa membaca buku adalah suatu hal yang sangat penting.

UMUR & PENINGKATAN
Bayi berumur beberapa minggu - mungkin tidak paham makna dari berbagai bentuk yang ada di buku. Tapi mereka tetap bisa fokus pada buku, terutama pada pola-pola hitam putih. Ketika mereka memandang buku, itu merupakan langkah awal untuk memahami gambar. Ini adalah kecekapan yang penting untuk membaca.
Antara 4 dan 6 bulan, bayi anda mulai menunjukkan rasa ketertarikannya pada buku, khususnya yang berwarna cerah dan teks yang berulang-ulang atau berirama. Mereka masih belum dapat memahami gambar-gambar tapi sekali lagi, ini adalah langkah awal untuk belajar membaca.
6 bulan ke atas, bayi anda mulai faham bahawa suatu gambar mewakili suatu objek dan mungkin akan mengembangkan pilihan mereka terhadap gambar, halaman atau bahkan cerita. Bayi anda akan merespon ketika anda membaca, merebut buku dan menggeram dengan halus.
Bayi berumur 12 bulan bayi - anda akan membukakan lembaran buku menunjuk gambar di buku, bahkan mungkin akan berkata “mbeek” ketika anda menunjuk gambar kambing.



aufa fokus tengok gambar



TIPS BERGUNA :
  • Bacakan dengan nada yg kuat dan pelbagai emosi,gestures & facial expression -membantu perkembangan emosi dan komunikasi mereka.
  • Peluklah bayi anda ketika membacakan buku.dia akan rasa warm,tenang & dekat dgn anda.
  • Luangkan waktu membaca setiap hari seperti ketika breastfeeding atau ketika sebelum tidur siang/malam.
  • Baik juga membaca ketika bayi anda good mood,kenyang,bersih dan tenang.
  • Bacakan sebentar2 sahaja tetapi kerap.
  • Baca 1 or 2 pages dlm satu masa.dan tambahkan bilangan dari masa ke semasa.Berhenti bila dia tidak berminat meneruskan membaca dan do something else.
  • Tidak perlu fokus habiskan satu buku.fokuskan halaman buku yang paling disukai bayi.
  • Point to,namakan, beritahu benda dalam gambar tersebut.terangkan kepadanya.
  • Perhatikan betul2 halaman.berhenti kadang2 dan tanyalah soalan pada bayi.tunggu respon darinya.jika dia belum boleh beri respon tidak mengapa tapi dia sudah boleh memahaminya.
  • Bermain dengan word,menyanyi, dan menjadikan ryhmes,memasukkan nama bayi, atau membuat suara2 lucu kepada bayi juga bagus bagi menunjukkan membaca itu menyenangkan.
  • Tidak mengapa jika bayi suka baca buku yang sama berulang2.bacakanlah biarpun berualang2.
  • Bila bayi semakin besar ajar dia memegang buku.
  • Biasa jika bayi mengigit atau bertindak kasar dgn buku.Biarkan saja.That is one way your baby explores books.Tapi pastikan buku tersebut kuat supaya tak terkoyak.
  • Pilih buku (board book) yg helaiannya tebal, tahan lasak,bergambar cerah dan berwarna warni menarik seperti binatang, babies dan familiar objects.
  • Buku tentang nursey rhymes juga sgt bagus.Bayi sgt cenderung kepada melodi & music.
  • Bawalah buku didalam beg,kereta,stroller ketika ke mana jua anda pergi dan boleh bacakan buku untuknya dimana jua.
  • Menghadiahkan buku adalah sesuatu yg bagus sebagai tanda penghargaan untuknya.
  • Tunjukkan gambar orang yg dikenali oleh bayi juga dapat merangsang fikirannya.Bayi suka dengan album foto dari orang-orang yang mereka kenal.
  • Anda harus memiliki buku yang tersebar di tiap sudut rumah agar anak-anda membesar menjadi anak yang suka membaca.
  • Saat bayi anda sudah boleh merangkak untuk mengambil mainan dari kotaknya, letakkan beberapa buku di kotak mainan.
  • Selebihnya, pinjam juga buku yang ada di perpustakaan umum.
  • Untuk anda, ambil juga buku yang menarik bagi anda. Anda yang suka membaca, adalah contoh terbaik bagi anak-anak anda.
  • Antara buku2 yg dicadangkan dlm eBook Reading with your baby & Toddler ialah Chicka Chicka Boom Boom by Bill Martin Jr and John Archambault, Good Dog, Carl by Alexandra Day, Color Dance by Ann Jonas dan byk lagi.

  • Secara peribadi mama fiza juga mencadangkan buku Baby Einstein and National Geographics books, dan Prophet stories from Goodword Publication.


Aufa's Fav Books.Babies & Barney -small & handy.Playtime songs- she loves music and love to hear i sing.

Ummi mula perkenalkan buku kepada aufa semasa berumur 4bulan.mula2 dia hanya menepuk2 buku tersebut.lama kelamaan nampak dia minat & happy bila ummi bacakan buku. dia menunjukkan respon positif dan mula mengajuk2 bila ummi bacakan buku.sekarang dia suka fokus lihat gambar2 dlm buku tersebut dan boleh memegang buku sendiri.*alhamdulillah* .thanks to mama fiza!
Benefit : Mendengar ibu bapa membaca membantu pembentukan bahasa ,menambah kecerdasan dan pertumbuhan otak bayi.Membaca juga menanam minatnya pada buku. Ia juga sebagai aktiviti untuk meluangkan waktu bersama dan merapatkan hubungan dengan bayi.


Jadikanlah buku sebagai “JENDELA ILMU”, supaya anak- anak akan mampu membuka cakerawala kehidupan masa depannya dengan keceriaan. “Selamat membaca dengan anak-anak tercinta !”


Sumber :
Artikel dari Barbara P. Homeier, MD
e-Book Hidden Discovery: Reading with Your Baby & Toddler
Buku ini padat dan banyak menceritakan panduan untuk memupuk budaya membaca kepada anak2.Ia juga terdapat byk tips berguna & cara2 membaca buku bersama bayi &anak2 anda.boleh didapati di littlekittle.com.








aufa @ 6months.hihihi.comel pulak anak ummi baca buku ye...

p/s: sekarang sedang berlangsung pesta buku di PWTC..ummi pun belum sempat pegi...

Wednesday, April 22, 2009

Buat Bunyi Apa Tu?

video

aufa at 6months.Hehehee.Did u hear the sound she makes? bukan yg dia jerit tu.tak tahulah bunyi apa dia buat.but i just love it! skang dia suka sgt buat that sound.tergelak2 ktorg bila dia buat bunyi tu..Hikhikhikhik

p/s: anak sapa yg selekeh nih.ish3x.hopefully u all tak terkejut dgr dia screaming.hehe

CERITA AHAD

Ahad lepas kami balik umah wan (mak abi) di kampung pandan.my SIL & anak2 buah sume ade.riuhla jawabnya..ini pic ihsan dari my niece amira.mak cik copy dr blog mu.TQ dear.credit to u dlm usaha mengedit pics ini..hehe.


Aufa in action

my nephew,syahmi.very chubby.suka sgt mkn!!


megazine cover.TQ kak mira!


special menu that day was kerang masak rendang & laksa.freakin' delicious! i love it.MIL mmg pandai sgt msk! ummi mkn 2pinggan nasi,2pinggan laksa.xingat diet!
Then,ptg tu kami ke Tesco jap.anak buahku,Amirah &Amirul pon ikut. Turun je from kereta, ummi baru perasan that i wore kasut sebelah lain, sebelah lain... But, I think it's not that obvious coz corak of both kasut ala2...but lawakla..
buruknye kaki.huhu.klaka kan.sandal ummi yg color hitam tu.sebelah lg wan punya! kah kahkah.mari gelakkan diriku ini.lawaknye.ku gelakkan diriku sendiri.excited nak pshopping punya pslla ni! hahaha.

Pic aufa lg.kak mira rajin amik pic aufa.aufa tgh main dgn biskut.bkn mkn pon..
After shopping.nak balik ummi ternampak DUNKIN DONAT. mmg favku.ummi pujuk abi stop mkn donat..td br mkn byk.mkn lagi.hehe.saja nak belanja anak2 buah ku nih.


That's all.to amira & amirul, nnt kita jumpa & hangout lg ye...take care dear..
p/s: risaula mommies.aufa still xmo mkn..if nsb baik pun,dia mkn satu or dua sudu je..

It's me!!!

Ummi has been tagged by Mummy Adam

1.Nama Timangan anda:==>
  • Odah - panggilan family & kwn2.ku xthu nape nama tu saja yg melekat.
  • Ngah - bestfrens ku panggil since ktorg close rapat cam family sendiri.
  • Sayang - Panggilan hubby ku..hikhik..
  • cute momma - name given by mama fiza lilltlekittle (kembang nye..hehe)


2.Anda seorang yang:==>

  • biasa2 saja tapi baik, cantik,cute (huhu..perasan je)


  • pendiam, pemalu bila dgn org xkenal.but once know & close for someone,jd peramah la plak.


  • sensitive, penyabar, manja,sopan santun,lemah lembut gemalai, smart,open minded(bestnyer puji diri sendiri)


  • blur,kelam kabut,last minute person,suka berangan2 & suka berlazy2an..(ish3x..bad of me)

3.Insan teristimewa??Describekan dia terlalu Istimewa di mata anda:==>

mestilah, husbandku merangkap abg dan abi for aufa. Alhamduliillah,Allah temukanku suami yg baik.you're one in a million dear..

4.Lagu kesukaan anda:==>
yg make me feel good,calm & relax.jiwang2 pun suka..hihi

5.Makanan kesukaan anda:==>
I just love food.sume i suka makan.

6.Warna kesukaan anda:==>
pink,red and white.

7.Tiga benda mesti ada dlm beg anda:==>
hp, purse, bedak,lipstick.

8.Kali terakhir masa anda menangis & kenapa:==>
baru2 ni pas baca blog viruspadu about arwah alesha.

9.Tag 6 rakan anda:==>

  • Amira (if xde kerja sek,baru buat ye)
  • Ibu Umairah (since kak as teringin nak kena tag ni.huhu)
  • Kak Dinie
  • Kak yong (tambah lg homework kak yong)
  • Yatie chomeyl
  • Yanadzul
  • kepada semua yang rajin nak buat.. :)

BTW, thus is award from kak dinie.TQ so much sis. so,i nak hadiahkan pada u all in my bloglist.amik yee..

Monday, April 20, 2009

Aufa & Tudung

Ini activity aufa last week.aufa sedang main tudung ummi.saya mmg suka main apa2 saja yg saya jumpa.tudung ummi ni ok gak.warna pink lagik!! ummi pun layan jelah....

  1. berpeluh2 aufa main tudung..huhu
  2. leka aufa bila jumpa sumting.curious betul.terbelit2 tudung kat leher dia.
  3. beraksi ganas.libas2 tudung ummi.amboi2x..abisla tudung ummi..
  4. hah,pastu mesti masuk dalam mulut! nyum2x.sedapnyer tudung ni..hehe
  5. pastu ummi pakaikan tudung.best td main tudung ummi..ummi buli aufa plak.yeye.tp pandai pulak dia duk diam..
  6. macam makcik2 jer anak ummi ni..hehe
  7. cewah! control ayu!
  8. malu2...xnk pandang camera..
  9. comel x aufa,ummi? sedondon tudung dgn baju kan..hikhik

p/s: macam2 anak ummi ni pandai wat skang.anak ummi dah besar ye..dulu2 aufa statik je.skang bukan main aktif lg.xdptla ummi berlazy-lazyan lg.huhu

Friday, April 17, 2009

Vote For Aufa!!


BABY CUTE CONTEST
Hi aunties!! hai makcik2 aufa! please vote for aufa untuk baby cute contest ini yer.
untuk vote...
2) klik post a comment
3) taipkan BCC_girl's_20_5 bintang di komen entry tadi yer.
Undian bermula pada 17hb April 2009 hingga 23hb April 2009.TQ for voting me!! Toce!!Syukran!! Terima kasih byk2 sume..Aufa syg semua..Muaaahhhhhh!!!!

Thursday, April 16, 2009

TAG dari kak dinie

Ummi has been tagged by kak dinie..TQ kak dinie bg homework ni.sori lmbt jwb.soalan xsusah tp otak ni yg da berkarat.hehe

NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. Ngah
2. Odah
3. Raudhah
4. ummi salsabila
MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
1. Tarikh lahir
2. Tarikh Ijab kabul
3. Tarikh melahirkan Aufa
4. Tarikh Lahir family
THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
1. tidokan aufa
2. Minum nestiva 3 in 1
3. Cek email
4. pegi toilet (hehehe.xsenonohnye…)

GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1.cash money!!! Mesti..mesti!!
2. bunga & coklat br hubby (da lama xbg…huhu)
3. tiket travel..bestnye dpt p bercuti..
4. small oven ( nak blaja bakingla..tp oven xde..isk2x)
YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. shopping/window shopping
2. hias rumah
3. blogging
4. reading

PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION (yg ni mmg byk sgtla..hehe) :
1. Pulau coz suka sgt pantai.esp pulau redang (tmpt honeymoon dl,nak bwk aufa pulak)
2. Melaka bandaraya bersejarah (kampung sendiri tp tak abis round lg)
3. Overseas (Venice,London,bla..bla..ish byk sgt kalau list nih…)
4. Disneyland (have fun & main snow..bestnye..hehe)

i love beach! ok x pose camni?hehe


FAVORITE DRINKS:
1. carrot juice
2. neslo ais
3. air soya
4. coffee (addictive..oh no!)

THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR ROOM:

1. Bedroom set
2. Aircond
3. Frame gambar kawen & tunang
4. Table Fan (wedding present)

FAVORITE COLORS:
1. brown (sama dgn kak dinie)
2. white
3. merah
4. pink

TOP FOUR HANGOUTS:
1. Ikano Power centre
2. The Curve
3. SACC
4. Aeon Jusco Bukit Tinggi (sama dgn kak dinie la..bolela ek kite hangout same2 nnt )
Persons U LOVE SO MUCH:
1. parents
2. Hubby
3. Aufa
4. All my friends & family

"THINGS" SPECIAL TO YOU:
1. Motor Kriss Hitam ( 1st aset beli sendiri masa study lepas dpt scholar jpa)
2. gambar convo
3. cincin nikah (kak dinie,nsb baik muat lg..hehe)
4. Tali pusat aufa & gelang kaki tanda aufa ms lahir tuh (simpan wooo..ade dlm botol kaca yg cute)


YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:sapa2 yg kena tag ni jgn le marah..ummi cuma nak kenal you all lebih dekat je... ;)

1. mummy adam
2. ibu dalila
3. Mama emma
4. Ummi khayra
5. Ummi Abdullah syakir
6. Yatie chomeyl
7. Momma mia
8. nieza @ ummi zahra
9. Gieyana
10.leen @ ummi balqis

and all in my bloglist ,VIP & blogger mommies yg rajin nak layan & belum jwb tag ni di alu2kan sgt2....REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:saja2..cam interesting je tag ni.lgpun ummi tgh xde keje nak buat & nak setelkan hutang dari kak dinie ni.

Wednesday, April 15, 2009

Aufa Jatuh!! & Poney Warehouse!!!

Petang smlm Aufa jatuh dari katil ketika sedang tido.ummi dah letak bantal untuk kepung aufa.tapi nampaknya aufa kuat lagi.jatuh dengan bantal sekali.ummi yg sedang tido terkejut dengar hentakan kuat sgt..dushhhh!!..terkejut!!! bayangkan mcmmana benda yang jatuh ke lantai.ummi terbangun terus dukung aufa.aufa menangis kuat sgt2x..Ya Allah!! berderau darah ummi..ummi gosok2 kepala aufa.pujuk2 aufa..pastu aufa ok..sengeh2 cam bese..ish anak ummi..aufa da lasak.guling2 sana sini..da mcm steamroller.pusing 360 darjah..mmg bahaya tido atas katil bila dia da lasak..

Pastu bila abi balik ummi citer la aufa jatuh dari katil.kepala da benjol!! abi terkejut & risau.abi kate kena jaga kepala budak2 ni.takut apa2 jadi kat dalam kita tak tahu..bahaya tau.kepala baby xsama dgn kepala kita.dia lembut lagi.abi risau sgt.abi terus ajak pi beli katil baby.kami memang tak beli baby cot sebab rasa bukan satu keperluan.coz aufa tido dgn ummi.lagi senang breastfeed dia waktu malam.selak & sua kan je..hehe.yelah,cepat & easy access kan..org kata Breastaurant 24 x 7..lgpun dia kan suka gayut lama2..
ummi bgtau nenek aufa jatuh.nenek pun pesan kn lebih careful bila dia da lasak ni.nnt dia da merangkak,memanjat tangga,capai bende yg bahaya,kutip mcm2 masuk mulutla& mcm2la..nenek suh tuam kepala aufa yg benjol tuh..sian anak ummi..

Then, kami terbang dgn cepat ke SACC..nak cari katil untuk aufa..jupe katil yg jenis play pen.baby cot plak xbyk pilihan.kat ikea ari tu ade.ok jugak hargenye..tapi playpen ni pon okla.satu keje nak ke sana pulak.playpen ni nampak comfortable and convenient coz aufa can sleep & play with it..boleh kurung aufa.hehe.colorful lg.lepas nih,aufa xboleh jatuh lagi tau..sian aufa...sorry yer syg..ummi yg cuai..xjaga aufa betul2..:(



gambar model je.lebiy kurang cmnila





kebetulan pula, my best friend, wana ade inform kat SACC ada Poney warehouse!! ku tgk2 mmg ada kat centre.fuh, ramai nyer parents memilih baju anak masing2..padat!..discount up to 70%! ini sudah over! apa lagi..ummi jadi tak keruan..lawa2 sumenye..ummi pun excited pilih2 baju aufa.sempat jugak ummi sambar yg berkenan..xsempat pilih betul2 coz aufa dah meragam mengantuk & lapar..
SO, ALL MOMMIES CEPATLAH SERBU PONEY WAREHOUSE..SALE SMPI 22 APRIL NI..CEPAT NANTI HABIS!! HEHEHE.
p/s: ummi pun rasa nak pegi lagi jer..xpuas ati..ummi nih mmg hantu shopping..ish3x...

Tuesday, April 14, 2009

Aktiviti Sabtu Aufa

Da lama juga abi & ummi tak bawak aufa jln2..yelah, aufa tahu abi busy dengan keje & hal2 lain.Sabtu lepas kami pergi one of our fav place, Ikano.ummi & abi suka ke sini coz mcm2 ada..hihi.Anyway,aufa happy sgt..Ummi pun happy jugak coz dapat cuci mata.hehe...




After that, kami round2 & shopping sikit kat brand outlet.then, abi kate lapa pulak.so,ummi & abi pi makan dulu.abi pilih bakery moment cafe coz ada kek skali..



hmmm..blackforest cake..yummy..

ummi makan, sandwich herby rosemary roasted chicken.em..very healthy & fresh

abi pulak makan special beef salami..aik,1 piece da hilang! lapo sgt abi ni..

drink pulak, ummi had ice lemon tea..abi had mango tango

aufa? saya makan mr.duck saye...ngeee....

Alhamdulillah..kenyang da. then , kami masuk ke Ikea pulak..mcm2 ada..aufa pun senyap je.mata leka melilau tgk sana sini..leka tgk org ramai.saya happy sgt.ummi nak Breastfeed pun saya minum sikit je..pastu xnak da..

abi...aufa sukala sheep skin ni..cantik if letak kat dlm bilik..(ummi yg ajar..hehe)


model kerusi..ummi & aufa..:)

yeah!! I'm happy!!!!

Then, ummi & abi leka shopping..tawaf satu ikea..lama juga..aufa pun feel sleepy..penat da tgk2 org..aufa tertidur dlm stroller..ramai yg tersenyum tgk saye tido terlentok..:)

ummi suka yg ni.mcm dlm nigella express tu..ngeee..

abi suka yg ni..boleh ltk spices..cute kan?..

bekas ni pun ummi suka.boleh letak bhn2 kering..mcm spageti,pasta,biskut ke..dll..

Amboi,byk betul permintaan..mcmla ummi rajin masak.dush! kena balik.hahaha.After shopping..ummi & abi singgah cold strorage shopping grocery.then,kami balik..oh,ya..abi belikan aufa red box nih.can put all books & toys inside.taklah sepah2 lagi..

InsyaAllah,ade rezki kita shopping lagi.tunggu abi & ummi 'cop duit' dulu ok..Aufa happy.tapi penat jugak..smpai umah da bad mood.kepenatan..alo.lo..lo..anak ummi nih..:)

p/s: Hari Ahad kami balik Klang..Best jumpa atuk,nenek,mak cik2 & pak cik2 aufa..aufa leka main,ramai duduk pegang aufa..sume windu kat aufa.best sgt2!!!! hehe..

Award dari kak yong



Thanks a lots kak yong!! toce.toce.toce ku ucapkan..:)

Dan award ini ummi nak pass kan kepada semua yg ada dlm bloglist, blogger mommies & Very important person list ku.mmg ku suka sgt blog kalians sume.ku juga sgt happy dpt berkenalan & berjumpa kalian sume di alam maya ini..( tibe2 ayat ku ala2 jiwang..terharu x? hikhik.)anyway,thanks for sharing & inspiring me!! muaaahhhh!!
p/s: mlm td aufa sebut word "ayah"..tibe2 die menjerit sebut aaayaah!!!.huhu.ummi tergelak besar.anak ummi panggil ayah? bukan ayahla syg..abi..huhu.comel bile dgr dia berckp in her language.ata..ta..ta.ta..ta..ta...:) kdg2 dia buat nada..aufa nyayi ye? :)
oh,ya..ada lg 2 hutang.tag dr yatie chomeyl & kak dinie...